Birgit Huttunen, Maatalousmyyjä, Suonenjoki

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Tulin vuonna 2002 Suonenjoen Agrimarketiin kauppaopiston työharjoitteluun. Päädyin opiskelemaan kaupanalaa uudelleenkoulutuksen kautta.

Meillä on maatila ja tuohon aikaan vielä lypsykarjatila. Olimme Hankkijan asiakkaita ja silloinen Agrimarket-päällikkö Tolosen Esa pyysi, että tulisin heidän myymälään harjoittelemaan. Minähän lupauduin. Olen kauppiaan tytär ja kaupanala ja asiakkaiden palvelu siis tuttua. Tässä hommassa on hyötyä molemmista eli maataloudesta ja kaupasta.

Kiinnostus kaupalliseen työhön oli itsestäänselvyys. En vaan uskonut saavani näin helposti Suonenjoelta työtä.

2) Mitä työsi pitää sisällään?


Tällaisessa pienessä myymälässä työ on todella vaihtelevaa. Päätehtäväni on toimia maatalousmyyjänä. Ja se sehän on b to b kauppaa. Vuosien kokemuksella ovat myymälän tuotteet tulleet tutuiksi. Suonenjoella viljellään runsaasti mansikkaa, ja työvuosien ja työnantajan koulutuksien mukana on tieto ja taitokin kasvanut ammattipuutarhaviljelyn asiantuntijoiden tasolle.

Vastaan myymälässämme myös harraste-eläintuotteiden myynnissä, valikoimista ja esillepanoista.

3) Millaisia työpäiväsi ovat? Kuvaile yksi työpäiväsi.


Työpäivät ovat tosi vaihteleva.

Tänään aamu alkoi matkahuollossa käynnillä. Käynnin jälkeen soitin asiakkaalle ja kerroin, että hänen tilaamansa vakuumikone on saapunut. Aamupäivällä posti toi hevostenkenkiä, joihin laitoin koodit kiinni ja asettelin kengät myyntitelineeseen. Lisäksi olen läpikäynyt marjanviljelijöiden yhteistilausta.

Loppusyksystä maatalouskappa on aika hiljaista, koska puinti- ja korjuusesonki on ohi. Jos on ylimääräistä aikaa, niin soitan asiakkaille ja teen tarjontatyötä. Myös hyllyjä ja myymälää voi aina järjestellä.

Huhtikuussa taas on tosi vilkasta. Asiakas soittaa tilaamistaan kasvinsuojeluaineista ja tulee niitä noutamaan. Annan hänelle tuotteet kasvinsuojeluainevarastosta, ja tarjoan hänelle lisäksi Yaravita Solatreliä mansikan lannoitukseen.

Työpisteeni on kassan vieressä ja teen myös paljon kassatyötä.

4) Mikä on parasta työssäsi?


Ihanat asiakkaat ovat ihan parasta. Se tunne, kun on osannut auttaa asiakasta ja asiakas on saanut hankintansa hoidetuksi tuo ihan valtavan tyydytyksen. Ja myös Hankkija työnantajana on ihan huippua.

5) Mikä on haasteellisinta työssäni?


Kyllähän kauppateko yrittäjien kanssa on vastuullista. Mutta kaikesta on selvitty ja aina oppii uutta.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?


Maalaistalossa riittää hommia vapaa-ajallekin. Nyt kun valoisa aika ja marjat ovat metsästä loppuneet, niin aamulla ennen työhön lähtöä käyn muutaman kilometrin lenkillä. Lumien tultua käyn hiihtämässä, kesällä melomassa. Kangaspuissa riittää matonloimea ja sukkapuikotkin ovat ahkerassa käytössä. Työnantajan Smartum-edulla käyn jumpassa ja uimahallissa. Onnekseni kahden lapsen perheet asuvat lähellä ja saan viettää vapaa-aikaani myös lastenlasten kanssa.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?


Ihan vaan rohkeasti alalle! Työ ja yhtiö tekijäänsä neuvoo, kun vaan itsellä on halua oppia. Maatalouden aikaisemmasta tuntemisesta ei ole haittaa, mutta työn mukana sekin on opittavissa. Me olemme asiakasta varten täällä.