JD-Link – Tiedä mitä, missä ja kuinka teet!

Tiedonsiirto langattomasti ja tiedon tallentaminen erilaisiin pilvipalveluihin on lisääntynyt räjähdysmäisesti viime vuosina. John Deere on jo yli vuosikymmenen ajan tarjonnut asiakkailleen mahdollisuutta kerätä tietoa omista koneistaan JDLink-telematiikkajärjestelmän avulla ja
hyödyntää kerättyjä tietoja päätöksenteossa MyJohnDeere-pilvipalvelussa.

 Monet muistavat Internetin alkuaskeleet. Yhteys toteutettiin puhelinmodeemilla ja kuunneltiin sille ominaiset sävelmät. Internetiä pystyi selaamaan, kunnes jonkun piti soittaa puhelu ja sivujen selaaminen loppui siltä erää siihen.

Nykyään puhutaan iOT:stä eli ”Internet of things”, esineiden Internetistä. Sillä tarkoitetaan kaikkia Internettiin kytkettyjä laitteita. Tietokoneet, älypuhelimet ja Internetyhteydellä varustetut televisiot ovat jo arkipäivää ja tulevaisuudessa esimerkiksi jääkaappi voi kertoa päivän sään ja aamun uutiset. Maataloudessa tiedonsiirtotekniikka ja sen hyödyntäminen on ollut tuttua jo jonkin aikaa esimerkiksi lypsyroboteissa ja viljankuivurin etäohjauksessa.

John Deere on ollut kärjessä kehittämässä maatalous- ja metsäkoneiden langatonta tiedonsiirtoa. JDLink-palvelu on ollut tarjolla jo yli kymmenen vuotta ja sitä käyttävät maanviljelijät, maatalous- tai metsäkoneurakoitsijat ja John Deeren maahantuojat ympäri maailman. JDLink tuottaa käyttäjilleen arvokasta tietoa jo kymmenistä tuhansista koneista!

Monta hyötyä

Miksi sitten liittää kone Internettiin? Koneen CAN-väylään yhdistetty modeemi tuo käyttäjälleen monia etuja. Yksinkertaisin hyöty on koneen omistajan saamat tiedot koneen toiminnasta. Hän tietää mm. missä kone on töissä, mitä se tekee, paljonko polttoainetta on jäljellä ja onko kone kunnossa. Käyttäjä näkee koneen tiedot esimerkiksi kotikoneen tai älypuhelimen näytöltä. Töissä olevaan koneeseen voidaan lähettää langattomasti esimerkiksi talven aikana luodut pellon rajat, automaattiohjauksen ajourat, huomiomerkit ja levityskartat. Näin koneen käyttäjä pääsee heti aloittamaan työnsä. Toisaalta kone lähettää tietoja myös käyttäjälle, miten työ etenee. Samalla voidaan dokumentoida tehty työ, sen ajankohta ja esimerkiksi levitetyt lannoitteet.

JDLink auttaa myös häiriötilanteissa. Järjestelmä pystyy lähettämään erilaisia hälytyksiä käyttäjälle ja huollolle. Paikallinen huoltomies tietää mahdolliset vikakoodit ja tarvittavat osat ennen kuin hän on edes fyysisesti nähnyt konetta. Näin asiakas säästää aikaa ja rahaa. Seuraava askel on vikatilanteiden ennakointi Expert Alert-hälytysten avulla. Järjestelmä tarkkailee koneen anturitietoja ja osaa sen perusteella ennustaa esimerkiksi hydraulipumpun vaihtotarpeen. Näin vältytään tilanteelta, jossa pumppu hajoaa kesken töiden.

Järjestelmästä on hyötyä myös koneen asetuksia muutettaessa tai uuden työkoneen kytkennässä. Jos esimerkiksi ISOBUS-työkone ei toimi halutulla tavalla tai satokartat eivät tallennu koneen muistiin, JDLinkin avulla Hankkijan asiantuntija voi olla etäyhteydessä koneen näyttöön tai hallintaterminaaliin. Tätä palvelua kutsutaan Remote Display Access (RDA) toiminnoksi. RDA:n avulla toinen käyttäjä voi seurata esimerkiksi tabletin ruudulta, mitä koneen näytöllä tapahtuu ja antaa tämän perusteella ohjeita käyttäjälle.

dlink lähettää tiedot langattomasti pilvipalveluun, josta niitä on helppo hyödyntää

 

Tiedot talteen

JDLink lähettää tiedot langattomasti MyJohnDeere-pilvipalveluun. Tieto voi olla työseurantaa, paljonko hehtaareita on muokattu, paljonko meni polttoainetta tai esimerkiksi lähes reaaliajassa piirtyvä satokartta. Viljelijä voi reagoida esimerkiksi heti puinnin jälkeen mahdollisiin muutoksiin syyskylvöjä varten.

Tietoa voidaan kerätä myös muuhun tarkoitukseen. Diagnostiikkatietojen kerääminen antaa runsaasti tietoa eri komponenteista ja niiden kestosta. Lisäksi sillä voidaan verrata tiettyä konetta tuhansiin muihin samanlaisiin koneisiin. Mikäli kone esimerkiksi kuluttaa enemmän polttoainetta, voidaan selvittää mistä se johtuu. Etänä tehtävät optimoinnit parantavat koneen tuottavuutta ja kestoa.

Vuosien saatossa kerätty tieto mahdollistaa John Deerelle erottautumisen muista konevalmistajista. Kerätyn tiedon avulla voidaan antaa takuu traktoreiden polttoaineen kulutukselle niin peltotöissä kuin tieajossa.
Maatalouskoneiden telematiikka on jo tätä päivää, ota paras hyöty John Deere-
koneestasi JDLinkin avulla!

Teksti: Olli Korhonen ja Jukka Lehtinen, Hankkija Oy