John Deere S670i Vakuuttava roottoripuimuri

John Deere S670i puimuri kokemuksia S-sarja Rumpupuimuri
John Deere S670i puimuri
 
S-sarja Variable Stream -puintirumpu
S-sarjan puimureissa käytetään puintirumpua perinteisten varstasiltojen ja kohlinten sijaan. Sen jatkona on seulasto.

John Deere S-sarjan puimureissa käytetään puintirumpua perinteisten varstasiltojen ja kohlinten sijaan. Sen jatkona on seulasto.

Variable Stream-puintirumpu irtipui ja erottelee viimeisetkin jyvät olkimassasta tehokkaasti, tarkasti ja totuttua hellävaraisemmin. Käsittelyä voidaan helposti säätää niin eri kasveille kuin olosuhteiden mukaan. Dynaamisen työtavan vuoksi puinnin luvataan onnistuvan myös tavallista vaativimmissa olosuhteissa.

"Rumpukoneen kovat lupaukset ja odotukset ovat kyllä hienosti toteutuneet", Linnaisten Kartanon isäntä, Christian Stjernvall iloitsee. John Deere S670i:llä puitiin ensimmäisenä syksynä vajaa 500 hehtaaria.

 

Mieltymykset ja huolto

Stjernvallin puimurikaupat teki Markku Lemola Hankkijan Hyvinkään konekeskukselta. Vaihtoon lähti 13-vuotias Claas.

"Puimurimerkin vaihto hiukan mietitytti, mutta hyvät kokemukset Jontikan traktoreista ja oma mieltymys Deereen johtivat kauppaan", Stjernvall kertoo.

Konekaluston huollon perusasiat hoidetaan tilalla itse. Isommat ja vaativammat erikoistyöt on tehnyt JD huolto Keijo Aaltonen Lopelta. Kiireettömät remontit on tehty sesongin ulkopuolella Aatosen korjaamolla. Akuutteihin vaivoihin apu on löytynyt kiitettävästi myös kiireaikana. "Varmalla huollolla oli iso osa Jontikan valinnassa", Stjernvall kiteyttää.

John Deere S-sarja takaa
S-sarjalaisen puintisylinteri päättyy takapyörien etupuolelle. Olkimassa ohjataan kelalla silppurille. Takana on hyvin tilaa moottorille ja säiliöille.

Säätösydän Tehon lisäksi uudelta roottoripuimurilta haettiin muokkautuvuutta erilaisiin tilanteisiin. "Puintitilanteet ja olosuhteet vaihtelevat, hienoa että puintikoneisto voi mukautua niiden mukana”, isäntä pohtii.

Yhdeksän metrin (30') pöydän ja pystyterien pariksi valittiin extra fine cut-silppuri. Se silppuaa ja levittää ruumenet ja oljet tehokkaasti koko työleveydelle. "Pystyterät tarvitaan ehdottomasti, kun puintiin haetaan tehoa. Kasvimassan käsittelyssä on oltava huolellinen muokkaustavasta riippumatta," isäntä perustelee.

John Deeren puintirummuista (Tri Stream ja Variable Stream) valittiin edistyksellinen Variable Stream. Se on puimurin todellinen sydän, jolle tehokas, mutta hellävarainen, tilanteen mukaan optimoitava puinti perustuu.

Siihen valittiin meikäläisille kasveille suositellut varstat ja varstasillat. Puintiväli säätyy automaattisesti. Roottorin nopeutta sekä montako kierrosta tavara rummun mitalla tekee, voidaan säätää. Vakiosäädöllä tavara kiertää rummussa 7 kierrosta, kevennettynä 5 kierrosta.

Automatiikkaa apuun

Toimintojen hallinnassa on vahvasti mukana automatiikka. Connect Combine-pakettiin sisältyvät niin automaattiohjaus kuin Harvest Smart - älykäs järjestelmä puintisäätöjen ja nopeuden hallintaan.

"Automatiikan ansiosta pienetkin muutokset puintituloksessa nähdään heti. Säätöehdotus menee saman tien käyttöön ja vaikutus näkyy välittömästi. Se on todellista edistystä!" Stjernvall kiittää.

Viime syksynä muodostui tyypillisesti eri säädöt aamu- ja iltapäivälle. Kasvustosta eroa ei välttämättä ollut nähtävissä, mutta Harvest Smart reagoi ja löysi tilanteeseen sopivat lääkkeet.

"Pelkillä tappiotiedoila ja omilla havainnoilla säätötarvetta tuskin olisi havaittu, saati tehty. Järjestelmän avulla on päästy puimaan hellävaraisemmin, tarkemmin ja tehokkaammin," isäntä tuumii.

