Käyttäjäkokemuksia kontiolahdelta - John Deere 5E

John Deere 5E - mainio pikku jättiläinen

Joensuun kupeessa Kontiolahdella, Kinnusen maa- ja metsätilalla John Deere 5075 E on talon ainoa traktori ja ensimmäinen ”Jussi Peura”. Isä ja poika, Lauri ja Seppo Kinnunen vastaavat yhdessä tilan hoidosta ja konekaluston ylläpidosta. Isäntä Seppo käy tilan ulkopuolella kokopäivätyössä ja eläkkeellä olevalla Laurilla on paremmin aikaa konetöille.


Tässä talossa koneista ja pihapiiristä pidetään hyvää huolta, puhtaus ja siisteys tulevat silmille. ”Autoni on likaisempi kuin traktorini”, hehkuttaa Lauri.

Osaavasti varusteltu

Kinnusen traktorin mittarilukema on 570, joten kokemuksia traktorin käytöstä on ehtinyt kertyä. Kinnuset valitsivat traktoriin 5075 E Profi -varustepaketin sen monipuolisuuden ja edullisuuden vuoksi. Varusteista löytyy ilmastointi, sähköhydraulinen suunnanvaihto ja samalla 12+12 vaihteisto, pysty pakoputki ja sähköinen takavoimanoton hallinta. Lisäksi Kinnusen 5E varusteltiin suuremmalla 320/85R24 ja 420/85R30 rengastuksella ja etunostolaitteella voimanottoineen.

-Tuo suunnanvaihto on tosi kätevä, ei tarvitse kytkintä polkea. Ilmastointilaite on oikein mukavuustekijä ja suurta rengastusta sekä paripyöriä olen aina käyttänyt. Tämä etunostolaite on parempi kuin etukuormain. Niin ja nastat takarenkaissa sopivat meidän käyttöön, perustelee Lauri valintoja.

Kinnusen traktorilla on ehditty tehdä varsin monipuolisia tehtäviä puunajosta heinikoiden leikkuuseen. 8-tonnisella metsäperävaunulla tuodaan omasta metsästä puuta ulos jopa 10 kiintomotin kuormia. Tilava ohjaamo ja erinomainen näkyvyys joka suuntaan ja hyvä maavara ovat tärkeitä ominaisuuksia metsäkeikoilla. Alustan suojausta Lauri aikoo vielä parannella.


Pikku Jättiläinen hankkii metsästä aivan täyden tukkikuorman niin käskettäessä. Ominaisuuksia riittää omatoimiselle puunajajalle.
Traktorin ohjaussylinteri on suojassa etuakselin takana.

Mainio etunostolaite Etunostolaite tehostaa traktorin käyttöä ja on oleellisesti kuljettajan, varsinkin ikääntyneemmän niskoille terveellisempää ja helpompaa. Etutalikolla siirrellään klapikehikoita, vaakatasoleikkurilla parturoidaan kasvustoa tallaamatta maisemahoitopeltoja ja puskulevyllä siirrellään lumipenkkoja ja maa-aineksia. Lisäksi 5075 E valjastetaan tilanteen tullen perinteisten peltotyökoneiden kuten kyntöaurat, äes ja kylvökone eteen.

- Ohjaamoon kulku on todella helppoa, matala kun on, isot ovet sekä käytännössä tasainen lattia. Näkyvyys on joka suuntaan ihan erinomainen. Ohjaamo on äänetön ja talvella lämmin, viihtyisä ajettava. Hydrauliikan tuotto riittää kyllä myös kuormaimella varustetulle metsäperävaunulle, luettelevat Lauri ja Seppo yhdessä tuumin traktorin ominaisuuksia.


Kun niittolaite on traktorin edessä, niin niitettävä kasvusto ei tallaannu pyörien alle lainkaan. Kuljettajalla on hyvä näkyvyys ja miellyttävä, suora ajoasento.

Sopii monelle

John Deere 5E on monenlaisen työtehtävän ja yrityksen yleistraktori. Kompakti koko, notkeus ja tehokkuus, myös takavetona ja avomallina (ilman ohjaamoa turvakaarella) sekä helppo hallinta tekevät tästä John Deerestä mielenkiintoisen koneen karjatiloille, kasvinviljelytiloille, marja- ja vihannesviljelmille, ympäristön hoitoon, seurakunnille, paikallisvoimakäyttöön (pumput yms.) ja muihin tarpeisiin.

Etupää varusteltuna perinteisellä kuormaimella tai voimanotollisella nostolaitteella tekee tästä ketterästä Jontikasta vielä merkittävästi monipuolisemman. Sokerina pohjalla on tiukoille puristettu hinta: uusi traktori käytetyn hinnalla.


John Deere 5E:lle on helppo peukuttaa! Seppo ja Lauri Kinnunen ovat aidosti mieltyneet tähän Pikku Jättiläiseen.
 

Joensuun alueella Hankkijan traktorikaupassa palvelee konemyyjä Jesse Jolkkonen.