Palax on klapintekijän luotettava kaveri

Kokenut polttopuiden pilkkoja, Tuomo Palomäki, luottaa työssään Palax-klapikoneisiin. Kahdella Palaxilla homma joutuu.


Lähes tuhat kiintokuutiota polttopuuta vuodessa pilkkova Tuomo Palomäki on tyytyväinen Ylistarossa valmistettuihin Palax-klapikoneisiin. John Deere 6145M pyörittää toista konetta hiljaisesti ja polttoainetta säästäen.

Palomäen puuvarasto Hämeenkyrössä näyttää syyskuussa tyhjältä. Yrittäjä on totuttanut asiakkaansa hankkimaan polttopuut keväällä ja kuivattamaan ne omissa pihoissaan. Vuosittain lähes tuhat kiintokuutiometriä pilkkova klapintekijä voi henkäistä alkusyksyllä hetken.

Reilun kokoisen omakotitontin toisella laidalla tulevia töitään odottelee kaksi Palaxin klapikonetta, KS43 ja 70S. Molemmat on hankittu viitisen vuotta sitten.

– Toisella koneella katkon ja pilkon isommat, maksimissaan 55 sentin läpimittaiset rungot, ja toisella alle 20-senttiset puut. Isompi kone on tehokas ja pienempi nopea. Työteho molemmilla koneilla on loistava, Palomäki kertoo.

Isomman klapikoneen voimanlähteenä on kaksi vuotta sitten hankittu John Deere 6145M. Pienempi kone toimii sähköllä, vaikka siihenkin saisi voimanlähteeksi traktorin. John Deeressä Palomäkeä miellyttää erityisesti hiljainen käyntiääni.

Kummankin klapikoneen kuljettimet johtavat Palax Cleaner -puhdistusrumpuun, jossa säleet ja roskat putoavat puuvirrasta pois. Rummusta polttopuut kilahtelevat 1 500 litran säkkiin, kuution häkkiin tai traktorin lavalle riippuen asiakkaan toiveista.

– Palaxit ovat olleet toimintavarmoja. Vain kuluvia osia on vaihdettu. Säännölliset huollot ovat tuoneet koneille pitkän käyttöiän. Ketjukuljettimet ovat myös Palaxin hyvä puoli. Ne toimivat luotettavasti eivätkä jää jumiin.

Palomäki pitää sekä isomman koneen ketjukatkaisua että pienemmän koneen pyöröterää toimivina ratkaisuina. Laipan ympäri pyörivää ketjua pitää teroittaa aika ajoin. Pyöröterän Palomäki vaihtaa uuteen kerran vuodessa. Molemmilla koneilla voi katkoa polttopuut 25–50 sentin mittaisiksi. Eniten menee 30–33-senttisiä klapeja.

Palomäki arvostaa myös Palax-koneiden turvallisuutta. Suojalevyt ovat kestäviä ja oikeissa paikoissa.

Osan polttopuiden raaka-aineesta Palomäki saa tekemällä tonttien raivauksia ja pihapuiden kaatoja. Suuremman osan energiapuusta hän ostaa metsänhoitoyhdistykseltä tai suoraan metsänomistajilta.

Puut siirtyvät vihreillä koneilla

Palaxin uusi C750-malli on suunniteltu klapinteon ammattilaisille.
Palaxin uusi C750-malli on suunniteltu klapinteon ammattilaisille. Pyöreä kovametalliterä halkaisee 30-senttistä puuta.

Palomäen klapiasiakkaat asuvat 50 kilometrin säteellä Hämeenkyröstä. Myös Tampere mahtuu tähän ympyrään.

Isommat puumäärät yrittäjä kuljettaa John Deere -traktorilla ja peräkärryillä. Pienempiin, lyhyen matkan kuljetuksiin sopii lavalla varustettu John Deere Gator -maastoajoneuvo. Peräkärryjen, häkkien ja klapisäkkien siirtely omalla tontilla käy kätevästi Avant 520 -pienkuormaajalla. Hämeenkyrön ja Tampereen Hankkija-myymälät ovat toimittaneet lähes kaikki koneet, mitä Palomäki klapibisneksessään tarvitsee.

– Hankkijan asiakaspalvelu on ollut aina erinomaista. Asiakkaan tarpeet otetaan tosissaan ja niihin halutaan tarjota hyvä ratkaisu. Myös Palaxin varaosapalvelu toimii hienosti, Palomäki kiittelee.

Teksti ja kuvat: Markku Pulkkinen