Timo Särmälä, Kymi-Saimaa alueen myyntipäällikkö

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Maatilan poikana, lukion, armeijan ja maatalousoppilaitoksen jälkeen innostuin hakemaan Viikkiin opiskelemaan. Valmistuin agronomiksi 1994 ja aloitin melko saman tien työt Mildola Oy:n koetilalla Tuusulassa tutkimusagronomina. Koetoiminnan jatkuvuus oli kumminkin vaakalaudalla ja halusimme perheeni kanssa muutenkin siirtyä pois Helsingistä 12 vuoden rupeaman jälkeen.

Laitoin silloin reippaasti ihan avoimen työhakemuksen Hankkija-Maatalouden netti-sivuille, minkä seurauksena aloitin työt 1.2.2000 Lappeenrannan Agrimarketissa esimiesharjoittelijana.

2) Mitä työsi pitää sisällään?


Kymi-Saimaan alueen myyntipäällikön tehtävä on hyvin moninainen ja sisältää tehtäviä laidasta laitaan. Keskeinen ja päivittäinen osa-alue työssäni ovat myynnin johtotehtävät ja myyjien ohjaaminen ja tukeminen hinnoitteluissa ja muissa ajankohtaisissa asioissa. Alueellani on monenlaisia myymälöitä ja päivittäin tulee eteen hyvin erilaisia ongelmia/asioita ratkaistavaksi, isoja ja pieniä. Akuuttien asioiden lisäksi on huolehdittava toiminnasta ja resursseista tulevaisuudessa.

Toimin myös maanparannusaineiden tuotepäällikkönä ja Kasvuohjelma-asiat kiinnostavat muutenkin. Tuotevastuusta johtuen käyn usein Hankkijan pääkonttorilla Hyvinkäällä ja muutenkin palavereissa yhteistyökumppaneiden kanssa.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Työpäivät vaihtelevat todella paljon. Mutta kuvailen tässä muutaman työpäivän:

Maanantaina viikon alkajaisiksi toimistopäivä Lappeenrannassa. Sähköpostien läpikäyntiä, ostolaskujen ja matkalaskujen käsittelyä, Lappeenrannan myymälämuutoksen tilannekuvan selvittämistä, oman aluepalaverin valmistelua ja oman palaveriesityksen tekemistä.

Tiistai-aamuna omalla autolla lähtö klo 6.30. myyntipalaveriin Mikkeliin. Siellä paikalla ovat alueen myyntipäälliköt ja asiantuntijamyyjät. Iltapäivällä takaisin toimistolle Lappeenrannassa, jossa valmistelen tulevaa nurmen kasvuohjelmapalaveria.

Keskiviikkoaamu vierähtää taas autossa, nyt matkalla Lappeenrannasta Hyvinkään toimistolle. Osan matka-ajasta hyödynnän puhelimessa työasioita hoitaen. Iltapäivällä palaveri ja kotona takaisin Lappeenrannassa illan jo pimentyessä klo 19:30.

4) Mikä on parasta työssäsi?


Parasta työssäni on kiertäminen myyntikentällä ja myymälöiden henkilökunnan tapaaminen. On joka kerta yhtä hienoa huomata, miten antaumuksella Hankkijan myyjät tekevät työtään eri puolilla organisaatiota. Aina kun pääsen juttuihin myyjien kanssa, niin saan itsekin uskoa ja intoa työhöni. Suoraa ihmisten välistä kontaktia ei mikään sähköposti tai Skype voi koskaan korvata. Haluan myös itse näkyä myymälöissä, siellä missä varsinainen myyntityö tehdään.

5) Mikä on haasteellisinta työssäni?


Haasteellisinta on ajankäyttö ja kokonaisuuksien hallinta. Nykyisin sähköposti ja puhelin pitävät huolen siitä, että pieniä, akuutteja asioita tulee eteen ihan koko ajan. Näihin pika-tekemisiin lankautuu helposti, ja silloin isommat asiat saattavat jäädä huonolle hoidolle.

Koko ajan pitää siis pohtia asioiden prioriteettijärjestystä. En myöskään pidä ”sähköpostijohtamisesta”, mutta se on käytännössä välillä välttämätöntä. Tänä aikana on myös hyvin haasteellista uuden, hyvän ammattimyyjän rekrytoiminen.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?


Vapaa-aikaani vauhdittavat kaksi Gordoninsetteri-koiraa. Viljelen itse kotitilaani, joten maa- ja metsätaloustöitä riittää. Erityisesti himohommaani on moottorisahan huudattaminen metsätöissä.
Liikuntaa harrastan kahvakuulan ja kuntosalin parissa. A-junnujen lätkäpeleissä minut voi kohdata kuuluttajana ja muissa toimitsijahommissa. Kesäisin matkaveneilen vaimon ja koirien kanssa Saimaalla. Myös maanpuolustustyö on lähellä sydäntäni.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?


Asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaitojen kehittäminen alalla kuin alalla on eduksi.
Erilaisten ihmisten kanssa täytyy tulla toimeen. Kärsivällisyys ja useiden keskeneräisten asioiden sietäminen on myös esimiestyössä ihan päivittäistä. Näitä taitoja voi kehittää työelämässä, harrastustoiminnassa tai missä vaan.