Heikkilän tilalla uusi puimuri JD CWS

Puimuri isältä pojalle

John Deere - Traktori
Eero Heikkilä on tyytyväinen tilan ensimmäiseen John Deere traktoriin, joka on palvellut tilan ykköstraktorina noin 2 500 h verran. Koneet hankitaan pitkällä tähtäimellä.

Hausjärven hiesusavimailla Etelä-Hämeessä Eero Heikkilä viljelee Aapolan viljatilaansa jalat maassa periaatteella. Kypsän viljelijän ikään ehtinyt Eero ei hötkyile hetkellisten virtausten perässä. Hän hankkii koneensa todellisiksi pitokoneiksi.
Tilan kokonaisala on noin 250 hehtaaria, josta satakunta on peltoa. Hiesusavilla kasvatetaan mallasohraa, rypsiä ja vehnää. Viljelymenetelmä perustuu perinteiseen kyntöön. Sesonkeina apureina ovat vuorollaan veli Jukka tai omat pojat Olli ja Ilkka.

 

Perinteinen viljelymenetelmä

John Deere CWS - Puimuri
Hieman ovat puimurit kasvaneet. Naapurin isäntä halusi kuvauttaa MF 31:nsä Heikkilän CWS 1450 rinnalla. Valmistusvuosien väliä on noin 43 vuotta.

- Tänä syksynä puin kaikki alle 20 % kosteina sen ansiosta, että en toteuttanut suorakylvöä, sanoo Eero virne suupielessä. Hän perustelee perinteistä viljelytapaansa sillä, että keväällä pääsee aikaisemmin kylvöille ja syksyllä aikaisemmin puimaan, jolloin on yleensä parempia puintikelejä tarjolla ja aikataulut eivät ole niin tarkalla. Hän uskoo hallitsevansa auraviljelymenetelmän, ja se on osoittautunut tällä tilalla toimivaksi.

 

Puimurivalinta: JD CWS

John Deere CWS - Puimuri työn touhussa
Aapolan tilalla viljellään noin sadalla hehtaarilla mallasohraa, rypsiä ja vehnää. Lisäksi isäntä urakoi lähistöllä olevan 25 ha tilan peltotyöt kylvöstä puintiin ja kuivaukseen.

Aapolan tilalle on traktori ja puimuri hankittu aina pitkällä tähtäimellä. Menneen kesän puinneille hankittu John Deere CWS 1450 / 4,8 m on vasta tilan järjestysnumeroltaan neljäs puimuri. Kaikki kolme olivat New Holland Claysoneja. JD tuli taloon paitsi luottamuksesta Agrimarketiin, myös kolmen eri merkin tarjouskilpailun perusteella. Isäntä sanoo, että seuraava viljelijäpolvi uusii tässä talossa tämän puimurin.
- Helppo oli oppia uuteen hydropuimuriin ja helppo on ajaa. On jämäkästi tehty ja silti ketterä isoksi puimuriksi. Näkyvyys ohjaamosta on hyvä. Huoltokohteet ovat hyvin esillä ja puhdistaminenkin on aika helppo tehdä, kertoo Eero noin 120 ha puintimäärän jälkeen.
Peruutuskameraa hän innostuu kehumaan oikein erikseen. – Se pitäisi olla vakiona jokaisessa puimurissa. Se merkitsee turvallisuutta, ja todella näkee mitä takana tapahtuu, mm. silppurin toimintaa voi seurata.

 

6920 ensimmäinen JD

Eero Heikkilä ja John Deere CWS - Puimuri
Lokakuun ensimmäisenä päivänä Eero Heikkilän JD CWS oli jo talvisäilytykseen valmiina. Sateisesta syksystä huolimatta isäntä onnistui korjaamaan kaiken viljansa alle 20 % puintitilassa.

Heikkilän JD 6920 AutoQuad Plus on vuosimallia 2002 ja se on kiertänyt mittariinsa 2 500 tuntia. Kyseessä on tilan ensimmäinen JD, vaihdossa meni hyvin palvellut CaseIH 956.
Eero on tasaisen tyytyväinen traktoriinsa. Hän ei nuorten isäntien tavoin turhia innostu yksityiskohtaisesta tekniikasta ja hienouksista; pääasia, että työkone toimii luotettavasti ja soveltuu tehtäväänsä.
Perushuollot Heikkilä tekee itse ja vaativammat tehtävät sekä luonnollisesti takuuajan huollot tekee Konehuolto Keijo Aaltonen Lopen Launosilta. Eero haluaa erikseen kehua ja kiittää Aaltosen ammattitaitoa.
Aapolan viljatilalla luotetaan viljelyketjun peruskoneissa John Deeren lisäksi Agrimarketin muihinkin edustuksiin; maa käännetään Kvernelandilla (4-ter. paluuaura), muokataan Väderstadilla (7 m) ja vilja kuivataan Antilla (270 hl). Toki muitakin konemerkkejä talossa on.
Lopuksi Eero Heikkilä muistuttaa, että konemerkit uusivat mallejaan tiuhaan tahtiin, joten myyjän pitää pystyä vastaamaan merkkinsä huollosta ja varaosien saatavuudesta. Siinä on oikeastaan se merkkiuskollisuuden avaintekijä.

 
John Deere CWS - Puimuri työssään
John Deere CWS - Puimuri työssään

Viimeksi katsomani tuotteet