Nurmiketjussa pienillä petrauksilla voi saada ison edun – osa 4: Rehun varastointi, irrotus ja sekoitus

Triomaster S
Teleskooppikurmaajassa Triomaster pääsee oikeuksiinsa myös suurten vaunujen täytössä. Noin 2, 3 ja 4 kuution kauhoista löytyy sopiva ratkaisu isommallekin tilalle.
 

Rehun kuljetus ja varastointi muodostavat väistämättä logistisen mylläkän tilalla. Perusasioiden, kuten teiden, pihaväylien ja kaluston ennakoiva kunnostus helpottavat oleellisesti itse rehunteon organisointiin keskittymistä. Mitä useampi työkone ja kuljettaja ketjussa tarvitaan, sitä isompi etu työn suunnittelulla on saavutettavissa. Hyvän rehun tavoittelun ohella työturvallisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Kuormien purkutapa vaikuttaa oleellisesti rehun siirto- ja tasoitustarpeeseen. Siilon päälle purkurullilla matoksi vedetyn ja päälle tai eteen kipatun rehukuorman välillä on iso ero!

Vaunun jousituksella on merkittävä osuus siilon päälle kiipeämiseen ja vaunun vakauteen. Hydraulinen alusta jakaa kuormituksen tasaisesti joka pyörälle myös rehurintaukseen tullessa helpottaen vaunun kulkua.

Pusku- ja ketjupurkuiset vaunut – purkuteloilla tai ilman, ovat omiaan kuormaa purettaessa. Painopisteen korkeus ja sen vaikutus vaunua kallistaviin voimiin pysyy vakaana koko purun ajan. Telin vakautuksesta huolimatta kuorman kippaaminen rehun päällä on aina riskitekijä, joka entisestään lisää jatkuvan tasauksen ja tiivistyksen merkitystä.

Siilo vetämään

Pellon päästä huippuunsa viritetty korjuuketju vaatii aina tasapainoisen parin varaston päähän. Rehun tasoittelun ja tiivistämisen ruuhkautuminen lisää väistämättä laatutappioiden riskiä. Oikea korjuuajankohta, sopiva esikuivaus ja riittävän lyhyt silppu luovat edellytykset rehun sujuvalle siirrolle, tasaukselle ja tiivistämiselle siilolla.

Herkimmin ruuhkaa siilolle syntyy kovan korjuukapasiteetin ajosilppuriketjuissa. Rehun määrä ja mahdollisesti kirjava kuljetuskalusto vaativat tyypillisesti ainakin kahta konetta rehun tasaukseen ja tiivistämiseen. Pyöräkuormaaja tai kurottaja traktorin parina muodostavat tehokkaan ja tilanteen mukaan joustavan työparin siilolle.

Rehun siirto ja karkea tasoitus onnistuu hyvin riittävän isolla kauhalla. Pyöräkuormaaja tai kurottaja sopivat työhön mainiosti. Tarkempaan tasoitteluun on omiaan Reck-tasoituskela. Tiivistämisessä koneen paino ja ajokerrat ovat avainasemassa.

Uuden rehukerroksen paksuus tulee pitää kohtuullisena, etenkin pitkälle esikuivatuilla rehuilla. Siilo on täytön jälkeen peitettävä ripeästi. Tiiviisti rehun pintaan mukautuva alusmuovi aumakalvon alla parantaa peitteiden ilmatiiviyttä huomattavasti. Reunojen ja päälisen huolellinen painotus pitää muovit tiiviisti paikoillaan ja varmistaa rehupaketin tiiviyden myös käytön aikana.

Rehun irrotuksella iso rooli

Turbobuster leikkaa siilosta siistin palan hydraulisesti käytettävillä terillä. Iso kakku voidaan työntää kyydistä yli 3 m korkeudelta.

Rehun käyttövaiheessa rehuleikkuri nousee koko karjan rehustuksen kannalta avainasemaan. Leikkurilla irrotetaan ja siirretään rehunjakotavasta riippumatta koko säilötty rehumäärä. Päivittäinen rehunkäyttö vaihtelee, mutta 5 tonnia/100 nautaa antaa leikkurilla tehtävälle rehurallille suuntaa.

 

Siilolta käyttöpaikalle kertyy helposti myös matkaa, vaikka molemmat pihapiirissä olisivatkin. Kakun koko ja tarvittava rehumäärä ratkaisevat montako reissua on tehtävä. Ja aina tyhjänä takaisin.

Kakun koko tyypillisillä traktorin kuormainkiinnitteisillä leikkureilla jää reilusti alle kuutioon. Päivittäisiä reissuja tulee siten 100 naudan esimerkissä äkkiä 10 päivässä. Piikkipohjaiset ja avoimet leikkurit myös merkkaavat kulkureitin kuskin huolellisuudesta huolimatta.

Tiivis ja siisti rehurintaus säilyttää rehun arvon parhaalla mahdollisella tavalla.