 
Christian Stjernvall John Deere S670i hytissä
John Deere S670 teho, käyttömukavuus ja aktiivisen puintikoneiston toiminta ovat vakuuttaneet Christian Stjernvallin.

Uusi John Deere on osoittautunut todella miellyttäväksi käyttää. Ohjaamo on valoisa ja hiljainen. Kuljettaja näkee hyvin leikkuupöydälle. Piiloon jääviin paikkoihin on viety kamerat. Takanäkymän lisäksi kuvaa saadaan säiliöstä ja torven päästä.

"Kunnon kuvat isolla näytöllä auttavat valtavasti puimurin toiminnan seuraamista ja tuovat turvallisuutta," Stjernvall toteaa. Kamerat optimoivat työskentelyä. Tankkikamera auttaa arvioimaan hälyttimiä tarkemmin, kuinka pitkälle kierrokselle vielä voi lähteä ja tyhjentymistä. Pitkän torven päässä kamera taas on aivan pakollinen, isäntä tuumii.

Hallintalaitteet ovat mainiosti kuljettajan käytettävissä. Toiminnot ovat loogisia ja näytöt selkeitä. Eri osa-alueiden ohjelmat toimivat saumattomasti yhteen. "Tottahan uusia asioita on pitänyt pikkasen opetellakin, mutta aina ne on saatu rullaamaan,” Stjernvall tuumii.

Puintiominaisuksien puolella John Deere S 670 on lunastanut lupauksensa. ”Puintikoneiston laaja automaattinen mukautuvuus näkyy puintituloksessa ja teho tuntuu pohjattomalta. Kuskin penkillä todella viihtyy", isäntä nauraa.

Linnaisten kartano, Mäntsälä

  • Viljelyssä 510 hehtaaria
  • Mallasohraa noin puolet
  • Vehnää noin neljäsosa
  • Loppu puoliksi öljykasveja ja härkäpapua sekä suojavyöhykkeitä ja muita erikoisaloja.
  • Pääosa kevätviljoja. Syysviljoja maltillisesti 10-15%. Talvituho- ja uusintakylvön riskit tilan maalajeilla.
 

Maalajien vuoksi kevätkylvöillä on edettävä tarkasti kuivumisen mukaan. Pääosa lannoituksesta annetaan hajalevityksenä ennen muokkausta. Vain starttilannoitus Rapidilla, jolloin siemenelle on enemmän tilaa säiliössä. Kylvö saadaan tehtyä merkittävästi nopeammin ja oikea-aikaisemmin. Normaali työtahti noin 40 ha päivässä.

Yksi työntekijä ympäri vuoden, kesäajalla kaksi. Kylvöaikaan toinen tulee aamuun, toinen puoleen päivään.

Isäntä Christian muokkaa - lempihomma!

 
John Deere S670i edestä
Roottoripuimurin ohjaamo ja pöytävalikoima ovat samat kuin sarjan kohlinkoneissa. Radikaalit erot alkavat syöttökuljettimen yläpäästä.
John Deere S670i ruumentenlevitin
Tehokas extra fine cut silppuri levittää sekä ruumenet että oljet koko työleveydelle. Levityssuuntaa voidaan tarvittaessa hallita ohjaamosta.
Sylinteri
Puintiroottori varstoineen pyörii sylinterin sisällä. Siemenet sinkoutuvat ulos vaipan varstasilloista ulos ja päätyvät ruuvien työntämänä seuloille. Olkimassa viipyy sylinterissä 5-7 kierrosta. Roottori pyörii 1000-200 1/min puitavasta riippuen.
Sylinteri loppupää
Loppupäässä käsittely on pöyhivää ja tähtää irtojyvien erotteluun olkimassasta. Roottorin nopeudella, erilaisilla seuloilla ja roottorin sormilla voidaan vaikuttaa erotteluun.
Sylinteri varstasilta
Irtipuinti tapahtuu sylinterin alkupäässä. Joka pätkälle voidaan valita haluttu varstasilta ja varstat. Sopivalla kokoonpanolla voidaan puida kaikki meikälaiset lajit.
john deere kamera
Kamerat täydentävät kuljettajan näköhavaintoja puimurin ympäriltä ja toiminnoista. Kehittyneet kamerajärjestelmät tuovat kuljettajalle silmät automaattisesti sinne missä tapahtuu.
John deere S670i torvi
Leveä pöytä edellyttää pitkää torvea. Lyhytperäisessä sylinteripuimurissa torven takaylitys saadaan kuriin taittuvalla torvella.
 

Viimeksi katsomani tuotteet