HarVestLab 3000 ravintoainemittaus

Kiinnostaisiko tietää reaaliajassa minkälaista rehua keräät ajosilppurilla? Olisiko helpottava ominaisuus, jos ajosilppuri osaisi säätää silpunpituuden automaattisesti? Kiinnostaisiko mitata säilörehun ravintoarvot kotona ennen ruokintaa? Kiinnostaisiko tietää typen vahvuus, kun levität lietettä keväällä pellolle? Jos vastasit johonkin kysymykseen kyllä, niin HarvestLab 3000 on tarkoitettu sinulle.

Anturin käyttö ajosilppurissa

HarvestLab 3000 mittaa 4000 kertaa sekunnissa ajosilppurin torvesta ohi virtaavasta rehusta tai maissista ravintoaineet ja kosteuden. Silpun pituus voidaan säätää automaattisesti kosteuden mukaan. Kuljettajan tarvitsee vain säätää raja-arvot ennen pellolle menoa.

SF6000-antenni kertoo ajosilppurin näytölle paikkatiedon, jonka mukaan näyttö osaa tehdä satokartan MyJohnDeere-palveluun. Satokartta kertoo peltokohtaisesti, mistä ja minkälaista rehua tuli. Tällä tiedolla pystyy tekemään täsmälannoituskarttoja ja pellon parannussuunnitelmia esimerkiksi salaojien kunnostusta varten.

Anturin käyttö pöytäasemana

HarvestLabia voidaan käyttää rehunteon jälkeen pöytäasemana. Esimerkiksi ennen appeen tekoa voi mitata rehun ravintoaineet ja täydentää ruokintaa väkirehulla. Pöytäaseman käyttö vie aikaa vain viisi minuuttia. Mittaustulokset ovat välittömästi käytettävissä ja ne jäävät tietokoneen muistiin myöhempää vertailua varten. Anturin lisäksi tarvitaan pöytäasema ja tietokone. Näin säästyy laboratoriokustannus.

HarvestLab manure sensing

HarvestLab3000-anturilla voidaan mitata myös lietteen ominaisuuksia. Anturi asennetaan multaimen syöttöputken väliin ja anturi mittaa reaaliaikaisesti lietteen pitoisuudet. Järjestelmä osaa säätää lietevaunun virtausventtiiliä tai vaihtoehtoisesti traktorin ajonopeutta. Ajonopeuden säätöön pystyvät uudemmat Autopowr/E23-vaihteistoilla olevat TIA (Traktor Implement Automation) John Deere -traktorit. Näin saa tasaisen lannoituksen pellolle ja satovaihtelut sekä lakopaikat jäävät minimiin. Tieto menee myös MyJohnDeereen, josta saa levityskartan. Sen pystyy tulostamaan tai käyttämään lisälannoituskartan tekoa varten. Tällä järjestelmällä saa selvää säästöä lannoituskustannuksiin.

Nurmesta mitattavat ravintoaineet: Maissista mitattavat ravintoaineet: Lietteen koostumus:
Kosteus Kosteus Typpi
ADF raakakuitu ADF raakakuitu Fosfori
NDF raakakuitu NDF raakakuitu Kaliumoksidi
Tärkkelys Tärkkelys Ammoniumtyppi
Valkuainen Valkuainen Kuvia-ainepitoisuus
Sokeri
 

Teksti: Jaakko Johansson, Hankkija Oy