Puhtaanapidon urakointia ja maataloutta


Sami kehuu traktorinsa etunostolaitetta. Alueaura on ominaisuuksiltaan ylivoimainen etunostolaitteessa. Aurauksessa alueauran täydentävänä parina on takana Ala-Talkkarin 250 ATP ruuvilinko.
 

Parikkalalainen Sami Sinkkonen todennäköisesti yhdistää lähivuosina koneurakoinnin ja maatalouden entistä tiiviimmin toisiinsa. Urakointipuoli on ollut vauhdissa jo vuosia ja kotitilan tuotantovastuu siirtyy hiljalleen veljeksille Samille ja Tepolle.

 
AM Salo 4500 hiekoittimeen mahtuu 4, 5 – 5 kuutiota hiekkaa. Kokonaispaino voi olla 10 t paikkeilla, joten vaunun omat jarrut ovat ihan tarpeelliset.

Koneurakointi Sami Sinkkosen tärkeimmät toimeksiantajat ovat NCC ja Parikkalan kunta. Talvisaikaan tämä tarkoittaa lähinnä lumentorjuntaa ja hiekoituksia. Myös aurauskepitykset, liikennemerkkien puhdistukset ja vallien kaadot kuuluvat tehtäväkuvaan.

Kevyen liikenteen väyliä on 30 km plus Parikkalan kadut. NCC:n urakassa on Samin vastuulla noin 50 km, joten lumentorjuntakierros kestää helposti liki 12 tuntia. NCC on varustanut Samin traktorin paikannuslaitteella karttaohjelmineen, joka tallentaa kartalle jokaisen tienhoitokierroksen. Keikan jälkeen Sami lähettää reittikoosteen internetin kautta toimeksiantajalleen.

Ensi kesänä nurmen korjuu-urakointiin

Samilla on nyt kolmas John Deere. Tämä aikakausi alkoi 6520 mallilla kuusi vuotta sitten, siihen asti urakoitiin MF:llä. Nyt urakointiyhteistyötä tehdään Tyrjän koneaseman kanssa ja sieltä Ari Sinkkonen hoitaa osan aurauksista. Samin Teppo-veli urakoi myös 6520 Premium John Deerellään, minkä rekkakuljettajan töiltään ehtii.

Kesällä tienhoitotöissä työllistävät tienvarsiniitot ja sorateiden lanaukset polannelanalla. Sami ehtii Jussi Peurallaan myös omille vuokrapelloilleen sekä kotitilan tehtäviin tasoittamaan isä Veikon työhuippuja.

Tulevana kesänä Sami lähtee Tyrjän koneaseman kanssa urakoimaan säilörehun korjuuta oikein tosissaan. Korjuuketju käsittää karhottimen ja kaksi noukinvaunua. Parikkalan, Simpeleen ja Rautjärven alueella aiotaan korjata säilörehua noin 700 ha laajuudella.

 
Sami kehuu tämän työpöydän hallinnan helppoutta. Premium Plussa öljyvirtaukset voidaan säätää tienhoidon työkoneille tilannetarpeiden mukaisesti. 50 km/h AutoQuad päästää kuljettajan myös helpolla.

Helppokäyttöinen John Deere - Olen erittäin tyytyväinen tähän 6630 Premium Plus malliin. Kokonaisuutena sitä on helppo ja selkeä käyttää. CommandCenter hallintoineen on helppoa ja joutuisaa. Ohjaamon huurteen poisto toimii, lasit eivät huurru ja lämmintä riittää kovillakin pakkasilla, kertoilee tyytyväinen koneurakoitsija.

Traktori on yhä yleisempi työkone teiden ja väylien kunnossapidossa. Sami toteaa, että näillä seuduilla yhdellä traktorilla pystyy hyvin hoitamaan 50 tiekilometriä talvisaikaan. Risteyksissä traktori on paljon ketterämpi työkone kuin kuorma-auto. Traktorissa kunnollinen polannelana vastaa hyvin huomattavasti kalliimpaa alusterää.

 

Viimeksi katsomani tuotteet