Suomen ensimmäinen John Deere 6R luovutettu


 

Täysin uuden John Deere 6R-mallisarjan toimitukset ovat pääsemässä vauhtiin. Suomessa ensimmäisen ”kuusärrän” omistajaksi ehti evijärveläinen siementuottaja Seppo Kivijärvi. Hyvää on kannattanut odottaa.

Seppo ei kuitenkaan päätynyt JD:n uutuusmalliin sattumalta tai tunteiden perusteella. Kokemusta Jontikoista on kertynyt kuuden vuoden ajalta. Nyt 6170R kanssa vaihtoon laitettiin liki 100 000 km ajettu ja 3 600 tuntia hyrissyt 6620 AutoPowr. Aivan - kilometrit ovat kertyneet siementoimituksissa Muhoksen ja Virtain välille.

 
Konemyyjä Kjell Hästbackalla oli ilo ja kunnia luovuttaa Suomen ensimmäinen John Deere 6R-mallisarjan traktori evijärveläiselle siementuottajaparille Eeva ja Seppo Kivijärvelle.

Omat testit ratkaisevat
Laadukkaan siemenen tuottajana Kivijärvi on tarkka poika myös traktoriasioissa. Hän on testannut kotikulmillaan Evijärven Särkikylällä 20-tonnisen siemenlavetin vedossa tunnin maantielenkillä liki kymmentä eri traktoria. Vauhtia on pidetty tasaista normaalia matkanopeutta 50 km/h ja polttoainekulutus mitattu desilitran tarkkuudella.

John Deere kulkee mukavasti ja vähimmällä polttoaineella, 22 – 23 litraa tunnissa. Erot ovat aika selviä ja syöpöin traktori kulutti samassa ajassa peräti 40 litraa. Kivijärven traktoriajosta 80 – 90 % syntyy maantiellä, joten testin menetelmä ja tulos ovat todenmukaisia ja luotettavia.

AutoPowr ja jousitukset ehdottomia
”Hyvien kokemusten vuoksi tämä uusi tulokas 6170R on ensimmäinen traktori, jota en ole edes koeajanut, luotan täysin tähänastisiin merkkikokemuksiin. John Deeressä on hyvä ja hiljainen ohjaamo ja se kulkee tiellä tasaisesti. AutoPowr on tien päällä tosi hyvä ja ehdoton varustelu meidän traktorissa. Etuakselin ja ohjaamon jousitukset lisäävät mukavuutta. Lisäksi ilmajousitetun istuimen pitää olla parasta mahdollista mallia”, perustelee Kivijärvi uuden 6R:n valintaa.

Seppo ja Eeva Kivijärvi tuottavat lähinnä nurmisiementä ollen myynnillisesti Pohjanmaan suurin maatilapakkaamo (kivijarvenpakkaamo.net). He kuuluvat Peltosiemen ketjuun, mutta tekevät hyvää siemenyhteistyötä myös Tilasiemen pakkaamojen ja Agrimarket Kaustisen toimipisteen kanssa. Omilla pelloilla viljellään timoteita ja nurminataa noin 150 ha alalla. Sopimustuotantoa heillä on lisäksi noin 300 ha verran.

 
Konemyyntipäällikkö Harri Muilulla on vuosien kokemus John Deere tuoteryhmäpäällikön tehtävistä, joten hän on oikea mies arvioimaan uuden 6R:n vahvuuksia: yhden polttoaineen kone eli ei tarvitse urealisää, uusi ohjaamo ja samalla uudelle tasolle noussut ajomukavuus sekä tarjolla olevat entistä suuremmat renkaat.

Sampo-Rosenlew helppo puhdistaa
Tilan puimurina on ollut aina Sampo-Rosenlew. Nykyisestä 2045:sta on vain hyviä kokemuksia. ”Sampo on erittäin hyvä puimuri siementilalle. Se on helppo puhdistaa ja sen painojakauma on hyvä, se kulkee pehmeilläkin turvepohjaisilla mailla uria painamatta”, perustelee Seppo.

Miksi sertifioitu siemen on sitkeästi edelleen vain noin neljänneksen osuudessa?
”Varsinkin viljatiloilla isännät pitävät sitä kustannuskysymyksenä ja ostavat uutta lajiketta vain pienen erän päästäkseen alkuun. Kun lajittelu- ja peittauskustannukset otetaan aidosti mukaan, tasoittuu hintaero kovasti. Sertifioitua siementä hankkiessaan viljelijä tietää täsmälleen mitä erä sisältää ja mitkä ovat laatuominaisuudet”.

Laatutietoinen viljelijä on kysytty mies moneen suuntaan. Seppo Kivijärvi aloitti juuri lapualaisen Esa Antilan työn jatkajana Etelä-Pohjanmaan edustajana MTK:n kylvösiemenjaoksessa.

Hyvätkin koneet vaativat säännöllistä huoltoa. Kivijärvellä öljynvaihtohuollot ja perusasiat tehdään itse, mutta takuun aikaiset ja vaativammat tehtävät teetetään toki merkkihuollolla. ”Keskityn itse siihen mitä parhaiten osaan eli muuhun kuin konehuoltoon”, sanoo Seppo osuvaksi lopuksi.