Unohtuiko ilmastointilaitteen huolto?

Ilmastoinnin hallintalaitteet
Ilmanvaihtolaitteen hallintalaitteet

Yhä useammassa traktorissa on ilmastointilaite, joka vaatii säännöllistä huoltoa ja tarvittaessa korjaustakin.

Huolto sisältää tyypillisesti kylmäaineen tyhjiöimun, järjestelmän kuivauksen, vuototestin, suodatin-kuivaimen vaihdon ja kylmäaineen täytön.

Ilmastointilaitteen moitteettoman toiminnan varmistamiseksi on kylmäaineen tarkistuksen ja väliajoin välttämättömän vaihdon ohella on suositeltavaa tehdä seuraavat huoltotoimenpiteet:

1. Ohjaamon raitisilmasuodattimen vaihto vuosittain.

Raitisilmasuodatin poistaa traktorin sisätilaan ilmanvaihtolaitteiden kautta tulevat epäpuhtaudet, kuten pölyn, siitepölyn ja kasvinsuojeluaineet jne.

2. Höyrystimen desinfiointi vuosittain.

Ilmastointilaitteen höyrystin on hyvä kasvualusta bakteereille, sienille ja muille mikro-organismeille. Ne puhaltuvat ilmanvaihtolaitteiden kautta traktorin ohjaamoon. Nämä mikro-organismit voivat aiheuttaa allergisia reaktioita, kuten nuhaa, yskää tai vuotavia silmiä. Mikro-organismien vuoksi traktorin ohjaamoon voi myös tulla tunkkainen haju.

3. Suodatin-kuivaimen vaihto joka toinen vuosi.

Kuivain huolehtii siitä, että kylmäaineessa ei ole kosteutta ja että paisuntaventtiilissä on ainoastaan nestemäistä kylmäainetta, jotta sille ei aiheudu häiriöitä.

 
Huollata ilmastointilaitteesi ajoissa
Huollata ilmastointilaitteesi ajoissa

Muista siis tarkastuttaa traktorisi ilmastointilaite säännöllisesti erikoiskoulutetut Agrihuollon huoltoyrittäjät ovat palveluksessasi.

Varaa aika tarkastukseen jo tänään!

Huoltamaton ilmastointilaite käy vajaalla kylmäainemäärällä, joka lisää polttonesteenkulutusta ja vähentää moottorin tehoa. Huoltamaton järjestelmä kerää kosteutta, joka johtaa mahdollisesti vähitellen kompressorin rikkoutumiseen.

Ilmastointilaitetta kannattaa käyttää myös talvella kosteuden poistamiseen ohjaamosta ja säännöllinen käyttö pitää myös ilmastointikompressorin tiivisteet voideltuina.

ps. Nämä samat ohjeet koskevat puimurisi, ajosilppurisi ja myös autosi ilmastointilaitetta...