Moto-Ollin John Deere 8R jatkuvassa tehopenkissä


Olli Mäkinen pitää John Deere 8R:ää parempana ja järkevämpänä suurta tehoa vaativan paalimurskan voimakoneena kuin 400 hv erillistä moottoria koneen eteen sijoitettuna, jolla silläkin on hintaa noin 60 000 euroa. Tehokkaan traktorin voi aina irrottaa muihin tehtäviin.
 

Jenkki Jontikan 390 tunteetonta hevosvoimaa vääntävät kaikki tuuman ja kolmen vartin kytkennällä nivelakselia ja polttoainekulutuslukema heiluu 40 – 60 litran välillä. Välillä oikein tiukassa paikassa tuntikulutusluku käy jopa 70:ssä. Yhdeksän litran JD PowerTech Plus vääntää tosissaan ja sitä ”ihtiään” vääntöäkin löytyy ”korskit” 1515 Nm/1500 r verran – silti tiukoilla ollessaan pakoputkesta ei pöllähtele yhtään vajaasti palanutta polttoainetta savuna!

Olemme laitilalaisen maanviljelijä, koneurakoitsija Moto-Ollin keikkatyömaalla Turengissa Vapon pellettitehtaan terminaalissa. Tehtävänä on tuottaa pitkän päivän keikkana hienoa, tasalaatuista silppua pellettituotannon raaka-aineeksi. Helpi sekoitetaan sahanpuruun. Moto-Ollin murskain on amerikkalainen HayBuster Big Bite, jolla voi silputa myös olkea ja vaikka viljaa.

Puimurikokemusten siivittämänä traktoreihin
Olli Mäkisen ja Moto-Ollin John Deere traktorikokemukset ovat vasta noin vuoden mittaisia. Olli ei ollut täysin tyytyväinen aikaisemman merkin kuntokestävyyteen kovassa voimanottokäytössä. JD-puimureista oli jo isän isännyyden ajoilta hyviä kokemuksia useamman puimurin kohdalla ja viime syksynä JD T 550 pui ensimmäisen kautensa Mäkisen viljavainioilla. Tällä positiivisella taustalla Olli pääsi nopeasti Turun konekeskuksen kanssa sopimukseen tehokkaan jenkki Jontikan toimituksesta. Vähän myöhemmin myös Ollin maatilalle ilmestyi JD 6430.

 
Täältä pesee! Liki 400 hv teholla nihkeämpikin helpipaali murskautuu pellettikelpoiseksi silpuksi noin minuutissa. Antureiden ja kytkinten pitää olla kunnossa sekä kytkinten pitää kestää kaikki tämä vääntö.

Voiman tarpeeseen 8R
8345R on tuottanut vakuuttavia ja positiivisia kokemuksia noin 1 100 tunnin verran. Syksy on kulunut helpipaalien murskaamisessa. Viime talvena myös Varsinais-Suomessa jouduttiin tositoimiin lumen torjunnassa ja siellä 8R puski eteenpäin 4-metrisen alueauran kanssa, josta Olli toteaa: - Täysin meni vaikka umpihankeen; painoa ja voimaa riitti. Runkosovitusosat olivat lujilla, eivät varmaan ole tätä järeämmässä traktorissa olleetkaan.
John Deerensä Olli pitää menokunnossa PowerGard-huoltosopimuksella, jonka toimivuuteen hän on varsin tyytyväinen; ohjelmat on tehty toimiviksi ja käytännössä heidän ei kannata muuta huoltosysteemiä harkitakaan. JD –huoltotyöt suorittaa Varsinais-Suomen Konehuolto Liedossa.

 

Bioenergiahankinnan kovat haasteet
Bioenergiahankinnan näkymistä Ollilla on varmasti käytännön läheiset käsitykset. Ruokohelpi on nyt käymistilassa. Oljen energiapolton pitäisi alkaa sujua meilläkin Tanskan malliin; paalit pitäisi saada kokonaisina pannun tulisyleilyyn. Naantalissa on tämänsuuntainen kokeiluhanke meneillään. Haketus- tai murskausmateriaalin puhtauteen tulee myös kiinnittää huomiota; kivi ja varsinkin rauta ovat käsittelevän kaluston ja urakoitsijan kirosanoja. Paalikasan, kuten puurankakasankin alle pitää laittaa riittävän järeät alustapuut ja kasat tulisi aina peittää.

 
Moto-Olli alias Olli Mäkinen ymmärtää sekä tekniikkaa että taloutta. Koneiden toimivuutta ja ominaisuuksia seurataan tarkasti. Hän pitää pelkkää dieseliä käyttäviä urakointikonemoottoreita ns. ureamoottoreita luotettavimpina, sillä lisäaineen kanssa tullee todennäköisesti harmillisia käytännön lieveilmiöitä.

Moto-Olliurakoi Turusta katsottuna jopa 300 km säteellä, kohteesta riippuen. Kiireisimpään aikaan Mäkisellä on palveluksessaan parikymmentä konekuljettajaa.Kokonaisuutena Moto-Ollin urakointikalusto on varsin mittava: murskia on 6 kpl, hakkureita 3 kpl ja 12 ajoneuvoyhdistelmää.
He suorittavat myös pellon ja tienreunojen raivausta – pusikoista energiahakkeeksi. Ja tätä savottaa Suomessa riittäisi! Ruotsissa on jo tähän keskittyviä urakoitsijoita. Suomi pusikoituu ja kasvaa umpeen, sitä ei valitettavasti yleisesti oivalleta ja äkkivihreät vastustavat jokaisen pusikon ja puun kaatoa.

Pojat innokkaina isän mukana
Olli Mäkinen viljelee viljaa noin 170 hehtaarin alalla ja metsävastuitakin on noin 250 ha verran, joten yrittäjällä menoa riittää. Viidestä lapsesta kolme nuorinta ovat osoittaneet kiinnostuksensa konetöihin. 6-vuotias Heikki harjoitteli viime kesänä kaivurilla ajoa ja 9-vuotias Antti ajoi puimuria sekä 4-vuotias Jaakko on varttuvan pojan innolla mukana imuroimassa koneoppia.
Markkinointi on myös menestyvän koneurakoitsijan arkipäivää. Moto-Ollin nettisivut ”moto-olli.fi” kelpaavat kyllä monelle malliksi. Selkeillä sivuilla kerrotaan luottamusta herättävällä tyylillä mitä konepalveluita on tarjolla, eikä niinkään keskitytä oman konearsenaalin esittelyyn, koska sen osion ylläpito omilla sivuilla laahaa yleensä perässä.

 

Viimeksi katsomani tuotteet