John Deerellä puidaan liki puolet maailman viljasadosta


 

Hyppäävän peuran puimurit ovat entistä halutumpia myös Suomessa. John Deeren mallisto kattaa entistä laajemmin suomalaisten viljelijöiden vaatimukset ja toiveet.

Keräsimme John Deere –asiakkaiden käyttäjäkokemuksia puimureistaan eri puolilta Suomea.

 
Arto Alastalolla on hyviä kokemuksia John Deere -puimureista.

Helppoa hallittavuutta ja puintitehoa
Hausjärveläinen Arto Alastalo pui nyt neljännellä John Deerellään. 7,5 m pöydällä varustettu, markkinoiden tehokkain kohlinpuimuri T 560 on puinut kaksi kautta ja noin 850 ha.

”Jonnikat ovat helppoja ajettavia ja säädettäviä. Iso viljasäiliö ja sopusuhtainen rakenne miellyttävät. 1050 rengastuksella se kulkee yllättävän hyvin. Vikojakaan ei ole ollut, kertoo Alastalo.”
Hänen edellinen John Deere oli 9560 ja isäntä mieli vähän lisätehoja. Nykymallin varusteena oleva satomittaus antaa riittävästi lohkokohtaista kosteus- ja määrätietoa.

 

Puimuri urakontikäytössä
Keski-Pohjanmaalla Reisjärvellä Pekka Koskela urakoi oman 70 ha viljatilan töiden ohella mm. kylvöä, ruiskutusta, puintia ja kalkinlevitystä. John Deere W540:lla ajetaan kunnioitettavia hehtaarimääriä: kolme kautta palvellut W540 pui vuosittain yli 500 ha. Puintikosteudet eivät ole niin merkityksellisiä, koska suuri osa puidaan murskasäilöviljaksi.

”Tehokas puimuri se kyllä on. Minusta yli 3 ha kelatunnissa on hyvä saavutus ja puinti sujuu heikoissakin olosuhteissa. Tämä on vahvatekoinen ja käyttövarma puimuri ilman lastentauteja. Nykyisellä on puitu liki 2 000 ha ja vain yksi laakeri on uusittu, eikä yhtään hihnaa, kertoo Koskela!”

 

Kumitelaa ja nelivetoa
Salon Kuusjoella Mika Äijälä kulkee viljanviljelijöiden eturivissä. Hän on hyödyntämässä Lounais-Suomen savikoillaan kumitelan etuja niin traktorissa kuin puimurissa. 6-kohliminen 1050 renkailla varustettu John Deere 9650 osoittautui siirtymätaipaleilla liian leveäksi ja hankalaksi. Äijälä päätyi viime kaudeksi John Deeren S-sarjan 680 rumpu- eli roottorikoneeseen varustettuna kumiteloilla, jolloin puintitehon kasvusta ja suuremmasta säiliöstä huolimatta kuljetusleveys pieneni ja kyyti tasaantui. 7,5 m pöytää kuljetetaan vaunulla. Puintialat ovat lisääntyneet edelleen, ensi syksynä puitavaa on noin 480 ha.

”Viime syksynä teloilla kulku ja peltokantavuus todella testattiin. Telojen lisähinta tuli tienattua takaisin heti ensimmäisenä syksynä. Onneksi hankin myös 4-vedon, sillä oikein märissä paikoissa se on selvä etu ohjaamisen kannalta. Telat ja 4-veto säästävät pellon pintaa urilta ja turhalta tallautumiselta. Rumpukonetta kohtaan minulla oli ennakkoluuloja, mutta ne karisivat heti viime syksynä: yli 30 % kosteudessa puitiin vielä tehokkaasti.”

 

Huoltoon ja varaosapalveluun voi luottaa
Hollolassa Matti Vuorinen viljelee valtakunnan suurinta yksityisviljelijän hehtaarimäärää mahdollisimman vähällä ja tehokkaalla kalustolla. Meikäläisittäin maaginen tuhannen viljelyhehtaarin raja ylittyi viime vuonna. Puitavaa piisaa yli 800 ha kaudessa. Matti siirtyi kotimaisesta puimurista John Deereen muutama vuosi sitten ja T670 on niellyt ahnaasti yli 3 500 ha laihot.

Ainoan puimurin pitää näillä aloilla todella toimia. Agrimarketin varaosa- ja huoltopalveluun voi luottaa”, toteaa Matti lyhyesti. 7,5 m pöydällä varustettu T670 pui parhaimmillaan 4–5 hehtaaria tunnissa.

