Kumitela vastaa jopa viittä kyntötraktoria!

John Deere 8420T

Lietolainen viljelijä Timo Laaksonen hankki tilalleen elokuussa hyväkuntoisen käytetyn (3 300 h) John Deere 8420T kumitelatraktorin, siis aidon jenkkiveturin. Tositoimiin ryhdyttiin heti puintien jälkeen. 4,4 metrisellä järeällä (paino noin 7 t) Horsch Terrano MT kultivaattori-lautasmuokkaimella muokattiin sänkeä noin 700 hehtaaria lokakuun ensimmäiseen viikkoon mennessä. Sitten hevonen joutui pesuun ja vietiin näytille Tampereen konemessuille.

 


Videolla John Deere 8420T tositoimissa

Tämä muokkaus ei ollut elokuun yli 300 mm sateiden läpeensä kostuttamilla kumpareisilla sänkimailla mitään huvirilluttelua. Kultivaattoripiikit möyhensivät maata 20 cm syvyydelle asti, joten John Deeren 370 kumitelavälitteistä hevosvoimaa olivat täystarpeeseen ja pääsivät todella näyttämään aidon vetokykynsä. Etenemisvauhtina pidettiin noin 13 km/h.

 

Valtava vetoteho
”Tämä John Deere kumitela on ensimmäinen traktori, joka vetää tuota muokkainta hyvin, ja yllätyksekseni vielä ilman etupainoja. Monia pyöräkoneita on kokeiltu, mutta pito tai voima on aina loppunut. 350 hv pyörätraktoristakin loppui pito rinteessä. Kumitelan vetotehossa on valtava ero pyörätraktoriin nähden”, kertoo Timo Laaksonen aidon innostuneesti kokemuksistaan. Hän sanoo, että tämä yhdistelmä vastaa työsaavutukseltaan viittä viisiteräistä auraa. Polttoainetta tässä touhussa kuluu 45 – 55 litraa tunnissa.

Timo hankki ensimmäisen kumitelatraktorinsa naapurin hyvien kokemusten innoittamana, eikä todella ole katunut investointiaan: ”Nyt voinee kerrankin sanoa, että sain hyvän koneen halvalla. Tosi hienosti on tämä tela Jontikka toiminut. Kumitelan ansiosta tämä tiivistää todella paljon vähemmän savimaata kuin pyörätraktori, eikä saveakaan ole kertynyt yhtään telojen sisälle.”

 
Powershift

Powershift on se oikea
Kumitelajienkin vaihteistosta Timo hehkuttaa vielä: ”Powershift on ainoa kunnon vaihteisto tällaiseen koneeseen. Se on hyvä ja kestävä. En ymmärrä niitä, jotka haluavat automaattilaatikon tämän teholuokan traktoriin.”

Yksi varauksellinen ominaisuuskin tästä John Deere 8020-sarjalaisesta kumitelasta löytyy Laaksosen ja kuljettaja Ville Halmeen kokemusten mukaan; vauhdikkaaseen maantieajoon tämä ei telajousituksen puutteen vuoksi sovi.

 
Horsch Terrano

Sarkaa riittää
Kevätkylvöillä tämä syysmuokkaus täydennetään yhdellä viistoajolla Väderstad NZ-äkeellä, syksyllä normaalioloissa kylvetään suoraan Horsch Terranon jäljiltä. Ja kylvettävää Laaksosen viljatilalla riittää; viljaa ja hernettä seitsemän kunnan alueella (ollaan Turun ympäristössä), kokonaispeltoalan ollessa noin tuhat hehtaaria.

Timo Laaksonen on viimeisen päälle maatalousyrittäjä: Tuhannen peltohehtaarin ohella munituskanalassa helttaa heiluttaa 20 000 kanaa ja isäntä käy lisäksi hyvin mielellään metsätöissä hajanaisilla metsäpalstoillaan.

 
John Deere 8420T
Kumitelatraktori on parhaimmillaan maanmuokkaustehtävissä. Vetoteho on lähes uskomaton ja laajan kosketuspinnan ansiosta peltoon kohdistuva, haitallinen tiivistysvaikutus on selvästi vastaavaa pyörätraktoria alhaisempi.
 
Timo Laaksonen
Timo Laaksonen on erittäin tyytyväinen John Deere telatraktorinsa ominaisuuksiin. Elokuussa hankittu kone ehti todella näyttää kyntensä 700 hehtaarin syysmuokkauksilla.
 

Nykyinen vastaava John Deere 8RT
- 9,0 L JD PowerTech PSS / 245 – 370 hv
- Vaihteisto 16+5 powershift
- Istuin kääntyy 40˚
- Telaleveys 64 cm / 3,19 m2 kosketusala / 50 kPa pintapaine
tai 76 cm / 3,83 m2 / 42 kPa
- Paino noin 17 t
- Polttoainesäiliö 760 L

Toimittaja:
Juhani Rahkonen

 

Viimeksi katsomani tuotteet