Mäkelän tilalla kasvatetaan laatuheinää ja koulutetaan laatuhevosia

Orimattilan Sammalistossa, Mallusjärven rantamaisemissa sijaitsevasta Mäkelän tilasta löytyy merkintöjä jo 1700-luvulta. Nykyään tila tunnetaan laadukkaan hevosheinän tuottajana sekä pitkän linjan ratsuhevosten kasvattajana ja kouluttajana. Tilaa pyörittävät neljännen polven Kyröt, sisarukset Siiri ja Aleksis.

Teksti: ANU NIEMINEN, Hankkija Oy
Kuvat: SONJA HOLMA, MINTTU KOPONEN


SIIRIN JA ALEKSIKSEN eli ”Aatun” vanhemmat, Kyösti ja Sirkku Kyrö pitivät tilaa vuoteen 2008 saakka, jolloin tehtiin sukupolvenvaihdos. Tilalla on pitkä historia maitotilana ja Sirkun vahva kiinnostus eläinjalostuk­seen tuotti aikanaan paljon menes­tystä karjanjalostuksessa. Sieltä kumpusi kiinnostus myös hevosten jalostukseen ja tämä ”harrastus” alkoi omista suomenhevosista vuonna 1975. Pian rakennettiin koneellinen heinän­kuivaamo, jotta kasvavalle hevosmää­rälle olisi laadukasta heinää. Heinän viljelyä on kehitetty jo 40 vuoden ajan ja tila kuuluu myös Etelä-­Suomen Laatuheinärenkaa­seen.

Vähitellen hevosten määrä kasvoi ja myös kasvatettavia rotuja tuli lisää. Ensimmäi­nen suomalainen lämminverihevonen eli FWB-­hevonen (Finnish Warmblood) syntyi vuonna 1978. Vuonna 2003 Sirkku palkittiin vuoden kasvattajana. Vuonna 2014 vuorostaan Siiri pokkasi kasvattajapäi­vien Best In Show­palkinnon orivarsalla Kyrö San Allegro ja samalla hänet palkittiin vuoden kasvattajana. Menossa on nyt jo viides hevossuku­polvi omaa FWB-­kasvatusta ja varsoja tilalla on syntynyt yli sata.

 

SELKEÄ TYÖNJAKO JA AKTIIVINEN TOIMINTA TUO TULOSTA

Vuonna 2008 perustettiin Siirin ja Aatun maatalousyhtymä. Lehmistä luovuttiin vuonna 2018 ja nyt keskity­tään laadukkaan heinän viljelyyn sekä ratsuhevosten kasvattamiseen ja kouluttamiseen. Tilan pinta-­ala on noin 100 hehtaaria, josta 70 on nurmella. Työnjako sisarusten välillä on selkeä, Siiri vastaa hevos­toiminnasta ja Aatu viljelystä.

Molemmilla on kova palo omaan tekemiseen ja toiminnan kehittämiseen. Tästä osviittaa antavat mm. Aatun valinta MTK-­Uusimaan puheenjohtajaksi tälle vuodelle ja Siirin joulukuussa 2020 saama Vuoden ratsuttaja -palkinto.

HEVOSTEN KOULUTUS VAATII HERKKYYTTÄ JA LÄSNÄOLOA

Siiri vastaa hevosten kasvatustoimin­nasta, hoidosta, ratsutuksesta ja myös valmentaa muita. Taitojaan hän on kehittänyt pienestä pitäen, sillä jo 6­-vuotiaana Siiri kantakirjasi ensim­mäisen poninsa.

Niin omia kasvatteja kuin muiden­kin hevosia on saatettu vuosien varrella korkealle tasolle kouluratsastuksessa. Meriitteinä on paljon menestystä Suomessa sekä edustuksia nuorten hevosten MM-­kilpailuissa.

– Tavoitteenamme ei niinkään ole kilpailumenestys, vaan lähtökohtana on antaa jokaiselle hevoselle hyvä peruskoulutus. Tarkoitus on tehdä hevosista toimivia ratsuja opettamalla ne alusta asti luottamaan ihmisiin. Laadukkaiden hevosten kanssa kilpailumenestys on sitten tullut siinä matkan varrella ikään kuin kaupan päälle, Siiri kertoo.

Tallissa on tällä hetkellä kolmisen­kymmentä hevosta, joista omia on kaksitoista. Kahden tamman odotetaan varsovan keväällä.

 

Laatuarvostelu -voittaja siitostamma Kyrö Catleya (i. Pin Rock’s Black Velvet ei. Wolkenstein) on kantavana oriista Dimaggio Black.

Siiri ja jalostusori Kyrö San Allegro ovat menestyneet hienosti kilpakentillä.
Aleksis ja Siiri Kyrö sekä oman tilan kasvatti FWB-ruuna Kyrö Hot Flow.

– Varsan syntymä on aina upea hetki. Hevosen kasvua ja kehittymistä on vaan niin äärettömän mielenkiin­toista seurata, siihen en kyllästy koskaan, valottaa Siiri.

Hevosen peruskoulutus alkaa jo varsana. Luottamuksen rakentaminen, läsnäolo tilanteissa ja hevosen lukeminen ovat tärkeitä asioita, kun hevosta aletaan opettaa.

– Tärkeintä on se, että hevonen totutetaan rauhassa kaikkeen mitä tehdään. Kun hevoset oppivat luotta­maan ihmiseen, ne toimivat yleensä kaikissa tilanteissa hyvin, Siiri kertoo.

SUOMALAISET HEVOSET KASVAVAT KOTIMAISILLA REHUILLA

Ruokinnan perustana on hyvä heinä. Lisäksi käytössä ovat oma kaura sekä kotimaiset Racing­-rehut. Varsat ja tammat saavat pihatossa heinää vapaasti sekä lisäksi tarpeen mukaan kauraa ja kivennäisiä. Tiineyden loppuvaiheessa ja imetyksen aikana tammat saavat lisävalkuaista Racing Protein-­rehusta, jossa valkuaislähteet ovat monista muista rehuista poiketen täysin suomalaisia.

– Rehuissa arvostan kotimaisuutta ja käytössämme onkin Racing­-rehujen lisäksi myös EQPro-­lisäravinteet . Erityisesti Hoof Balance ­-tuotteen olen todennut selvästi parantavan hevosten kavioaineksen laatua, Siiri kertoo. Kilpahevosilla käytössä on lisäksi Racing Selected ja Speedpower-­rehut.