Huoltoyrittäjä Tero Niemeläinen Liperistä

Huoltokoulutuksen kautta tositoimeen

Liperiläinen Tero Niemeläinen kyllästyi muutama vuosi sitten muotinvalmistajan vuorotyöhön ja vallinneeseen epävarmaan tilanteeseen. Maatilatausta kotona ja poikavuosista alkanut kiinnostus tekniikkaan antoivat aika luonnollisen tienviitan kohti Agrimarketin huoltoyrittäjäkurssia TTS (Työtehoseura) Rajamäelle.

Maatilan ohella Teron isän maarakennusfirma tarjosi nuorukaiselle erinomaisen kasvualustan koneiden käytössä ja korjailussa. Lisäksi omatoiminen autoharrastus kasvatti Teron teknistä monipuolistumista, joten ihan peukalo keskellä kämmentä ei Rajamäen kurssille lähdetty. Koulupohjana hänellä oli ajoneuvoasentajan ja työkaluvalmistajan oppimäärät.

 

Kurssi tehokkaana ponnahduslautana

Huoltoyrittäjän työkalut
Huoltoyrittäjän työkaluina puhelin, pc ja laskin ovat yhtä välttämättömiä kuin avaimet, ruuvimeisselit ja erilaiset mittarit.

Tero kävi 15 kuukautta kestäneen huoltoyrittäjäkurssin vuoden 2004 paikkeilla. Ammatillisesta edistymisestä hän kuvaa nyt neljän sopimushuoltovuoden kokemuksella näin:
- Kurssi oli ihan ehdoton. Siellä oppi merkkikohtaiset jipot ja sen jälkeen oli varmempi lähteä asiakkaan luo keikalle. Kurssilla koneet puretaan oikein kunnolla ja merkin salat aukenevat. Toki periaatteeltaan koneet ovat aika samanlaisia, mutta joka merkissä on omat metkunsa. Tämän jälkeen itse työkin sujuu nopeammin, kummankin osapuolen eduksi.

Terolla on nyt palveluksessaan äskettäin aloittanut nuori asentajalupaus, jota hän houkuttelee Rajamäen kurssille. Niemeläisen ensimmäinen palkattu huoltokaveri kävikin tämän Agrimarketin räätälöimän huoltokurssin, mutta siirtyi alkuvuodesta maarakennuskonehuollon pariin.

 

Miksi tälle alalle kannattaa hakeutua?

John Deere -traktorin pesua
Agrihuolto Niemeläisellä koneet pestään erillisessä pesutilassa ennen varsinaisten huoltotöiden aloittamista. Letkun varressa huoltomies Jaakko Korhonen. Agrihuolto Niemeläisellä korjaamon apuvälineet, kuten nosturit, tunkit, asennusvaunut ym. ovat vaatimusten mukaisella turvallisella tasolla.

– Nuoret luulevat, että tämä on niin likaista hommaa. Niin ei välttämättä ole, se on paljon itsestäkin kiinni, ihan omista työtavoista. Meillä hallilla koneet pestään ensiksi, joten huolto- ja korjaustyöt saa tehdä puhtaaseen koneeseen. Työkin sujuu silloin paremmin ja laadukkaammin. Ja mielenkiintoista ja vaihtelevaa työtä riittää, kuvailee Tero.
Agrihuolto Niemeläisen alue Joensuun liepeillä on vahvaa maatalousseutua. Peltokuviot ovat Liperissä yllättävän suuria verrattuna ympäröivään maakuntaan. John Deeren yleisimmät mallit ovat 6420/30 ja 6620/30. Puimureissa Sampo Rosenlew 2065 on noussut ohi 2045:n. JD traktorikanta on tämän huollon reviirillä noin 200 yksilöä ja S-R puimureita on käytössä reilusti yli 200. JD puimureitakin on kymmenkunta ja ajosilppureita kaksi. Uutena vahvana nousijana Avant -pienkuormaimet ovat yleistymässä myös urakointikäytössä.

 

Koneasema asiakkaana

Tero Niemeläinen kertoo John Deere Service Advisorista
Tero Niemeläinen kertoo, että 30 - 40 % vioista paikallistetaan JD Service Advisorin tietotekniikalla. Hän saa mielestään hyvin ammatillista tukea Agrimarketin jälkimarkkinoinnin asiantuntijoilta Hyvinkäällä.

Niemeläisen suurin yksittäinen asiakas on Janne Pakarisen luotsaama liperiläinen Mattilan koneasema, jonka palveluringissä on "vino pino" John Deereä; puolen tusinan traktorin lisäksi JD ajosilppuri ja 9 m niittokone sekä useita Agronic -lietevaunuja.
- Hirmu hyvä huolto on tämä Niemeläinen, ja lisäksi niin lähellä, toteaa Pakarinen kiireidensä keskellä. Kännykkä soi ja pukkaa viestiä taukoamatta. Tämä tiimi korjasi menneenä keväänä mm. 1 300 ha ruokohelpisadon.

Tero Niemeläinen yrittää tehdä mahdollisimman suuren osan huoltotöistä omassa hallissaan. Arvionsa mukaan peräti 95 % työstä tehdään omissa tiloissa. Asiakaskin pääsee loppujen lopuksi halvemmalla huoltoauton matkakustannusten jäädessä pois ja työ tehdään parhailla mahdollisilla työvälineillä ajanmukaisissa huoltotiloissa.

Tero ehtii vihdoin ensi talvena Saksaan John Deeren tehdaskäynnille. Moni asiakas on käynyt jo siellä halutulla asiakasmatkalla perehtymässä maailman suurimman maatalouskonevalmistajan toimintaan. JD traktorimyyjät kokoavat parhaillaan seuraavia ryhmiä.

Kaiken kaikkiaan Agrimarketin huoltoasentajan tai -yrittäjän työura on varsin houkutteleva vaihtoehto ammatinvalintaa tai -vaihtoa pohtivalle.

 

Viimeksi katsomani tuotteet