Maatalousteknologia on viljelijän ammatin suola

Lauri Hantula Seinäjoelta on perinyt kiinnostuksensa maatalousteknologiaan isältään. Isän opasti katsomaan tulevaisuuteen koneiden hankinnassa. Hantula sanoo neuvoa noudattaneensa. Harvoin on tarvinnut katua, jos koskaan.

 
Lauri Hantula sanoo oppineensa John Deere S680i leikkuupuimurinsa hallinnan nopeasti.

Tilan viimeisin ja kenties merkittävin hankinta tähän asti taitaa olla syksyn puinteihin ostettu John Deere S680i leikkuupuimuri. Siinä on telavarustus, GPS laitteisto, sadon määrän ja viljan kosteuden mittauslaitteisto ja Geringhoffin taittuva leikkuupöytä.

John Deeren leikkuupuimuri on Hantulan täsmäviljelyn avainkone. Se kirjaa sadon määrän lohkon eri osissa ja piirtää satokartan. Näitä tietoja käytetään seuraavan kevään kylvösuunnitelmien pohjana. Hantulan mukaan täsmäviljely vaatii onnistuakseen juuri tällaista tiedonkeruuta.

Jontikassa kaikki tapahtuu joustavasti eikä työssä tarvita ylimääräistä välppäämistä ja säätelyä. Isäntä sanoo, että parannustoivomuksia toki on mielessä. Olisi kuulemma mukavaa, jos lohkojen satotiedot siirtyisivät kotitietokoneelle langattomasti. Nyt tiedot siirretään muistitikulla. Sekin kiinnostaa, kuinka saisi ajan tasaisen tiedon viljan valkuaispitoisuudesta. Kaukainen haave olisi tieto sakoluvusta. Siihen taitaa kuitenkin mennä tovi jos toinenkin.

 

Suomessa vielä harvinainen kumitelavarustus on tullut Hantulaan jäädäkseen. Isäntä on sitä mieltä, että maan tiivistymisen välttäminen on painava telavarustuksen etu. Meikäläiset syksyt ovat joskus sateisia. Telavarustuksella varustettu leikkuupuimuri kulkee vaivatta pellolla, jossa saapasmiehen jalka uppoaa nilkkaa myöten. Tämä on käytännössä todistettu.

Lisäksi telavarustus kulkee kapeutensa ansiosta sujuvasti teillä, vaikka ne on nykyisin rakennettu siten, että maatalouskoneet eivät tahdo kaikista kapeikoista ja liikenneympyröistä mahtua. Lisäbonuksena tulee vielä vakaa kulku. Satunnainen monttu tai kohouma ei heilauta puimuria mihinkään. Näin leikkuupöydän korkeussäätöautomatiikka voi toimia häiriöttömästi.

Geringhoffin taittuvan leikkuupöydän Hantula hankki etenkin siitä syystä, että sen kuljetusleveys on taiteltuna riittävän kapea kohtaamistilanteissa, moderneilla katuosuuksilla ja liikenneympyröissä. Lisäksi pöytä on aina kiinni. Tilan työnkäyttö on suunniteltu siten, että yksi henkilö pystyy suoriutumaan kaikista työvaiheista.

Täsmälannoitusta

Kylvölannoittimina palvelee kaksi nelimetristä Junkkarin Simultaa. Kylvölannoittimia ohjataan ISOBUS väylällä. Lohkojen eri osiin saadaan automaattisesti niiden vaatima lannoite- ja siemenmäärä viljelysuunnitelman mukaan. Ajourat jätetään luonnollisesti kylvämättä ja lannoittamatta.

Vetotraktorina on John Deere 6170R, jossa on GPS laitteisto. Kosketusnäyttö kertoo, missä kulloinkin mennään. Lisäksi traktorissa on automaattiohjaus. Kuljettaja voi leppoisasti keskittyä kylvölannoittimen toiminnan tarkkailuun.

Hantulan mukaan tällä varustuksella vältetään turhaa lannoittamista sekä siemenen menekkiä. Näin saadut kustannussäästöt ovat hänen mukaansa suurempia kuin äkkiä luulisi. Säästäminen on tässä asiassa siitä mukavaa, että se lisää työtehoa ja parantaa sadon laatua sekä määrää.

