Kiinnostusta riitti Trioliet ja Manitou esittelytilaisuuksissa Kurikassa ja Kälviällä

Maaliskuun lopulla järjestetyssä tilaisuudessa Kurikassa, Peuran tilalla, esiteltiin vajaan vuoden käytössä ollut Solomix 2 2000L ZK –malli.

Normaalimallista poiketen L-malli on matalampi ja soveltuu siksi hyvin vanhempiin navettaratkaisuinhin, joissa ovet tai kattorakenteet ovat melko matalia.

Peuran tilalla rehu on siilorehua ja esittelytilaisuudessa sitä leikattiin Manitoun SHB- rehuleikkurilla. Leikkauspinta oli tasainen ja koko siilon rintaus tuli tasaiseksi ja tiiviiksi. Näin siiloon ei pääse ilmaa ja rehua pilaannuttava käyminen ei pääse alkuun. Muut komponentit, kuten vilja, Hankkijan rypsirouheet ja kivennäiset, lisätään omista siiloistaan ruuvikuljettimen avulla.

Täysin uusi, runko-ohjattu Manitou MLA-T 533, edustaa uutta maatilakäyttöön suunnattua kuormaustekniikkaa. Erityistä huomiota esittelytilaisuudessa herätti Manitoun teleskooppikurottajan rakenne, jossa yhdistyvät pyöräkuormaajan ja kurottajan ominaisuudet.

Koneen paino on 8 430 kg, jolloin suuresta 3 300 kilon kuormasta ja 5,2 metrin nostokorkeudesta huolimatta kone on erittäin vakaa ja turvallinen. Tasaisen vedon mahdollistava portaaton M-Vario plus –vaihteisto herätti suurta kiinnostusta. Sen ansiosta traktoriksi rekisteröidyillä Manitou-kurottajilla voidaan vetää suuriakin kuormia, aivan kuten traktorilla.

Manitoun hiljainen ja viihtyisä ohjaamo sai koneeseen tutustuneilta kiistattoman kiitoksen. Älykäs ja regeneroiva hydrauliikka helpottaa kuormausta ja nopeuttaa työtä samalla kun polttoainetta säästyy. Lisäksi hydrauliikan ohjaus on helposti säädettävissä kuljettajan tottumuksia vastaavaksi.

Pienenä yksityiskohtana Manitoun huipputekniikasta kiitosta sai ECS–järjestelmä lisälaitteiden kytkentään. Järjestelmän avulla hydrauliikkakytkennät saadaan paineettomiksi.

Manitoun rakenteen kävi lävitse tuoteryhmäpäällikkö Olli Korhonen.
Mukana esityksessä olivat myös valmistajan edustaja Juris sekä tehtaan testikuljettaja Michal.

Perinteistä kurottajatekniikkaa edusti uudistettu Manitou MLT 741

Kurottaja on saanut samat ominaisuudet kuin Manitou MLA-T 533.
Lukuisat yksityiskohdat kuten esim. ohjaamon viistetty lattia, joka helpottaa ohjaamoon kiipeämistä, saivat tilaisuuteen tulleilta ansaitsemaansa huomiota. Teknisiä laitteita joudutaan myös huoltamaan ja tämän takia Manitou MLT 741:n helposti esillä olevat huoltokohteet todettiin tarpeellisiksi.

Myös lisälaitteita kiiteltiin. Hyvänä yksityiskohtana oli mm. paalipihtien itsestään keskittävät pitovarret, jotka ottavat paaliin tiukasti mutta tasaisesti kiinni olemalla silti hellävarainen käärintämuoville.

Kälviällä, Pajalan Markun tilalla

Markku Pajalan tilalla Kälviällä Triolietin seosrehuvaunuista esillä oli Solomix 2 2000ZK –malli. Trioliet on ollut Hankkijan myynnissä lähes kymmenen vuotta ja se on saanut vankan suosion Suomessa luotettavana työjuhtana. Euroopan markkinajohtaja se on ollut useana vuonna.

Erityistä huomiota herätti esittelytilaisuuksissa vaunun vankka rakenne ja tasainen ja nopea sekoitus. Ihastusta herätti myös vaunun pieni tehon tarve. Vaikka vaunua lastattiin koneen ollessa pysähdyksissä, ei käyntiin lähteminen ollut vaikeaa. Tasainen sekoitus ilman vaunun heilumista puolelta toiselle koettiin merkittävänä piirteenä.
Vankasta ja kulutusta kestävästä rakenteesta kertoivat 22 mm:n ruuvin lehdet ja 25 mm:n ruuvin siipi. Myös säiliön seinämän paksuus ja säiliön alaosassa oleva kulutusrengas kielivät pitkästä käyttöiästä.

Kälviällä Pajalan isännän tekemä erikoispaalin muodossa ollut pieni ”killerikään” ei pahemmin Triolietin sekoitukseen vaikuttanut.

Ensimmäisten mukana seosrehun käyttöön siirtynyt Pajala oli tyytyväinen koneeseen ja pari vuotta sitten tehty merkin vaihto on ollut isännän mielestä hyvä ratkaisu.

Pajalan tilalla oli asiakkailla mahdollisuus myös kurottajien koeajoon. Manitoun ergometrisesti suunnitellut ohjaimet löysivät käyttäjien kädet todella nopeasti. Lyhyen käytön jälkeen Manitou näyttikin olevan toiminnallisesti käyttäjän ajatuksen jatke ja paalit siirtyivät paikasta toiseen todella ammattimaisella tavalla.


 

Heini ja Jyri Peura, Kurikka

  • Trioliet Solomix 2 2000L ZK
  • Manitou MLA-T 533
  • Manitou MLT 741
  • Paalipihti, SHB rehuleikkuri, CBA kauha
 

Markku Pajala, Kälviä

  • Trioliet Solomix 2 2000 ZK
  • Manitou MLA-T 533
  • Manitou MLT 741
  • Paalipihti, SHB rehuleikkuri, CBA kauha