Runsaan oman ajankäytön ja konetuntien lisäksi perinteisten leikkurien työtapa repii rehurintausta auki. Repaleisen leikkuukohdan lisäksi ilma pääsee tunkeutumaan syvälle rehuun. Ilman myötä rehu alkaa pilaantua. Kylmyys pitää pilaantumisen aisoissa, mutta kevään lämmössä pilaantuminen pääsee herkästi valloilleen niin siilossa kuin välivarastossa ja valmiissa rehussa. Rehun käyttöaika lyhenee, ruokinnalliset riskit ja tappiot kasvavat.

Triomasterilla monta etua

Triomaster S-sarjan leikkuria vastaava työtapa löytyy myös itselastaavista seosrehuvaunuista. Rehunsekoitus voidaan hoitaa myös yhdellä koneella ja kuskilla.

Rehuleikkurin päivityksellä karja- ja rehumäärän tasalle saavutetaan monta etua yhdellä kertaa. Sekä aika että rehu saadaan kahden tai kolmen kuution Triomasterilla hyödynnettyä selvästi totuttua paremmin.

Triomasterin työtapa poikkeaa muista leikkureista. Se leikkaa korkean kaarevan siivun rehurintauksesta umpinaista pohjaa vasten. Rehusta saadaan korkea, kauhan levyinen siivu. Sillä on paksuutta korkeintaan leikkurin 45 sentin sivuterien verran. Terä painaa irti leikatun rehusiivun umpinaiseen kauhaan rehuseinämää repimättä.

 
Rehusiivu, tarvittaessa siivuja leikataan vaunun perään integroidulla leikkurilla. Rehu kipataan säiliöön ja leikkuri toimii sekoittimen takaseinänä.

Työtapa jättää rehurintauksen siistiksi ja tiiviiksi. Suoraa pohjaa vasten irti leikattu rehu ei vaadi repimistä eikä leikkuria tarvitse työntää voimakkaasti rehuun. Käyttöpaikalle siirryttäessä rehu pysyy umpikauhassa varisematta.

Lastauskomponentit eivät juurikaan muuta vaunun mittoja. Saatavilla on myös jakopuhallin kuivikkeelle ja eri purkainvaihtoehtoja.

Rehunsekoituksen ja automaattisten jakolaitteiden kannalta kohtuullisen ohut rehusiivu on otollinen. Siivu hajoaa sekoittimissa helpommin kuin kanttimaisemmat palat – paaleista puhumattakaan. Korkeaan, jopa yli kolmen metrin siivuun tulee joka kerta myös kattava leikkaus siilon eri kerroksista. Se tasaa tehokkaasti siilossa olevan rehun vaihtelua.

Trioliet suosittelee Triomaster S 200 rehuleikkuria noin 7 tonnin pyöräkuormaajaan tai kurottajaan, S 300 11 tonniseen koneeseen. Vastaava toimintaperiaate löytyy myös itselastaavien seosrehuvaunujen puolelta kaikissa kokoluokissa.

Sopiva vai lopulta liian lyhyt silppu?

Rehun silppuamisella tavoitellaan korkeata tilavuuspainoa kuormissa ja varastoissa ja helppoa koneellista käsiteltävyyttä. Nauta ei sinänsä lyhyttä silppua kaipaa.
Korjuun yhteydessä silppuaminen on tehokkainta ja parhaiten hallittavissa. Pitkät korret pätkitään, eikä pientä silppua tule kohtuuttoman paljoa. Rehun irrotus ja eri komponenttien sekoitus voi muuttaa silpun pituusjakaumaa radikaalistikin. Hienoksi jauhaantuneen korsimassan osuuden kasvaessa riittävästi, se alkaa häiritä pötsin toimintaa.

Suurin riski liialliseen hienonnukseen on rehua siilosta jyrsivillä leikkureilla. Pitkää sekoitusta vaativien komponenttien, kuten oljen kanssa muiden komponenttien liika jauhaantuminen on mahdollista.

Riskitekijöitä ovat myös hankalasti hajoavat, mahdollisesti vielä jäiset paalit ja rehukakut. Tyypillisesti osa hajoaa nopeasti, mutta joku pala vaatii pitempää sekoitusta. Tällöin etenkin vaakaruuvivaunuissa jo irtonainen rehumassa on vaarassa silppuuntua liikaa.

Lehmän hyvinvoinnin ja rehunkäytön optimoinnin kannalta jokainen rehuketju on erilainen. Tärkeätä on tunnistaa mahdollisuudet saada rehusta kaikki hyöty irti. Omaksi ja eläinten parhaaksi.

Teksti ja kuvat: Matti Kallio

Hyvälaatuinen rehu on edellytys hyvälle tuotokselle ja maitotilille. Onko Sinulla vara tinkiä tilistä?
Hyvälaatuinen rehu on edellytys hyvälle tuotokselle ja maitotilille. Onko Sinulla vara tinkiä tilistä?