Rahkosen tilalle rakennettiin uusi kuivaamo ja uuden ajan etähallinta

Uusi tilava kuivaamo uuden ajan tekniikalla helpottaa kasviviljelytilan työtä
Uusi tilava kuivaamo uuden ajan tekniikalla helpottaa kasviviljelytilan työtä.

Tikkakoskella sijaitseva Petri Rahkosen kasviviljelystilan vanha viljankuivaamo sai siirtyä historiaan, kun tilalle valmistui uusi kuivaamo. Samalla viljankäsittelyprosessi siirtyi tämän ajan tietotekniikan avulla etähallittavaksi kokonaisuudeksi.

Kuivaamon yläosassa joutuu edelleen käymään siirtämässä viljansyöttöputket siilosta toiseen
Kuivaamon yläosassa joutuu edelleen käymään siirtämässä viljansyöttöputket siilosta toiseen

Yhteistyökumppaniksi uuden villankuivaamon suhteen tuli Hankkija sekä Antti-Teollisuus Oy:n kuivurijärjestelmä nykyaikaisella Antti Ultima etähallinnalla ja pilvipalvelulla, jossa automaattinen viljankäsittely, nettipalvelu, etähallinta, sekä erä- ja siilokirjanpito liittyvät saumattomasti yhteen.
– Uusi kuivaamo rakennettiin viime vuonna ja katto nostettiin syksyllä päälle. Ultima toimitettiin meille tänä keväänä, ja sähköistettiin syksyksi 2018, Petri Rahkonen kertoo.
Kauden 2018 puintien viljankuivaus tehtiin uudessa kuivaamossa ja uudella tekniikalla.
– Ultima on sähkökeskus, jossa logiikka ohjaa sitä keskuksen kosketusnäytöltä, etänä tietokoneelta, kännykästä tai vaikka iPadilta. Ennen oli katkaisijoita, joita käytiin käsin kääntämässä, Rahkonen kuvailee muutosta.
Rahkosen uusi kuivaamo on iso rakennus, jossa joutuisi ilman Ultimaa liikkumaan kierreportaita ylös ja alas kuivausprosessin aikana. Nyt etäkäytettävä Ultima vähentää sähkökeskuksen luona käymistä, koska toimintoja voi ohjata etätyönä. Nettipalvelussa erä- ja siilotiedot ovat käytettävissä missä ja milloin vain.

Uudistus vastasi odotuksia

Netin kautta tallennettua tietoa pystyy seuraamaan monella eri laitteella.
Netin kautta tallennettua tietoa pystyy seuraamaan monella eri laitteella.

Kuivaamon uudistus ja käytännön kokemukset vastasivat niitä odotuksia, joita Petri Rahkosella oli Ultimaa hankittaessa.
– Järjestelmä oli sellainen, kun mitä minulle kerrottiin.
Ultiman pilvipalvelusta Rahkosella ei ollut muuta tietoa, kuin se, että sellainen on käytössä.
– Se oli positiivinen yllätys, että kuinka paljon tämä logiikka pystyy saamaan dataa prosessista, joka tapahtuu. Jokaisesta viljaerästä tallentuu tiedot, että mikä on ollut lämpötila ja mikä on ollut syöttölaitteen nopeus.
Netin kautta tallennettua tietoa pystyy seuraamaan monella eri laitteella, vaikka siellä viljapellolla puimurin ohjaamossa. Tämä mahdollistaa myös sen, että kuivausprosessia voi ohjata etänä samalla kun viljelijä korjaa satoa talteen eli työtä pellolla ei tarvitse keskeyttää kuivaamolla käymisen vuoksi.
– Ennen käytiin käsin mittaamassa kuivaamossa viljan kosteus, että onko kuivaus pysäytettävä, vai onko sitä jatkettava. Jos olin puimurilla, niin piti pyytä äitiä tai isää käymään kuivurilla katsomassa tilannetta. Nyt Ultima tuo vapauden, koska voin kännykällä seurata tilannetta.
Nettipalvelusta kuivauksen tila on jatkuvasti nähtävissä. Kuivauserien tiedot tallentuvat palveluun aina erän valmistuessa. Kuivauserät voidaan varastoida valittuihin varastosiiloihin ja siilojen täyttöastetta voidaan seurata.

Helpottaa työn tekemistä

Petri Rahkosen uusi kuivaamo on iso rakennus
Petri Rahkosen uusi kuivaamo on iso rakennus, jossa joutuisi ilman Ultimaa liikkumaan kierreportaita ylös ja alas kuivausprosessin aikana.

Uusi tilava kuivaamo uuden ajan tekniikalla helpottaa kasviviljelytilan työtä. Vanha, vuonna 1960-luvulla valmistunut kuivaamo oli auttamatta jäänyt pieneksi tilalla, jossa viljelty pinta-ala on kasvanut moninkertaiseksi.
– Hoidan ja kuivaan myös lisäksi muiden viljaa, Petri Rahkonen sanoo.
Kuivaamossa käsitellään ohraa, kauraa, ruista, rypsiä, rapsia ja kuminaa, joita on viljelty tilan mailla.
Petri Rahkonen mietti uuden järjestelmän ostamista tarkkaan, vaihtoehtoja oli, mutta lopulta päätyminen Antti-Teollisuuden kokonaisuuteen oli selvä.
– Ratkaisu tuntuu oikealta. Aina sitä vähän pitää kuitenkin piti vääntää, ei tämän kaltaista isoa investointia ja lopun elämän projektia purematta niellä, Rahkonen tokaisee.
Viljankuivaaminen on nyt siirtynyt nykyaikaan, ja se tekee Rahkosen työstä helpompaa. Nettipalveluun tallentunut monipuolinen tieto ja siilokirjanpito on sekin merkittävä asia.
– Tieto tuo minulle mielenrauhaa.
Rahkosen tila on kolmannen polven kasviviljelytila. Petrin isä, Jukka Rahkonen kehuu, että uusi kuivaamo Antti-teollisuuden tekniikalla ja Ultima etähallinnalla on entiseen verrattuna paljon parempi.
– Paljon apua tästä on entiseen verrattuna, Petri pystyy varmasti tulevaisuudessa yksinkin hoitamaan tuon kuivaushomman. Enää ei isän tarvitse juosta kuivurille, Jukka Rahkonen naurahtaa.

Teksti: Jussi Mustikkamaa