Kurottajalla on väliä broileritilalla


Kurottajan hankkiminen isolle broileritilalle ei ole läpihuutojuttu. Kurottajalla on väliä, ja sen ostoa mietitään tarkkaan, jotta kone soveltuu juuri tilan omaan käyttöön ja olosuhteisiin.

Kun kauhavalaisella Yli-Huhtalan tilalla tuli kurottajan vaihto ajankohtaiseksi, tilan isäntä Eino Huhtala tutustui tarkasti markkinoilla oleviin päämerkkeihin. Hän jopa ”koeajoi” kaikki vaihtoehdot omalla tilallaan käytännön töissä.

–    Sen perusteella valinnassa oli helppo päätyä Manitouhun. Siinä on menty kehityksessä yksi askel eteenpäin. Se on uuden sukupolven kurottaja, hän kuvaa puolen vuoden käyttökokemuksellaan.

Huhtala huomauttaa samaan hengenvetoon, ettei hän lähde vertailemaan ja mittailemaan kurottajien teknisiä ominaisuuksia ja paremmuutta.

–    Tämä vain kolahti heti ja tuntui juuri meidän käyttöömme sopivimmalta. Se riittää, hän tiivistää.

Kurottaja on broileritilalla ensisijainen yleiskone, jonka Huhtala käynnistää päivittäin. Aivan ykkönen se on broilerikonttien lastauksessa sekä lannan poistamisessa ja turpeen levityksessä broilerihallissa.

–    Se on myös käytännöllisin kone lantakuormien lastaamiseen. Sillä tehdään samalla monet muut, usein traktorilla ja etukuormaajalla tehtävät työt kuten lämpökontin täyttäminen tai lumityöt, hän selvittää.

Tuoteryhmäpäällikkö Olli Korhonen Manitou-tuotteiden myynnistä maatalouteen vastaavasta Hankkijasta sanoo, että Suomi on vielä pitkälle traktori-etukuormaajamaa Eurooppaan verrattuna.

–    Kurottajien käyttö on kuitenkin pikkuhiljaa yleistymässä Suomenkin maatiloilla, kun sen edut huomataan suhteessa traktoriin. Tämä kehitys näkyy myös meillä Manitoun myynnin tasaisena kasvuna.

Uudet ratkaisut käytännöllisiä

Eija-Liisa ja Eino Huhtalan tilalle hankittu Manitou MLT 741-140V+ Elite kuuluu merkin uuden sukupolven NewAg-mallisarjaan. Se on kehittyneimmällä eli portaattomalla voimansiirrolla (M Vario Plus) varustettu ja varustelutasoltaan malliston kattavin.

Eino Huhtalan mukaan portaaton voimansiirto on osoittautunut broilereiden lastaustyössä erinomaiseksi ominaisuudeksi.
–    Se takaa tasaisen kulun ilman nykimis­tä siirrettäessä liukkaita lastauskontteja halliin. Pienelläkin vaihteen nykäyksellä kontit voivat luiskahtaa piikeistä, hän kuvaa.

Lastausta täydentää älykkään hydrauliikan pikanosto-ominaisuus, jossa puomia voi samalla kertaa sekä nostaa että zoomata. Huhtala vaikuttui myös varustellusta ohjaamosta. Siinä on hänen mukaansa useita hyviä ratkaisuja, jotka on mietitty käyttäjän kannalta loppuun asti.Heti ohjaamoon nousemista tai sieltä poistumista etuperin on helpotettu lattiaa kovertamalla. Kaarevan yksiosaisen etulasin ansiosta näkyvyys ylöspäin on hyvä kuin motossa ikään.

–    Lisäksi ohjaamo on varsin hiljainen, ja konetta käytettäessä oikea käsi lepää kyynärtuen kanssa samassa konsolissa olevan JSM-joystickin päällä, Huhtala havainnollistaa ohjaamon mukavuutta.

Käyttäjäystävällisyyttä lisää myös katkaisijoiden koodaaminen eri värein käyttötarkoituksensa mukaan. Seitsemän tuuman näytöstä asetukset näkee vaivatta, ja isot peilit sekä oikean sivulasin pyyhkijä parantavat näkyvyyttä.
Käyttäjää on ajateltu myös keskittämällä rasvanipat huoltoa helpottamaan.


Isot sähkötoimiset peilit suojattiin erillisellä kehikolla, koska ne ovat muusta rungosta irrallisina herkkiä vahingoittumaan ajettaessa lastauksessa satoja kertoja väliverhojen läpi.

Manitoun ohjaamo saa Huhtalalta kiitosta.

Siniset työvalot rauhoittavat linnut

Manitoun siniset työvalot helpottavat Huhtalan mukaan lastausta, sillä ne pitävät broilerit täysin rauhallisena lastauksen ajan.

Aivan erityisesti Huhtala kiittelee Manitoun valoja. Lastaus ajoittuu välillä myös yöaikaan, joten pimeässä tarvitaan kunnon valot.

–    Tässä on hyvät, siniset työvalot. Ne eivät häiritse muita lastaustyötä tekeviä eivätkä varsinkaan lintuja, jotka ovat aivan rauhallisia lastauksen aikana, hän sanoo.

Kurottajan 140 hevosvoimaa, 170 litran tuotto lisähydrauliikalla ja vajaan seitsemän metrin puomi riittävät tilan tarpeisiin, samoin kuin nostokyky. Se on 4 100 kiloa 4,5 metriin ja 2 700 kiloa täyteen korkeuteen.

Huhtala teetti jälkikäteen omien suunnitelmiensa pohjalta kurottajaan suojakehikot, sillä koneella ajetaan 80 000 lintua lastattaessa useita satoja kertoja väliseinäverhojen läpi. Kehikot suojaavat kurottajan arkoja osia kuten sähköisiä peilejä eivätkä verhot ”läpsähdä” tuulilasiin näkyvyyden peittäen.

Teksti ja kuvat: Arto Takalampi


Eija-Liisa ja Eino Huhtala sanovat keskittyvänsä broileritilallaan vain kaikkein olennaisempaan: laadukkaan broilerinlihan tuottamiseen ja laatuvehnän kasvattamiseen broilereiden rehuksi.
 

Yli-Huhtalan broileritila

  • Eija-Liisa ja Eino Huhtalan tilalla aloitettiin siipikarjanlihantuotanto 20 vuotta sitten. Toinen broilerihalli rakennettiin vuonna 2014.
  • Tuotannon laajennuttua Eija-Liisa jätti vuonna 2016 yli 30-vuotisen uran pankissa ja siirtyi päätoimisesti töihin tilalle. Aikuiset, muualle muuttaneet tyttäret puolisoineen auttavat tilan töissä tarpeen mukaan.
  • Urakoitsijat vastaavat lastauspuimurin ja pesurien käytöstä, mutta konttien lastaus halleista rekkoihin tehdään itse kurottajalla
  • oita on vuodessa seitsemän. Erien välissä oleva tauko on minimissään reilu viikko.
  • Tilalla on peltoa 160 hehtaaria. Tavoitteena on tuottaa itse kaikki broilereiden tarvitsema vehnä, 400-500 000 kiloa vuodessa.
  • rittäjäpariskunnan toiminnan mottona on ”Keep it simple” eli keskittyä vain olennaiseen: tuottaa laadukasta broilerinlihaa ja kasvattaa niiden rehuksi laatuvehnää.