PowerGard-palvelusopimus karjatilalla

Punkaharjulaisen Katri ja Juha Paajasen Koskelan maitotilalle hankittiin keväällä 2007 PowerGard huoltosopimuksella John Deere 6420 SE (katso käyttäjäjuttu vuodelta 2007). Karjatilan yleistraktori on hyrissyt siihen tahtiin, että sopimuksen mukaiset 3 000 käyttötuntia tulivat täyteen jo syyskuussa 2009. Jutunteon hetkellä tammikuussa mittariluku oli 3 300. On välitilinpäätöksen hetki.

 
Lumen linkousta John Deere -traktorilla
Paajasen PowerGard huoltosopimuksella (3 000 h) hankittu 6420 SE on 3 300 käyttötunnin jälkeen edelleen kuosissaan ja priimakunnossa. Lumenlennätyksen hetkellä oli pakkasta 27 astetta.
 

JD 6420 SE merkkiin ja malliin päädyttiin aikanaan, koska haluttiin jokapäiväiseen käyttöön soveltuva, ketterä, perustekniikkaa sisältävä, varmatoiminen ja riittävän tehokas traktori. Huoltosopimus on heille tuttu käsite jo ennen JD PowerGardia; 2006 hankittiin lypsyrobotti huoltosopimuksella.

Viime vuonna Paajasten kolme traktoria keräsivät kaikkiaan 2 020 tuntia mittareihinsa. 2008 hankittiin käytettynä JD 6920 S, jolla 2009 työskenneltiin noin 600 tuntia. Tilan kolmas traktori on Valmet 702.

 
Juha Paajanen
Laskin, puhelin ja erilaiset dokumentit ovat Koskelan maitotilan isännän tärkeitä työvälineitä.

Tarkkaa talousseurantaa Juha on kohtuullisen tarkka numeromies ja haluaa seurata missä tilan panoksilla mennään. Ennen kevään 2007 uuden traktorin hankintaa olivat huolto- ja korjauskulut olleet edeltäneen kolmen vuoden ajalla tilan traktoreilla 2,48 verotonta euroa käyttötuntia kohden.

Nyt umpeutuneen PowerGard huoltosopimuksen aikana (3 000 h) tämän traktorin ylläpito sopimuksineen ja lisämaksuineen maksoi kaikkiaan 4 600 e (alv 0 %), joka tekee 1,55 e / h. Tuntikustannus on suorastaan houkuttelevan alhainen, ottaen vielä huomioon 6420:n käyttömäärän kuormaintraktorina. Juha listaa kolme teknistä häiriötä tältä ajalta: polttoainetankin vuoto, häiriö ilmastointilaitteessa ja suunnanvaihtovaijerin katkeaminen. Hänelle lankesi sopimuksen ulkopuolista maksettavaa näistä kaikkiaan 260 euroa.

 

Huollon korkea taso

- Tällä tilalla ei ole yhtään konetta huollettu näin hyvin kuin tätä. Koneen toimintavarmuudelle pitää laskea arvonsa. Olen yllättynyt tämän huoltosopimuksen ennakoivan huollon tasosta. Moottoriöljyt vaihdettiin 300 – 400 h välein ja voimansiirron 750 h välein. Tällä on varmasti merkitystä kun tämä JD joskus joutuu vaihtoon, toteaa tyytyväinen Juha Paajanen.

- Jos John Deere voittaa seuraavankin uuden traktorin hankintavertailuni, teen samanlaisen huoltosopimuksen. Kaikki merkit ovat teknisesti hyviä, huollon tasolla on iso merkitys valinnassa.

Juha varaa aina huollot ajoissa Punkaharjun AM-Asennukselta ja ajaa yleensä traktorin sinne 16 km päähän. Hän on erittäin tyytyväinen tämän huollon tasoon ja joustavuuteen. Huoltoyrittäjä on antanut tarvittaessa puhelimitse myös hyödyllistä käyttöneuvontaa. Huoltosopimuksen päätyttyä Paajanen tekee moottoriöljynvaihtohuollot itse, isommat huollot suorittaa sama AM-Asennus.

 

Yritystoimintaa kehitetään jatkuvasti

Koskelan tilan viljelyala on tällä hetkellä reilun sata hehtaaria, josta nurmella noin 60, viherkesantona 6 – 7 ha ja loput rehuviljalla. Keskilehmäluku on nyt 60 paikkeilla. Maidon hinnan putoaminen viidenneksellä viime vuoden kevätkesällä huolestuttaa Paajasia. 1 sentin muutos tuottajahinnassa merkitsee heillä molempien reilua kuukauden palkkaa.

Kuluneen kolmen vuoden aikana tilan toimintaa on kehitetty aktiivisesti edelleen. Navettaremontti toteutettiin vuonna 2007. Vanha 1900-luvun alussa rakennettu navetta on muunnettu lämpimäksi huoltotilaksi. Etukuormaimella varustetulla JD 6420:llä on työsarkaa riittänyt.

Liitännäiselinkeinona toteutettavaa lomamökkivuokrausta varten valmistuu ensimmäinen tasokas mökki kirkkaan, kalaisan Puruveden rantaan keväällä, toisen pitäisi olla vieraskunnossa syyskesällä. Asiaan kuuluvat nettisivut (puruvedenlomahuvilat.com) ovat myös tekeillä ja avautuvat keväällä.

Ajan hermolla tiukasti pysyvä isäntä toteaa kotimaisesta energiasta, että kansantaloudellisesti ajatellen kuitupuun pitäisi mennä sellunkeittoon, ei polttoon. Siinä puunkäytön muodossa tulee kuitenkin sivuenergiaa. Energiapuuta meillä kyllä riittää! Hän ymmärtää niin metsäteollisuusyhtiöitä kuin metsänomistajia, markkinatalous ohjailee myynti- ja ostokäyttäytymistä.