Laiskottelijasta kasvoi ennätysori

Hotshot Luca on Ari-Pekka ja Etta Pakkasen valmennustallin helmi. Ori teki viime elokuussa kolmevuotiaiden volttilähdön maailmanennätyksen Ruotsin Solvallassa. Hevosen omistaa Pentti Pietilä Lappeenrannasta.

Määrätietoinen työ tuo tulosta hevostenkin harjoittelussa. Laiskotteluun taipuvaisesta orista kehkeytyi hyvässä valmennuksessa vuodessa maailmanennätysjuoksija.



Lumi pölyää, kun maailmanennätysori Hotshot Luca kiitää kauniissa pakkassäässä Ypäjän metsissä. Rattailla istuu ravivalmentaja Ari-Pekka Pakkanen.

– Hotshot Lucan maailmanennätysjuoksu elokuussa Solvallassa oli urani huippuhetki, 35 vuotta hevosten hoitajana ja ravivalmentajana työskennellyt Pakkanen hymyilee.

Maailmanennätys, 12,8, syntyi kolmevuotiaiden 1 640 metrin volttilähtökilpailussa ruotsalaisen Erik Adielssonin ohjastamana.

– Hotshot Luca tuli minulle valmennukseen kaksivuotiaana. Se oli aluksi hieman laiska juoksemaan, mutta rytmitaju oli erinomainen. Juoksu oli alusta alkaen kevyttä ja helppoa.

Ennätysori ravasi viime vuonna 18 lähtöä, joista tuli 13 voittoa. Yksikään lähdöistä ei ollut Pakkasen mukaan huono. Vain Teivon arvostettu Kriterium-lähtö jäi hieman kaivelemaan, sillä Hotshot Luca ei ollut siinä parhaimmillaan. Ori ravasi kuitenkin omistajalleen, lappeenrantalaiselle Pentti Pietilälle, ensimmäisenä kilpailuvuonna 220 000 euron palkintorahat.

Muutosten vuosi

Pakkanen on pyörittänyt omaa valmennustalliaan yli 20 vuotta. Edelliset 15 vuotta talli sijaitsi Ylöjärvellä. Kuluvan vuoden alussa Pakkanen siirsi toimintansa Ypäjän Hevosopiston yhteyteen.

– Täällä on todella hyvät puitteet valmentamiselle. Tallit ovat hyvässä kunnossa ja tukipalvelut toimivat. Nyt voin keskittyä pelkästään valmentamiseen, mikä on onnellinen tilanne, Pakkanen kiittelee.

Hän arvostaa myös opistolla toimivaa hevosklinikkaa. Hevosten vaivat hoituvat nopeasti kuntoon, kun paikalla on koko ajan eläinlääkäri.

Muutosta on myös siinä, että AMK-tradenomiksi viime joulukuussa valmistunut tytär, Etta Pakkanen, on tullut mukaan Pakkanen Racing Stable Oy:n toimintaan. Kaksikko valmentaa tällä hetkellä 34 hevosta.

– Mukaan mahtuisi hieman enemmänkin, Pakkanen vinkkaa.

Parhaillaan on harkinnassa, mitä Pakkaset tekevät Ylöjärven tallilleen. Siellä asustaa tällä hetkellä kolme omaa siitostammaa.

Täysrehu on vaivaton

Kilpahevosten lihakset tarvitsevat monipuolisen rehun, jotta aineenvaihdunta toimii ja ne palautuvat harjoituksista.
Kilpahevosten lihakset tarvitsevat monipuolisen rehun, jotta aineenvaihdunta toimii ja ne palautuvat harjoituksista ja kilpailuista.

Hevosten ruokatrendinä ovat tällä hetkellä täysrehut. Moni tallinpitäjä on luopunut kauran syöttämisestä, sillä täysrehussa ovat mukana kaikki tarvittavat kivennäis- ja hivenaineet. Täysrehu myös nopeuttaa hoitotöitä.

– Täysrehu on valmis paketti ja taatusti tasalaatuista. Kilpahevosten lihakset tarvitsevat monipuolisen rehun, jotta aineenvaihdunta toimii ja ne palautuvat harjoituksista ja kilpailuista, Pakkanen perustelee.