 

Tehokkuus yllätti Pyhäjoella
Pyhäjoella kasitien tuntumassa Pirkolan tilalle hankittiin ensimmäinen JD -puimuri viime syksyksi. S670 on varustettu 7,5 m pöydällä ja 900/38” eturenkailla. Juha Pirkola kertoo noin 400 ha kokemuksista:

”Etsimme rumpukoneen tehoa ja päädyimme tähän. Traktorimmekin ovat John Deereä, joten oli sopivaa päätyä samaan merkkiin. Kone yllätti tehokkuudellaan, se jäi viime syksystä päällimmäisenä mieleen. 13 % viljakosteudeksi muunnettuna puintitehoa oli jopa 30 tonnia tunnissa. Pöytäautomatiikka toimii tosi hyvin lakoviljassakin. Säiliö tyhjenee nopeasti, myös märällä viljalla. Ja miten puhtaana koneisto pysyikään näinkin märkänä syksynä, verrattuna kun muistelee perinteistä puimuria.”

Pirkolat haluavat ajaa puimurillaan mahdollisimman täydellä teholla, ja siksi varusteiksi haluttiin Harvest Smart ja ProDrive -automaattivaihteisto, jotka yhdessä optimoivat etenemisvauhdin olosuhteiden mukaisesti helpottaen todella kuljettajan tehtäväkuvaa.


Turun kupeessa Liedossa Mika Alakirri kyllästyi 6-kohlimisen puimurin turhaan leveyteen maanteillä ja vaihtoi viime kaudeksi 5-kohlimiseen John Deere W550 puimuriin. Noin 300 ha puintikokemuksella Mika toteaa, että 5-kohliminen kone pärjää kyllä 6-kohlimiselle, pienempi kelaiselle, toiselle saksalaismerkille. ”Moottoriteho on riittävä ja pöytä on toimiva sekä terä sijaitsee tarpeeksi kaukana edessä, jota on helpompi seurata. 1050 rengas ei painunut märkänä viime syksynäkään yhtään. 4-vetoa käytin vain tiukoissa paikoissa jyrkillä rinteillä. Viljakin tuli puhtaampaa kuin edellisellä puimurilla.”

 
Lauri Hantula on ihastunut telapuimurin kevyeen kulkuun.

Roottoripuimuri ja satokartoitusta
Seinäjokelainen Lauri Hantula haluaa aina tehdä edelliskertaa paremmin ja tähtää tosissaan 10 tonnin keskisatoon. Panostukset monen toimen yrittäjällä ovat kovat, mutta harkitut.

Hantula päätyi tela-alustaiseen ja taittopöydällä varustettuun roottoripuimuriin työvoimakysymyksen vuoksi. Yhdellä kuljettajalla pitää selvitä useimmista työvaiheista. Kulkeminen kaupungin liepeillä on tärkeä tekijä. Taittopöytä on nopea käsitellä, eikä tee puimurista niin pitkää kuin pöytävaunun kanssa; yksi mies pärjää tässäkin vaiheessa. Roottoripuimuri teloilla on huomattavasti kapeampi kuin iso kohlinkone pyörillä, jonka kanssa kulku taajamissa voi olla vaikeaakin.

”Telat torjuvat maan tiivistymistä ja jälkien syntyä. Puimuripyörien jäljiltä voi seuraavana vuonna olla satovähennys 500 – 1 000 kg hehtaarilta. En millään antaisi telapuimuria pois, sillä on aivan satumainen kulkukyky! Nyt 14 kuution säiliönkin voi ajaa täyteen ja pitkän tyhjennysputken ansiosta perävaunu voi olla tien päällä. Nopean tyhjennyksen ansiosta ei tarvita vauhtityhjennystä ja ylimääräistä viljakuormalla pellolla ajoa”, kommentoi Hantula.


Lauri Hantula halusi ensimmäiseen John Deeren puimuriinsa myös täydelliset satokartoitusvälineet. Pellon tuottokyvyn maksimoimiseksi kohteet pitää tunnistaa ja antaa niille sen mukaiset lääkkeet. Silmämääräiset satoarviot puimuriohjaamosta silmäiltynä eivät riitä. Jatkossa Hantula pyrkii hyödyntämään täysimääräisesti tarkat satotiedot seuraavilla kylvöillä ja kalkin levityksessä.

John Deere S680 on Hantulalla jo kolmas roottori- eli sylinteripuimuri. Nykyisellään vuodessa puidaan yli kaksi miljoonaa kiloa viljaa. S680 saa kyllä kehunsa Hantulalta: ”560 hv moottoriteho riittää kyllä. AutoTrac -automaattiohjaus on myös tärkeä, sillä saadaan osaltaan kaikki teho irti puimurista niin, että tämän tehoisella koneella saamme korjattua viljan päivän parhaina tunteina ja saamme kerralla 1 100 hehdon kuivurikapasiteettimme käyttöön.”

Kun maataloustuotanto on mallillaan eli kunnolla hoidettu, niin se on myös imagokysymys kuluttajien suuntaan. Hantuloilla käykin Seinäjoen koululaisryhmiä tutustumassa monipuolisen maatilan toimintaan.