Racing Smart – viisas valinta kilpaponille

 

Ponien rotuominaisuuksiin kuuluu hyvä rehunhyväksikäyttökyky ja siksi ponien tarvitsema väkirehumäärä on yleensä matala. Myös kilpakäytössä oleville poneille riittää usein varsin maltilliset annokset. Racing Smart on suunniteltu ruokintaan, jossa heinä täyttää suurimman osan päivittäisestä energiantarpeesta. Smart täydentää heinästä puuttuvat kivennäiset, hivenaineet ja vitamiinit.

Kilpakäytössä olevan ponin ruokinnassa pätevät samat lainalaisuudet kuin hevostenkin ruokinnassa. Energiaa tulee olla riittävästi suoritukseen, mutta annoskoko tulee suhteuttaa ponin kokoon ja lihavuuskuntoon. Ylipaino rasittaa turhaan ponin elimistöä ja niveliä. Laadukasta rehua ei tarvitse annostella ylimäärin.

Isolle ponille Racing Smartin suositusannos on 1–1,5 litraa päivässä. Jos ruokintakertoja on päivässä kolme, tekee se ainoastaan 3–5 dl ruokintakertaa kohden. Tämä annos on optimoitu sisältämään riittävästi kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja kilpakäytössäkin olevan ponin tarpeisiin. Smartin lisäksi karsinaan kannattaa laittaa suolakivi vapaasti tarjolle. Pikkuponeille Smartin annossuositus on 3 desilitrasta ylöspäin päivässä ponin koko ja käyttö huomioiden.

Fiksu myös koostumukseltaan

Racing Smart on kauraton ja sisältää viljaa alle 20  %. Smart koostuu mm. melassileikkeestä, vehnäleseestä, mäskistä ja sinimailasesta. Nämä raaka-aineet sisältävät vain vähän tärkkelystä ja runsaasti ponin ja hevosen ruoansulatuskanavalle hyviä kuituja. Smartin tärkkelyspitoisuus on vain 14 % ja sokeri 5,5 %. Tämä koostumus sopii erinomaisesti poneille ja hevosille, joiden ruokinnassa ylimääräistä tärkkelystä on hyvä välttää. Kauraton koostumus sopii myös kuumeneville poneille ja hevosille.

Smart harrastekäytössä oleville hevosille

Smart ei ole pelkästään ponien rehu, vaan soveltuu erinomaisesti harrastekäytössä oleville hevosille. Harrastekäytössä hevosten väkirehujen tarve jää usein matalaksi. Silloin Smart on oiva valinta. Isolle hevoselle Smartin suositusannos päivässä on 1,5–3 litraa.

Teksti: Satu Yrjänen