– Käytämme pääasiassa Racing Peacemaker -rehua. Lisäksi tarjoamme hevosille vitamiinirehua ja elektrolyyttejä sekä jonkin verran Racing Selected -rehua.

Elektrolyytit ovat hevosten urheilujuomaa, joka palauttaa lihakset nopeammin kovista harjoituksista.

Säilöheinä on edelleen hevosten pääasiallinen rehu. Sitä ne syövät noin 15 kiloa päivässä. Täysrehua kuluu 4–6 kiloa päivässä ja vettä kolmisenkymmentä litraa. Päätähtäimen lähestyessä rehumäärää vähennetään hieman täysrehun osalta. Kilpailupäivinä hevoset syövät normaaliin tapaan.

– Parin vuoden ajan annoin hevosille kilon täysrehua kaksi tuntia ennen kilpailua. Ei se ainakaan suorituksia huonontanut. Uusia juttuja kannattaa silloin tällöin kokeilla, Pakkanen kannustaa.

Säilöheinäkin hankitaan Ypäjän talleille pääasiassa Hankkijan kautta.

– Suvi-säilöheinä on ollut aina korkealaatuista. Olen käyttänyt sitä myös Ylöjärven tallillani, samoin kuin Hankkijan kutterikuiviketta, Pakkanen kertoo.

Hevoset ruokitaan pilttuuseen käsipelillä. Parhaillaan Pakkanen asentaa omille hevosilleen täysrehuautomaatteja, jotka pudottavat ruokakuppiin kerrallaan kilon täysrehua.

Vermon Derby tähtäimessä

Hotshot Lucalla on monta vuotta kilpauraa jäljellä, kun kaikki sujuu hyvin. Tämän vuoden päätähtäin on jo selvillä.

– Tavoitteena on voitto Vermon Derbyn ikäluokkakilpailussa syyskuussa. Ulkomaillekin todennäköisesti lähdemme jossain vaiheessa kilpailemaan, Pakkanen suunnittelee.

Pakkasen kilpatallissa on tällä hetkellä toinenkin superlupaus: Staro Miami. Kolmevuotias tamma on ravannut kolme lähtöä ja voittanut kaikki. Helmikuussa tuli voitto Eskilstunan raveissa.

Kymmenenvuotias Air Gunner -ruuna on myös palaamassa radoille, vaikka alkaakin olla kilpauransa ehtoopuolella. Air Gunner on ollut tärkeä hevonen Pakkaselle, sillä se on kerännyt uransa aikana yli 200 000 euroa palkintorahaa.

Pakkasen tallin hevosista kuullaan takuulla tulevinakin vuosina. Hotshot Lucan meno näyttää kevyeltä ja riemukkaalta, kun se kaartaa kolmannelle kierrokselle lumisen metsän siimekseen.

Pakkanen Racing Stable Oy

Pakkanen Racing Stable Oy

• Perustettu 2018
• Sijaitsee Ypäjän Hevosopistolla
• Omistaja ja valmentaja Ari-Pekka Pakkanen (55), hevosten hoitamisessa mukana myös Etta Pakkanen (23)
• 34 valmennettavaa
• Kuuluisimmat valmennettavat: Hotshot Luca (4-vuotias ori), Air Gunner (10-vuotias ruuna) ja Staro Miami (3-vuotias tamma)
• Paras saavutus: Hotshot Lucan 3-vuotiaiden volttilähdön maailmanennätys 12,8 (Tukholmassa 16.8.2017)
• Kolme omaa siitostammaa.

Racing Peacemaker -täysrehu

• Kauraton täysrehu hevosille ja poneille.
• Täydentää korsirehua sellaisenaan, erillisiä vitamiineja ja kivennäisiä ei tarvita.
• Luovuttaa energiaa tasaisesti.
• Ravintoaineet imeytyvät hevosen kannalta oikeaoppisesti ja ruoansulatus toimii hyvin.
• Urheiluhevoset 4–5,5 l/pv, siitostammat 3–4,5 l/pv, varsat 2,5–3 l/pv ja ponit 2,5–3 l/pv.
• Keskeiset valmistusaineet: ohra, vehnälese, melassileike, mäskijauho, sinimailasjauho, seosmelassi, kasviöljy ja -rasva, pellavansiemenpuriste sekä kivennäis- ja hivenaineet.

Teksti ja kuvat: Markku Pulkkinen