Kotimainen rehu on ympäristöystävällinen valinta

Suomalaiset, poikkeukselliset olosuhteet antavat oman leimansa kaikkien kotieläinten, myös hevosten ruokintaan. Kylmä, pitkä, pimeä talvi ja lyhyt laidunkausi luovat omat erityistarpeensa, jotka poikkeavat muusta Euroopasta.

Kotimainen Racing-hevosrehusarja tuntee suomalaisen hevosen tarpeet, tuotekehityksen pohjana on tyypillinen suomalainen korsirehu ja kotimaiset olosuhteet. Suomessa hevosen ruokinta perustuu runsaaseen korsirehuruokintaan. Korsirehun ravintoarvoihin vaikuttavat mm. maaperä, lannoitus, kasvilaji, kasvukauden sääolosuhteet sekä erityisesti heinän kasvuaste korjuuhetkellä.

– Suomen kasvuolosuhteissa ei useinkaan päästä hevosten heinän ravitsemuksellisiin tavoitearvoihin esimerkiksi valkuaisen ja kivennäisaineiden osalta, maaperässämme on niukasti muun muassa jodia ja seleeniä. Nämäkin asiat on huomioitava täydennysrehujen koostumuksessa, tarkentaa tuoteryhmäpäällikkö Anu Nieminen.

Racing on edelläkävijä kotimaisen valkuaisen hyödyntämisessä. Sarja hyödyntää Suomessa viljeltyä härkäpapua ja kotimaista perunaproteiinia, joiden monipuoliset aminohappokoostumukset ovat oivallisia hevosille.

– Perunaproteiini on yksi perunanjalostusprosessin tuote. Tunnetuin tuotteista on perunajauho, joka on perunan tärkkelystä. Sen valmistusprosessissa jää jäljelle solunesteitä ja perunarehua. Solunesteestä on mahdollista erottaa proteiini, jota saadaan nesteestä vain 2 %. Prosessointi kuitenkin kannattaa, sillä perunaproteiinin aminohapot ovat vertaansa vailla, kertoo Nieminen.

Racing-rehuissa panostetaan korkeaan kotimaisuusasteeseen ja pitkän aikavälin tavoitteena onkin siirtyä kokonaan kotimaisen valkuaisen käyttöön. Tämä vähentää osaltaan rehujen hiilijalanjälkeä.

 

Jokainen erä tutkitaan

Pääosa Racing-rehuissa käytettävistä raaka-aineista on kotimaisia. Kaikki viljat tulevat suomalaisilta tiloilta. Melassileike on peräisin kotimaisista sokerijuurikkaista, ne valmistetaan Säkylässä samalla tehtaalla kuin hevosrehut. Tällöin raaka-aineen kuljetuksista jää yksi vaihe kokonaan pois välistä.

Korkean laadun takaamiseksi Racing-rehujen jokainen raaka-aine-erä tutkitaan ennen käyttöä. Niistä tehdään muun muassa hometoksiinianalyysit, joita Hankkija tekee lähes 10 000 vuodessa. Myös jokainen valmistunut rehuerä analysoidaan ennen kuin se pääsee myyntiin.

 

Teksti: Maija Päivärinta, Hankkija Oy