Yhdistys auttaa eläintä pulassa


Suurin osa eläinsuojeluyhdistyksille tulevista eläimistä on kissoja, mutta säännöllisesti apua tarvitaan myös koirien ja muiden eläinten kanssa.

Varkauden seudun eläinsuojeluyhdistys on yksi Suomen Eläinsuojelun 40 jäsenyhdistyksestä. Niissä toimii eri puolilla Suomea vapaaehtoisia, jotka huolehtivat löytöeläimistä sekä kodittomista eläimistä.

On tämä raskasta työtä, mutta antaa enemmän kuin ottaa. Ehdottomasti. Joskus sitä hoitaa kuntoutettavaa eläintä useamman kuukauden ajan, ja lopulta sen turkki kiiltää ja se on muutenkin hyvinvoiva. Siitä tulee merkitys tehdylle työlle, summaa Varkauden seudun eläinsuojeluyhdistyksen
aktiivi, eläinsuojeluneuvoja Henna Pietikäinen.

Varkauden seudulla valistus, erilaiset luennot ja tapahtumat sekä loukkujen lainaus karanneiden tai villiintyneiden kissojen kiinni saamiseksi ovat yhdistyksen keskeistä toimintaa. Iso merkitys on sijaiskotityöllä, jota tehdään taustalla eikä se useinkaan näy julkisuuteen.

– Löytöeläimet ovat kunnan vastuulla, mutta meille tulee viranomaisten kautta haltuun otettuja eläimiä sijaiskoteihin. Joskus omistaja ottaa itse yhteyttä ja pyytää neuvojalta ja yhdistykseltä apua eläimen uudelleen sijoittamiseen vaikean elämäntilanteen vuoksi, kiteyttää Pietikäinen.

 

Sijaiskotina toimiminen sitoo, mutta antaa paljon

Sijaiskotina toimiminen on vaativaa mutta antoisaa vapaaehtoistyötä. Tarve kodeille
tulee yleensä äkillisesti, ja osa eläimistä on sijaiskotiin muuttaessaan kurjassa kunnossa. Eläin voi olla sijaiskodissa viikon, puoli vuotta tai jopa kauemmin ennen uuden oman kodin löytymistä, osa tarvitsee erityishoitoa tai niillä voi olla hankalia
käytöstapoja.

Hankkija on mukana eläinsuojelutyössä muun muassa lahjoittamalla toimijoille koiran-
ja kissanruokaa sekä kissanhiekkaa. Lahden keskusvarastolta lähtee vuosittain 300–400 säkkiä hyväntekeväisyyteen. Varkauden eläinsuojeluyhdistys on yksi yhteistyökumppaneista. Vuosi sitten sijaiskodeissa oli väliaikaisesti paljon koiria, joita ruokittiin uusissa, entistä paremmissa oloissa Jahti&Vahti-ruoalla.

– Meillä on monia, jotka ovat jatkaneet vuosia sijaiskotina. Ihan kuka tahansa ei voi toimia sijaiskotina, niille on olemassa omat kriteerit, mutta kannustan silti rohkeasti
lähtemään mukaan toimintaan. Jokaiselle löytyy varmasti oma tapansa olla mukana
eläinsuojelutyössä, lupaa Henna Pietikäinen.

 

Teksti: Maija Päivärinta, Hankkija Oy