Katri Haavikko, osastopäällikkö, Hyvinkään konttori

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Olen syntynyt ja kasvanut keskellä metsää Napapiirin tuntumassa yrittäjäperheessä, aika kaukana katuvaloista. Luonto on ollut oleellinen osa kasvuympäristöäni. Meillä ei ollut maatilaa, mutta samalla kylällä oli (ja on edelleen) lypsykarjaa ja tuolloin myös lihakarjaa.

Olin kiinnostunut biologiasta, mutta se tuntui liian paperinmakuiselta sellaisenaan.
Aloitin maataloustieteen opinnot Viikissä ”aikuisena”, kun takanani oli muun alan tutkinto ja vuosia työtä. Maa- ja metsätieteellisen tiedekunnan opinto-opas herätti minut huomaamaan, kuinka maatalous on sovellettua biologiaa. Pääaineeni oli kasvipatologia.

2) Mitä työsi pitää sisällään?


Toimin osastopäällikkönä Kasvuohjelmassa. Vastaan kasvinsuojeluaineiden hankinnasta ja markkinoinnista sekä Kasvuohjelma-konseptin kehittämisestä kokonaisuudessaan. Ryhmääni kuuluu kolme tuoteryhmäpäällikköä, yksi tutkimuspäällikkö, osastokoordinaattori sekä tuotesihteeri.

3) Millaisia työpäiväsi ovat? Kuvaile yksi työpäiväsi.


Syksyllä tyypillinen työpäivä on yksi neuvottelu kasvinsuojeluaineiden tavarantoimittajan kanssa, yksi puhelinpalaveri Itämeren alueen kollegoiden kanssa tai Kasvuohjelman kehittämiseen liittyvissä tehtävissä sekä päivittäiset esimiestyöhön liittyvät rutiinit.
Kevättalvella ja keväällä päiviin kuuluu usein viljelijätapaamisia tai peltotapahtumia. Työajastani n. 40 % kuluu muualla kuin toimistolla ja englannin kieltä käytän päivittäin.

4) Mikä on parasta työssäsi?


Monipuolisuus. Työssäni on kaupallinen osa, tutkimukseen liittyvä osa, yksityiskohtainen maatalouskemikaaleihin liittyvä osa, esimiestyöhön liittyvä osa. Olen hyvin kiinnostunut kasvinsuojelusta ja sen tuomista mahdollisuuksista ruuan tuotannossa. Minusta on hienoa saada työskennellä ruuantuotannon parissa.

5) Mikä on haasteellisinta työssäni?


Monipuolisuus. Käsiteltävät näkökulmat eri osa-alueilla ovat hyvin erilaisia ja siksi on toisinaan vaikeaa siirtyä nopeasti moodista toiseen.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?


Tavallista, mukavaa arkea eläen. Rentoudun hiljaisuudessa ja luonnossa.


7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?


Rohkaisen alalle! Tämä ala on aina ajankohtainen ja kehityksen kärjessä. Hankkijan toimiminen maataloussektorilla laajasti antaa mahdollisuuden seurata maataloutta useasta eri näkökulmasta. Aito kiinnostus alaan, sopiva määrä kunnianhimoa ja hyvä itsetuntemus vievät aina kohti omia tavoitteita.