Amazonen uusi X-Cutter on matalan muokkauksen mestari

LEHDISTÖTIEDOTE 20.8.2021

Amazone on laajentanut Catros-lautasmuokkaimien mallivalikoimaa X-Cutter lautasilla. Tätä ainutlaatuisilla aaltomaisilla lautasilla varustettua muokkainta käytetään hyvin matalaan muokkaukseen. Erityinen lautasmuoto siirtää pintamaata tehokkaasti ja sillä on suuri sekoitusteho, joka tehostaa samalla kasvijätteiden maatumista. Tämä mahdollistaa optimiolosuhteet seuraavalle kasville.

Matala muokkaus on tärkeää maan vesitalouden kannalta

Matala muokkaus vähentää merkittävästi maassa olevan arvokkaan kosteuden haihtumista, erityisesti kuivien viljelykausien aikana. Maata siirretään vähemmän kuin muilla muokkaimilla, joita on käytettävä suuremmalla työsyvyydellä koko pintakerroksen siirtämiseksi.

Pellon hygieniavaatimukset kasvavat jatkuvasti

Puinnin jälkeen maa tulisi muokata ainoastaan hyvin matalaan niin, että jäännösviljan-, öljykasvin- ja rikkakasvien siemeniä ei haudata syvälle maahan, vaan ne muokataan matalaan pintakerrokseen. Tällöin rikkasiementen itämisolosuhteet ovat ihanteelliset ja rikat hävitetään mekaanisesti seuraavalla muokkauskerralla. Tällöin seuraavalle kasville luodaan hyvät kasvuolosuhteet.

X-Cutter -muokkain tekee hyvää jälkeä myös kerääjäkasvikasvustossa, koska maa muokkautuu koko työleveydellä. Optimoitu kasvuston murskaus ja muokkaus matalaan maahan yhdessä pintakerroksen tehokkaan mikrobitoiminnan kanssa nopeuttavat kasvijätteen maatumista.

Uuden X-Cutterin lautashalkaisija on 480 mm ja sillä saavutetaan suuri kehänopeus. Lautanen toimii optimaalisesti 2 - 8 cm työsyvyyksillä. Lautasten ainutlaatuisen aaltomuodon ansiosta pellon pinta muokkautuu koko työleveydeltä myös hyvin matalilla työsyvyyksillä. X-Cutter lautasmuokkaimilla on myös hyvin vähäinen vetotehon tarve.

Tämä uusi erikoisprofiililla varustettu lautanen on saatavissa uusiin Catros+ and CatrosXL muokkaimiin tehdasasennuksena, sekä tiettyihin malleihin jälkiasennettuna.

Amazonen toinen uutuus mallistossa on veitsimurskaintela

Veitsimurskaintelalla ja X-Cutter lautasilla varustettu Catros mahdollistaa monisuuntaisen pitkittäis- ja poikittaissuunnassa tapahtuvan sängen, sekä olkien ja kerääjäkasvien tehokkaan murskauksen. Maatumisprosessi tehostuu entisestään ja kasvitautien leviäminen pellon pinnan kautta vähenee.


Lisätietoja:
Tuoteryhmäpäällikkö Olli Korhonen,
olli.korhonen@hankkija.fi, 010 76 83033