Hevosten haavanhoito

Mitä tehdä kun huomaat hevosellasi haavan?

Kun huomaat hevosellasi haavan, on tärkeä arvioida puhtaassa ja valoisassa paikassa haavan sijainti, suuruus sekä onko kyseessä mahdollisesti pinta -tai tukirakenteisiin ulottuva haava. Haava olisi hyvä huuhdella haalealla vedellä, mikäli se on likainen. Huuhtelussa riittää, että haava huuhdellaan puhtaaksi, sitä ei tule suihkuttaa liian pitkään. Liian pitkä suihkutus voi aiheuttaa kudosten/haavan ympäryksen muuttumisen haalean harmaaksi ja niin sanotun vettymisen. Vältä aluksi värillisen haavasprayn käyttämistä, sillä se voi vaikeuttaa lisätutkimuksia, koska se sotkee haava-aluetta. Tervalaastari on hyvä haavaspray vaihtoehto. Tervalaastari muodostaa kalvon hoidettavalle alueelle, estäen lian sekä hyönteisten pääsyn haavaan. Muista tarkistaa hevosen jäykkäkouristusrokotuksen voimassaoloaika.

Milloin kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin?

Jos epäilet, että haava on jännetupen, jänteiden tai nivelen alueella, tai jos haava on syvä ja tarvitsee ommella, on syytä kutsua eläinlääkäri paikalle. Myös jalan alaosien haavat on hyvä tarkistuttaa eläinlääkärillä. Usein olisi tärkeää saada ko. tapauksissa eläinlääkäri hyvissä ajoin paikalle arvioimaan jatkotoimenpiteiden tarve. Haavan sulkemista vaikeuttaa myös, mikäli kyseessä on vanhempi haava. Hyvänä nyrkkisääntönä on, että haava on tuore, mikäli se on alle 6 tuntia vanha. Myös silmänalueen haavat tarvitsevat usein eläinlääkäriä.

Tärkeää jatkohoidon onnistumisen kannalta on pitää haava-alue puhtaana ja seurata eläinlääkärin ohjeita esimerkiksi liikutuksen suhteen.

Mahdolliset komplikaatiot?

Haavojen seurauksena hevosille voi muodostua imusuonen tulehdus eli niin kutsuttu imppari. Imusuonentulehduksen syntymisen huomaa turvonneesta haavasta tai naarmusta, joka on lämmin. Imusuonentulehduksen hoitoon aluksi riittää kylmähoito ja esimerkiksi animalintex side, joka rauhoittaa tulehdusreaktiota. Mikäli tulehdus ei rauhoitu, on hyvä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Haava voi helposti myös tulehtua. Tulehduksen yleisimmät merkit ovat eksessiivinen märkävuoto, alueen kipu, turvotus, kuumotus. Mikäli hevonen menee esimerkiksi jalkahaavan seurauksena äkillisesti kolmijalkaiseksi ja nostaa kuumeen, voi kyseessä olla bakteriaalinen tulehdus, mikä tarvitsee kiireellistä eläinlääkärin apua.

Haavaan, erityisesti jalanalueen haavoihin voi kasvaa niin kutsuttua liikalihaa, jolloin haava ei umpeudu ja kudos kasvattaa ylimääräistä arpikudosta. Liikalihan hoito tarvitsee eläinlääkärin hoitoa.

Mikäli on epävarma tunne, tarvitseeko hevosen haava eläinlääkärin hoitoa, on parempi pyytää eläinlääkäriä tulemaan arvioimaan tilanne paikan päälle varmuuden vuoksi. Usein haava on hoidettavissa kotona hyvillä kotihoidoilla ja sekä omistaja että eläinlääkäri ovat tyytyväisiä, kun haava paranee odotetusti nopean ja hyvän hoidon seurauksena.

Artikkeli perustuu eläinlääkäri Sanukka Sallan haavanhoito-ohjeisiin liittyvään haastatteluun.