Henri Lotvonen, nautatilojen asiantuntijamyyjä, Haapavesi, Pohjois-Suomen myyntialue

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Olen koulutukseltani Agrologi AMK.
Maatilan työt ovat minulle tuttuja omalta kotitilalta ja myös muita maatiloilta. Tekniikka ja koneet ovat myös kiinnostavia, sillä ennen agrologi-opiskeluja työskentelin maatalouskoneasentajana kahden vuoden ajan.

Opiskeluaikana hakeudun Hankkijalle harjoittelijaksi, ja myöhemmin kiireapulaiseksi opiskelujen ohessa. Nämä jaksot vahvistivat kiinnostustani kaupalliselle alalle. Niinpä opiskelujen loppuvaiheessa suuntasin opintojani juuri kaupallisiin aineisiin.

2) Mitä työsi pitää sisällään?Työni pitää sisällään tilakäyntejä ja toimistotyötä. Osan työajasta olen mukana erilaisissa maatalousalla järjestettävissä tapahtumissa ja asiakastilaisuuksissa.

3) Millaisia työpäiväsi ovat? Kuvaile yksi työpäiväsi.Työpäivistä osa on toimistopäiviä, jolloin työskentelen Haapaveden Hankkijan tiloissa. Toimistopäivinä teen asiakkaille ruokintasuunnitelmia ja seuraan ruokinnan onnistumista eri tilakohteissa. Lisäksi olen yhteydessä puhelimitse ja sähköpostilla asiakkaisiin. Lisäksi valmistaudun tuleviin tilakäynteihin.

Tyypillinen työpäivä alkaa sähköposti purkamiselle sekä tarjousten ja ruokintasuunnitelmien tekemisellä. Kun isännät ja emännät ovat tulleet navettatöistä, voi tilalle mennä käymään ennalta sovitun aikataulun mukaisesti. Tilakäynnillä käydään läpi lypsykarjan maidontuotantoa ja muita tuotantotuloksia, karjan ruokintaa sekä toimintatapoja. Asiakkaat ja minä myyjänä haluamme kehittää tilan tuotantoa, joten tilakäynneillä haetaan yleensä keinoja tuotannon kehittämiseksi.

Osalla tiloista asioita käydään läpi kahvipöydässä. Parasta on, kun pääsee tutustumaan navettaan, jolloin saa parhaan käsityksen tilan tuotannosta.

Tilakäynti kestää yleensä noin 2 tuntia. Pyrin järjestämään työpäivään yleensä useamman tilakäynnin. Asiakaskäyntien välissä käyn ruokailemassa ja hoidan tilakäynnin aikana saapuneet puhelut ja yhteydenotot.

Normaaliin päivään kuuluu myös autolla ajamista, koska omalla alueellani tilat sijaitsevat laajalla alueella. Ajomatkoilla on hyvää aikaa soittaa asiakkaille, päivittää kuulumiset navetanpuolelta tai käydä läpi lähettämääni tarjousta.

Päivät ovat vaihtelevan mittaisia. Joskus illasta ehtii toimistolle, joskus työpäivän jälkeen taas ajelen suoraan kotiin.

4) Mikä on parasta työssäsi?


Parasta on se, kun löytää tilalta kehittämiskohteen tai ratkaisun ongelmaan, ja onnistuu auttamaan tilanteen korjaamisessa.

5) Mikä on haasteellisinta työssäni?


Maatalous- ja rehukauppa perustuvat pitkälle luottamukseen, joten haasteellisinta on saada rakennettua luottamus asiakkaan kanssa.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?


Vapaa ajalla harrastan liikuntaa, lenkkeilyä ja pyöräilyä. Vapaa-aikana käyn myös kotitilallani töissä, jotta tuntuma maatalouden käytäntöön pysyy yllä.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?


Maatalousalan koulutus on tärkeää. Lisäksi asiakkaat arvostavat kovasti maatalouden käytännön osaamista ja kokemusta maatilan töistä. Kesätyö tai harjoittelu maatalouskaupassa avartaa paljon näkemystä alasta.

Itse työ sitten opettaa tekijäänsä ja ainakin Hankkijalla on jatkuvasti lisäkoulutusta. Kuitenkin oma mielenkiinto alaa ja asiakkaita kohtaa on kaikkein tärkeintä.