John Deeret ladunteossa Vuokatissa


John Deere on Vuokatin – Sotkamon alueella ehdottomasti näkyvin traktorimerkki. 2000-luvulla lunta ovat siirtäneet lähinnä Veljekset Hyvösen ja Vuokatin Nurmen Jussi Peurat. Tänä vuonna lunta kiikuttivat vuorotellen Hyvösen urakointitiimin 6830, 6930, 6920 ja 7930. Fliegelin järeä puskutyhjennysvaunu soveltuu hyvin tähänkin nopeatempoiseen materiaalisiirtoon, kuten myös ladun päässä peruutteleva Junkkari -vaunu. Varsinaisena latukoneena häärii Paana 200.
 

Sotkamon Vuokatti on yksi arvostetuimmista ja tunnetuimmista talviurheilukeskuksista maassamme. Siellä tehdään joka syksy kaikki mahdollinen aikaisin ulkoladulle pääsemiseksi. Jo puolenkymmentä vuotta hiihtokausi taivasalla on päästy aloittamaan 10.10. kello 10.

Vuokatin Urheiluopistolta kentänhoitaja Veikko Patrikainen kertoi marraskuun alussa, että keinolumesta tehtyä latua oli tuolloin käytössä jo viisi kilometriä. Kun kausi avattiin Aleksis Kiven päivänä, oli latua tehtynä 1,5 km. Luonnon lunta oli kuun alussa vasta noin 5 cm, joten ne ladut eivät vielä kutsu.

Yli kesän säilytettyä lumivarastoa oli 1.11. vielä jäljellä 5 000 – 6 000 kuutiota, jota käytetään vielä lisäkilometrin tekoon ja säilytetään lauhan sään varalle olemassa olevan ladun ylläpitoa varten. Tammi-helmikuussa tykitetty keinolumiauma oli alun perin kooltaan komeat 41 000 kuutiota, josta kesän lämpö ja sadevesi sulatti kymmenisen prosenttia.

Hiihtäjät pääsevät tälle maksulliselle keinolumen ladulle hiihtoputkesta tai ampumahiihtostadionin portilta. Viime syksynä tätä latua sivakoi peräti noin 30 000 kävijää. Tänä syksynä ladulla on ollut jo monia ulkomaalaisiakin urheilijaryhmiä, kertoo Patrikainen.

 

Vuokatti panostaa kovasti aikaiseen hiihtoladulle pääsyyn. 10.10. klo 10 on muodostunut jo perinteiseksi starttihetkeksi. Alun perin tekolunta oli aumassa yli 40 000 m3. John Deeret kutsutaan lumitalkoisiin vuodesta toiseen.
 

Viimeksi katsomani tuotteet