Eteenpäin kuitenkin on teknologiamiehen mieli. Ensi kesänä Hantulalla on tarkoitus kokeilla puolella kylvöalallaan lannoitetypen jaettua annostusta. Tähän tarvitaan tietenkin Yaran N Sensor laitteisto ja sen pariksi sopiva Amazonen keskipakolevitin. Hantula pitää melko selvänä, että jaetulla lannoituksella saadaan satotasoa edelleen kohennettua.

 
Uskottava edellisen kuvan lukemaa on. Pelto on täynnä vehnän tähkiä.

Tähän suuntaan viittaavat tilalla Agrimarketin ja Yaran kanssa yhteistyössä tehdyt viljelykokeet. Vaikka kesä oli viileä ja sateinen, koelohkojen satotasot nousivat edelliskesästä reippaasti. 200 jaetun typpikilon ruutu lähenteli 9 tonnia Trappe vehnää. 170 kilon typpitaso ylsi reiluun 8 tonniin. 150 kiloa typpeä tuotti sekin reilut 7 tonnia. Kun koelohkojen tarkistetut tiedot saadaan, niistä tiedotetaan erikseen.

Hantula vetoaakin voimakkaasti päättäjiin. Ympäristöehtojen mukaisia lannoitustasoja tulee nostaa. Se olisi ympäristöteko. Kaikki tähänastiset kokeet osoittavat, että korkea lannoitustaso ottaa maasta selvästi enemmän ravinteita kuin sinne lannoitteissa annetaan. Nykyisten ympäristöehtojen mukaisella lannoitustasolla käy useimmiten niin, että maa saa enemmän ravinteita kuin sato tarvitsee.

 

Jontikat sopivat täsmäviljelyyn Hantulan traktorit ovat kaikki John Deeren malleja. Isäntä sanoo hankkineensa ne juuri siksi, että niiden GPS ja ISOBUS valmiudet ovat omaa luokkaansa. Näytöt ovat selkeitä ja logiikka helposti omaksuttavaa.

Järeät Jontikat ovat osoittautuneet maineensa veroisiksi traktoreiksi, joita on mukava käyttää. Hantula arvostaa aivan erityisesti sitä, että John Deeren edustajat kuuntelevat tarkasti mitä käyttäjillä on sanottavana. Se on hänen mielestään osoitus siitä, että kehitys tulee jatkossakin palvelemaan käyttäjien toiveita.

Kasvinsuojeluruiskuina on kaksi Amazonea. Myös niiden vetotraktoreissa on automaattiohjaus ja GPS paikannus, vaikka ajourat jätetäänkin. Ruiskutettavaa on riittämiin, sillä ruiskutuksilla varmistetaan rikkatorjunnan ohella hivenravinteiden saanti. Laon ja tautien torjunta on täysin välttämätöntä, mikäli tavoitellaan korkeaa satotasoa.

 
John Deere S680i on vaikuttava ilmestys. 480 hevosvoimaa ei kysele, vaan menee eikä meinaa.

Hantula haluaa tehdä selväksi sen, että täsmäviljeyllä saadaan tuloksia vasta sitten, kun viljelyn perusasiat ovat kunnossa. Salaojituksen on toimittava moitteetta. Hantula käyttää säätösalaojitusta aina kun se maaston puolesta on mahdollista. Kalkitus on toinen perusasia. Hantulan tavoitteena on pH 7,5. Suurien satojen tavoitteluun ei oikeastaan kannata ryhtyä, ennen kuin nämä asiat ovat ojennuksessa.

Kun perusasiat ovat kunnossa, niin panostus täsmäviljelyyn on Hantulan mukaan kannattavaa. Hän sanoo tekevänsä kaiken mahdollisen sekä korkean satotason että parhaan mahdollisen laadun tuottamiseksi. Se joskus kuulemma kismittää, että korkeasta laadusta ollaan nihkeitä maksamaan. Vähennyksiä sen sijaan tehdään hanakasti. Tämä asia pitäisi saada korjattua.

Hantula sanoo tulevaisuudessakin panostavansa kaikkensa korkeiden ja laadukkaiden satojen tuottamiseksi. Se on hänen mielestään viljelijäksi ryhtyneen velvollisuus. Hän käyttää mielellään parhaita asiantuntijoita ja kuuntelee heidän neuvojaan. Vuosien varrella Hantulan ympärille on muodostunut tiivis asiantuntijaverkosto, joka kokoontuu ainakin kerran vuodessa puimaan asiat halki ja poikki. Isäntä sanoo kuuntelevansa heitä tarkasti ja pyrkii toteuttamaan saamiaan neuvoja.