Käyttäjäjuttu: Luomulihaa ja rivakkaa urakointia


 

Mennyt talvi oli miesmuistiin leudoin ja vähäsateisin myös Mikkelin Haukivuorella. Lumettoman talven jälkeen läheisen järven vesipinta on toukokuun alussa tosi alhaalla, puoli metriä alempana kuin viime vuonna.

Jukka Kohvakka / Harjuluomu Oy kylvi alkusyksyllä hyvissä olosuhteissa luomuruista vajaat 25 hehtaaria. Huhtikuun lopulla viikolla 17 aloittaessaan kevätmuokkaukset ennätyksellisen varhain hän arvioi syysviljan tilannetta: - Erittäin hyvältä näyttää. Moneen vuoteen syysviljan kevätkunto ei ole ollut näin hyvä kuin nyt. Ja huonoille maille ei kannata syysviljaa kylvää lainkaan. Kevätvehnän kylvöön päästiin heti toukokuun alussa.

 

Monen toimen urakointia

 

Jukka Kohvakka pyörittää osakkaana noin 330 hehtaarin luomutuotantoon perustuvaa emolehmätilaa. Jukka vastaa kasvituotannosta ja yhtiökumppani Kalle Mattila huolehtii noin 300 naudan hyvinvoinnista. Emolehmiä on noin 120. Aidattua laidunta on yhteensä 200 hehtaaria, josta 80 ha on metsälaidunta. Tytäryhtiö Beeffi Oy on aloittamassa tosissaan myös murean Limousine-lihan suoramyynnin.

Harjuluomun ohella Jukka Kohvakka urakoi K&L Konetyöt Oy merkeissä Mikkelin-Joroisten-Juvan alueella mitä erilaisimmissa tehtävissä; kylvö (400 ha), rehunajo (300 ha), puinti (500 ha) ja kuivatus, lietteen ajo (20 000 m3), kesantomurskaus (200 ha), lumityöt (4 traktoria). Kohvakan kaluston pitävät liikkeessä isännän lisäksi kolme kuljettajaa.

Poikkeuksellinen talvi 2014 karsi normaaleja talviurakointeja, mutta vesiosuuskunnan viemäriverkoston tekeminen sujui hyvin. Sitä tehtiin 15 km verran. Metsäkoneurakoinnista Kohvakka luopui jo vuosia sitten, aikansa kutakin, ja muut haasteet tulivat tilalle.

 

Agrimarketin merkeissä

 

Kohvakka luottaa Agrimarketin konemerkkeihin. Ensimmäinen John Deere traktori 6930 hankittiin 2007, joka on nyt vaihdettu 6150 Ärrään. Toinen 6930 on mallia 2010, kolmas JD on 7530/-11 ja pienin John Deere on äskettäin käytettynä hankittu 5100R vuodelta 2010. Kevään tärkein muokkausväline on 7 m Väderstad Aggressive NZ.

 

– Mikään työ ei ole jäänyt traktorin ominaisuuksien takia tekemättä. Mukavia ajaa myös kuskien mielestä. AutoPowr on ehdottomasti seuraavienkin traktoreiden vaihteisto. Se jouduttaa työtä ainakin 20 % pellolla ja lumitöissä. R-mallin AutoPowrin poljinajoa haluan kehua erikseen. Siinä kun etenemisvauhti säätyy kaasupolkimella ja moottorikierrokset asetetaan käsikahvalla. Tämä Ärrän erinomainen ominaisuus on jo todettu kylvöjen alkupäivinä.

- Lisäksi olen päässyt Agrimarketin kanssa järkeviin kauppoihin. Toki ongelmiakin on ollut, mutta ne on kaikki hoidettu ja saatu kuntoon kaikkien yhteispelillä. Kun on traktorit samaa merkkiä, niin moni käytännön asia on yksinkertaisempaa ja työkoneet sopivat jokaiseen traktoriin, kertoilee Jukka hymyssä suin.

 

Tekniikka etenee traktoreissa ja työkoneissa niin kovaa vauhtia, että ehtivätkö huolto- ja varaosahenkilöt sekä käyttäjät aina koulutuksesta huolimatta uuden sovellutuksen mukaan, tuumailee Jukka. Internet on hyvä informaatiolähde; siellä voi vertailla koneita ja YouTubessa näkyy paljon myös käyttäjävideoita. Lopulliset kaupat Kohvakka haluaa tehdä aina kuitenkin myyjän kanssa henkilökohtaisesti. Älypuhelimen sovellutuksia hän on myös ottamassa käyttöön mm. koneurakoinnin seurannassa.

Agrimarketin varaosatoiminnot ovat sujuneet hyvin, eikä koskaan ole tarvinnut lähteä osahakukeikalle Hyvinkäälle. Väderstadin kohdalla hän antaa erityismaininnan; kiireiseen kylvöaikaan tehdastoimitusosa saapui alle vuorokaudessa Mikkeliin. Kohvakan pääasiallinen Agrimarket konehuoltaja on Nastolan Forest huolto Mikkelissä.

 

Kohvakan 7 m Väderstad Aggressive NZ äkeessä ovat nyt ensimmäistä kevättä leikkaavat hanhenjalkaterät, jolla pyritään leikkaamaan juolavehnän ja muiden kestorikkaruohojen juuristot poikki, luomuviljelyssä kun ollaan.
 

Viimeksi katsomani tuotteet