Lietteen levitykseen ennätyksellisen aikaisin


 

Keski-Pohjanmaalla Toholammin Härkänevan kylällä varhainen huhtikuun lopun kevätaamu virkistää mielen. Neljän pakkasasteen jälkeen auringon sulo sinikirkkaalta taivaalta lämmittää maakamaran nopeasti plussalle. Lietteen levitys on alkamassa ennätyksellisen aikaisin…

Jorma ja Heli Nuoralan lypsykarjatilan pihapiiri saa tulijan ihastelemaan. Kaikki rakennukset ovat ryhdikkäinä viimeisen päälle siistissä maalissaan, pihaväylät on asfaltoitu, kuraa ja rojua ei näy missään. Isäntäperhe voi tässä todella nauttia siististä elinympäristöstään! Tuumailen jälleen itsekseni, miksi niin moni antaa tilakeskuksensa miljöön rapistua? Kiire ja velkaisuus eivät kelpaa minulle selityksinä.

 

Nuoriväki Nuorala on myös läheisesti kodin elämässä ja touhussa mukana, kukin omien mahdollisuuksiensa mukaan. Joona, 25 v. työskentelee kesäisin kotitilan tehtävissä ja talvikaudet ulkopuolisella metsäkoneen kuljettajana. Jenna, 24 v. mainiona piirtäjänä (katso kuvaa) opiskelee Turun AMK:n taideakatemiassa. Jesse, 18 v. opiskelee Kannuksessa Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän eli KPEDU:n metsäalan perustutkintoa. Kuopus Janissa, 16 v. käy vielä lukiota.

 

Nautakarjaa ja koneurakointia

 

Nuoralan tilalla tuotetaan maitoa ja naudanlihaa 25 – 30 lypsylehmän karjalla. Maito menee Valiolle ja liha lähinnä Snellmanille Pietarsaareen. Luomuviljeltyä peltoa on noin 55 hehtaaria, josta kolmannes kasvaa viljaa ja loppu on heinällä. Vilja myydään pystyyn tai puituna, omaa puimuria ei ole. Lehmät ruokitaan täysrehulla. Koneurakointi ja metsätalous kuuluvat oleellisena osana tilan toimenkuvaan.

Nuoralan koneurakointipalvelut käsittivät aikaisemmin puutavaran ajoa ja lumen aurausta, mutta ne on jätetty ohjelmasta pois. Nykyisin urakoidaan Toholammin – Ullavan alueella lietteen levitystä, kylvöä, pyöröpaalausta, maansiirtoa, vesakon murskausta ja pihojen harjausta.

 

Joona ja Jorma Nuorala aloittavat hyvillä ja luottavaisilla mielillä kasvukauden 2014 työt. Olosuhteet ja kalusto ovat kunnossa.
 

Pihapiirin esimerkillisestä siisteydestä on helppo päätellä, että Nuoralan konekalusto on myös kunnossa. John Deere traktoreita on kaksi; viime talvena hankittu 6210 R ja 2011 mallia oleva 7530 etukuormaimella. Molemmissa on AutoPowr-vaihteisto ja jousitukset etuakselilla ja ohjaamon alla, joita isännät Jorma ja Joona estoitta kehuvat; tasaista ja helppoa kyytiä, kumpikin varustelu on tullut jäädäkseen. Ensimmäinen John Deere (6900) hankittiin 1996 ja sen jälkeen käytössä ovat olleet ennen nykyisiä JD:t 6420, 6620, 6920 ja 7720. Muutakin merkkiä on välillä ehditty kokeilla.

Avant on tärkeä tekijä nautakarjatilan töissä, jolla käy mainiosti myös paripyörien käsittely. Nuoralalla Avant-aika alkoi noin seitsemän vuotta sitten. Joskus sillä ehditään tehdä myös urakointikeikkaa.

 

Agronic ja John Deere 210 R ovat iskukykyinen työvaljakko. Sujuvan ja tasaisen lannan levityksen edistäviä laiteominaisuuksia ovat mm. portaaton AutoPowr vaihteisto, etuakselijousitus, vaunun rapuohjaus ja matala painopiste (alasäiliö), pumppukuormain ja määränsäätöautomatiikka sekä todella toimiva kiekkomultain.
 

Agronic-lietevaunulla kausi käyntiin

 

Lietteen levitys tehdään tehokkaasti ja tarkasti kotimaisella, viime kesäksi hankitulla 17 m3/8 m Agronic lietevaunulla, joka on varustettu omalla pumppukuormaimella, rapuohjauksella, ajotietokoneella, määränsäätöautomatiikalla ja päisteautomatiikalla sekä painonsiirtosylinterillä.

– 17 kuution vaunu on meille sopiva kun on noita painuvia turvemaitakin. Rapuohjaus tasaa menoa, eikä kaikki paino tule samoille urille. Nyt tämä Agronicin multain on aivan eri hyvä, toteaa Jorma tyytyväisenä. Isä ja poika toteavat samalla, että kaikki hankitut valinnaisvarusteet ovat osoittautuneet hintansa arvoisiksi ja vaunua on yleensäkin helppo ja selkeä käyttää. Lisäksi heillä ja Agronicillä on kotikenttäetu, sillä tehdas sijaitsee noin 100 km päässä Haapavedellä.

- Agronicin huolto ja varaosapalvelu päivystyksineen toimivat hyvin, mikä on iso asia sesonkiaikana. Pelkkä myynti ei riitä, jälkihoito on se toinen puoli ja tärkeä sellainen, kuten traktorillekin. Agrimarketilta on saatu kiireisenä hetkenä jopa sijaistraktori. Tällainen toiminta antaa meille varmuutta, toteaa isäntä Agrimarketin jälkimarkkinointipalveluita arvioidessaan.

 

Lietevaunua enimmäkseen ajava Joona on syystäkin tyytyväinen ajokalustoonsa, sekä traktori, että lietevaunu ovat viimeisintä tekniikkaa ja lisäksi vielä viimeisen päälle puhtaita. Agronicin ajotietokone sisältää mm. määrän säädön, päisteautomatiikan ja levitysmäärä-/ala-/aikatoteumat. Vuotuinen levitysmäärä on noin 20 000 m3.
 

Lanta ja sen levitys puhuttaa aina ollessaan ajankohtaista. Lanta ei suinkaan ole jätettä vaan arvokasta kotimaista luomulannoitetta, jolla on ominaistuoksunsa. Ympäristöviranomaiset ovat kahlinneet varsin tehokkaasti sallitut levitysajat niin ahtaalle, että kotieläintiloilla lannan varastointi ja levitys muodostuvat luonnon olosuhteista johtuen joskus jopa painajaiseksi. – Syksyllä levityskielto tulee turhan aikaisin. Keväisin säiliöt ovat todella täynnä. Rajoituksissa saisi olla joustavuutta, toteaa maltillinen Jorma Nuorala.

Koneiden huolloista vastaa lähinnä Konehuolto Paavo Liinamaa Nivalasta, joka on Nuoralalla koettu jo vuosikaudet luotettavaksi ja osaavaksi huoltoyrittäjäksi – tuttu ja turvallinen. Tarvittaessa Nivala on myös varaosien noutopaikka. Lähin Agrimarket-myymälä sijaitsee Kannuksessa.