Yrtit hevosten ruokinnan tukena

Yrtit hevosten ruokinnan tukena

Ruokintatietoa on tänä päivänä enemmän kuin koskaan, kuitenkin monet hevoset voivat huonosti, potien mm. Erilaisia allergioita ja liikalihavuutta.
Suurin ongelma nykypäivän harrastehevosilla lienee ravinteiden ylisyöttö ja liika energian saanti. Näistä seuraa runsaasti kuona-aineita mitkä rasittavat elimistöä.
Ruokinnan suunnittelussa unohdetaan helposti antioksidantit sekä erilaiset nk. fytokemikaalit, jotka ovat tärkeitä vastustuskyvylle, solujen uusiutumiselle, aineenvaihdunnalle sekä yleiselle hyvinvoinnille. Näitä tärkeitä aineita ei hevonen enää saa viljellystä heinästään, vaan ne täytyy antaa sille muuta kautta. Hyvästä heinästä puuttuu nykyään luonnonkasvit (= rikkaruohot), mistä hevonen luonnossa eläessään saa monia tarvitsemiaan bioaktiivisia yhdisteitä.

Yrteistä apua

Yrttien ja luonnonkasvien hyöty perustuu elimistön omien toipumismekanismien käynnistymiseen ja elimien aktivoimiseen. Yrttien kemikaalit toimivat tehoiskuna elimistölle, eli tehostavat aineenvaihduntaa ja laittavat kuona-aineet liikkeelle. Näin ne edesauttavat kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Yrttejä voi käyttää myös tukihoitona erilaisissa sairauksissa, lääkkeitä ne eivät korvaa. Esimerkiksi hengitystieongelmista kärsiville hevosille on tarjolla erinomaisia yrttipohjaisia rehuja. Hengitysteiden hyvinvointia tukevat mm. anis, lakritsi, timjami ja nokkonen. Stiefel Lakritsijuuri hengitystiet ja ruuansulatus 600 g ja Stiefel Yrttiseos hengitysteille 1 kg.

Suolistovaivat ovat yleisiä hevosten keskuudessa. Kasveista mm. salvia, anis ja oregano tasapainottavat ruoansulatuskanavaa. Aineenvaihduntaa edesauttavia yrttejä on mm. mustikka, sarviapila ja nokkonen. Stiefel Gastrophyt ruuansulatuskanavan toimintaan 1 kg ja Nokkonen aineenvaihduntaan 500 g.

Hyvälaatuisen heinän arvoa hevosen ruokinnassa ei voi painottaa liikaa. Kevyessä työssä oleva harrastehevonen pärjää pitkälle jo heinällä, raikkaalla vedellä ja suolalla, mutta lisäksi täytyy varmistaa mineraalien, vitamiinien ja antioksidanttien saanti. Näiden saamiseksi usein riittää yksi laadukas valmiste, täydennettynä yrttivalmisteella joko kuurina silloin tällöin tai jatkuvasti annosteltuna. Kilpahevoset tai muuten raskasta työtä tekevät hevoset tarvitsevat heinän lisäksi laadukkaan energialisän. Täydennysrehuista hevonen saa muuten kaiken tarvittavan, mutta yrttien syöttö joko jatkuvasti tai kuuriluonteisena tukee elimistön omaa vastustuskykyä erityisesti stressitason ollessa korkealla.

Turvallisinta ja helpointakin on antaa hevoselle valmiita rehuvalmisteita, jotka ovat täysin biologisia ja yrtit niihin on valikoitu huolellisesti valmiiksi.

Hankkijan uusi laadukas saksalainen yrttisarja Stiefel tarjoaa korkeatasoiset, tutkitut ja hyviksi todetut yrtit 11 eri käyttötarkoitukseen. Tutustu lisää myymälöissämme sekä verkkokaupassamme.