Huoltosopimus helpottaa koneyrittäjän arkea

Joonas Heistola on tyytyväinen työkaluihinsa. Vuonna 2015 hankitulla John Deere 7290R:llä on ajettu 3 500 tuntia. Se suuntaakin hakekuorman kippauksen jälkeen huoltosopimuksen mukaiseen huoltoon 20 kilometrin päähän huoltoyrittäjä Kalevi Alangon hallille.

Padasjokelaisella Joonas Heistolalla (30) on takanaan muutosten vuosi. Perheeseen on syntynyt esikoispoika ja 180 hehtaarin lihasikatila siirtyi hänen omistukseensa vuoden vaihteessa. Joonas on ollut aktiivisesti mukana tilan töissä ja urakoinneissa yli kymmenen vuotta, joten työt ovat vuoden vaihteen jälkeenkin kulkeneet suunnilleen entisiä latuja.

Talvelle kiirettä kasaa 250 kilometrin mittainen talvitieurakka, jota Heistola hoitaa neljän työntekijänsä kanssa. Urakointeihin tilalla on neljä John Deere -traktoria, joista kahdessa on huoltosopimus.

–   Huoltosopimus helpottaa traktoreiden kunnossa pitämistä, sillä teemme itse vain rasvaukset. Paras puoli huoltosopimuksessa on kuitenkin se, että tietää tarkalleen, paljonko huoltoihin menee vuoden mittaan rahaa. Huollattaminen on helppoa, kun sopimushuoltaja on 20 kilometrin päässä, Heistola summaa.

–    Huoltosopimuksen etukäteen sovittu hinta laskutetaan vasta toteutuneiden huoltojen jälkeen, joten raha ei ole sopimuksessa kiinni yhtään ylimääräistä päivää. Palvelu ja laskutus ovat toimineet hyvin.

Juuri tänään John Deere 7290R on lähdössä 3 500 tunnin huoltoon huoltoyrittäjä Kalevi Alangon hallille Padasjoen Maakeskeen.

Toinen huoltosopimus on tehty tilan tuoreimpaan, viime vuonna hankittuun John Deere 6250R -traktoriin. Kyseinen kone on parhaillaan alusterän asennuksessa Laukaassa. Vanhemmassa traktorissa huoltoväli on 500 tuntia ja nuoremmassa 750 tuntia. Tilan muut John Deeret ovat 6830 ja 6170R.

John Deere sopii käteen

JD-miehen tuntee jo postilaatikosta.

Huoltosopimuksen lisäksi Heistola hallitsee traktoreiden huolto- ja korjauskustannuksia ottamalla koneisiin jatkotakuun, kun varsinainen takuuaika kuluu umpeen. Normaali 3 000 tunnin takuuaika tulee melko nopeasti täyteen, sillä Heistolan mukaan uusiin traktoreihin on tultava 1 000–1 500 tuntia vuodessa, jotta investointi maksaa itsensä riittävän nopeasti takaisin.

Heistolan miehet ovat pitäneet traktoreistaan hyvää huolta ilman huoltosopimustakin. Esimerkiksi jarrulevyt uusitaan aina viimeistään 6 000 tunnin kohdalla, jotta ne eivät pääse kulumaan liiaksi ja aiheuttamaan isompia korjauskustannuksia.

Miksi tila sitten hankkii John Deeren toisensa perään?

–    John Deeren hytti on hyvä työympäristö. Siellä on kiva istua. Traktori sopii hyvin käteen ja on todella näppärä käyttää. Runkoon saa myös asennettua helposti tarvittavia lisälaitteita. Kun vielä huolto ja takuukin pelaavat, ei ole syytä vaihtaa merkkiä, Heistola listaa.

Uusimmassa traktorissa on Ultimate-varustelu ja automaattiohjaus.

–    Automaattiohjaus on ehdoton apu lietteenlevityksessä ja kylvössä. Ilman sitä homma ei kunnolla onnistuisi, Heistola perustelee.

Paras puoli huoltosopimuksessa on, että tietää tarkalleen, paljonko huoltoihin menee vuoden mittaan rahaa.

 

Liete- ja kylvöurakointi lisääntyvät

Kun lumimiehet ovat saaneet nukuttua talven univelat pois, siirtyy tilan kalusto lietteenlevitykseen. Lietettä on aikaisemmin urakoitu yhdellä Samsonin lietevaunulla, mutta tälle vuodelle sen pariksi tuli käytettynä hankittu kolmeakselinen, 20 kuution Samson.

–    Kiekkomultaimilla varustettu Samson on toiminut hyvin. Siksi halusimme jatkaa samalla merkillä, Heistola kehuu.
–    Tähän mennessä olemme urakoineet noin 30 000 kuutiota lietettä vuodessa. Nyt määrä on tarkoitus tuplata. Asiakastiloja on noin sadan kilometrin säteellä Padasjoelta.

Peltourakoinnit eivät jää lietteenlevitykseen, sillä 1,5 vuotta sitten tilalle hankittiin Hankkijalta kuusimetrinen Horsch Avatar -kylvökone. Rahtikylvöä onkin mahdollisuus lisätä huomattavasti viime vuoden sadasta hehtaarista.

Joonas Heistola, kuten hänen isänsä Jaakko Heistola, ovat asioineet Lahden Hankkijalla jo pitkään.
–    Hankkijan ja sen myyjien kanssa homma pelaa, kuten pitääkin, Joonas kiittelee. Kaikesta päätellen vihreän linjan yhteistyö jatkuu uudenkin isännän aikana.


Teksti ja kuvat: Markku Pulkkinen


John Deere huoltosopimus

  • Kattaa määräaikais- ja muut normaalit huollot tarvikkeineen, jotka Hankkija huollon asentaja tekee alkuperäisosioa (esim. suodattimia) käyttäen.
  • Saatavissa maatalouskoneille ja kiinteistö- ja ympäristönhoitokoneille: John Deere 5-sarjan traktorit kokonaisuudessaan (5E-5R), 6R, 7R, 8R ja etukuormaimet, John Deere W-, T- ja S-sarjojen leikkuupuimurit ja niiden 600-sarjan leikkuupöydät, John Deere ajo-silppurit, John Deere ajettavat kasvinsuojeluruiskut.
  • Jatkoturva jatkaa normaalia takuuta eli moottori, voimansiirtolinja, runko, suojukset, ohjaus, jarrut, moottorin apulaitteet, sähköjärjestelmä, hydrauliikka, ohjaamo komponentit