Vetoletkulevitys pienentää sääriskiä

Matti Salmisen mielestä letkulevityksen paras puoli on, että menetelmä ei tiivistä maata. Myös työsaavutus, noin 200 kuutiota lietettä tunnissa, on hyvä.

Lietelannan vetoletkulevitys säästää maata tiivistymiseltä ja vähentää lannan levittämiseen liittyvää sääriskiä. Uudenmaan Koneurakointi on levittänyt lietelantaa Agronicin vetoletkulevittimellä reilun vuoden ja 150 000 kuution verran.

Kaksitoista metriä leveää multainta perässään vetävä traktori viiruttaa peltoa melkoista vauhtia. Yhdistelmän perässä kiemurtelee neljän tuuman letku. Homma sujuu hyvin tällä kertaa melko kuivissa oloissa. Levitys onnistui hyvin myös edellisen syksyn märissä oloissa. Silloin vetoletkulevittimellä olikin kova kysyntä.

– Vetoletkulevityksen etu on, että työtä voi tehdä myös kosteammissa oloissa, koska levitin ei tiivistä maata. Traktorissa käytämme lannanlevityksessä aina paripyöriä. Peltoon ei jää uria, koneyrittäjä Matti Salminen kertoo.

Kolmen osakkaan urakointiyhtiö hankki Agronicin vetoletkumultaimen asiakkailta tulleiden toiveiden innoittamana. Omistajat vakuuttuivat itsekin menetelmän eduista, kun kävivät tutustumassa levittimen toimintaan käytännössä.

– Nopeus on menetelmän hyvä puoli. Runkoletkun vetämisessä ja ajoreitin suunnittelussa menee oma aikansa, mutta sen jälkeen levitys sujuu vauhdikkaasti. Työsaavutus on noin 200 kuutiota tunnissa, mikä on tuplamäärä vaunulevitykseen verrattuna, Salminen tietää.

Urakointiyhtiöllä on myös kolme lietevaunua, koska letkulevittimellä ei kannata lähteä kovin pienille pinta-aloille.

”Työsaavutus on noin 200 kuutiota tunnissa, tuplamäärä vaunulevitykseen verrattuna.”

Kahden miehen savotta

Agronicin vetoletkumultaimen itseimevän pumppuyksikön maksimituotto on 350 kuutiota tunnissa ja maksimipaine 18 baaria. Pumpun voi halutessaan sijoittaa pumppukärryyn, joka räätälöidään käyttäjän tarpeiden mukaan.

Agronic VLM koostuu traktorin nostolaitteisiin kiinnitettävästä levitysyksiköstä ja lietesäiliön vieressä toisella traktorilla pyöritettävästä pumpusta. Pumpulla pitää olla oma käyttäjänsä, joten levitys vaatii kahden ihmisen työpanoksen.

Pumpun käyttäjä säätää levitysletkussa olevaa painetta, jotta liete levittyy peltoon tasaisesti. Päisteissä ja käännöksissä painetta lasketaan. Ohjeet paineen laskemisesta ja nostamisesta tulevat levittäjältä LA-puhelimen kautta.

Pumpun saa halutessaan myös etäohjauksella. Salmisen mielestä manuaaliohjaus on riskittömämpi tapa käyttää lietepumppua. Pumpun voi sammuttaa saman tien, jos esimerkiksi letku halkeaa tai liitos aukeaa.

Letkujen kanssa saa olla tarkkana, sillä ne kuluvat erityisesti kuivalla ja kovalla maalla melko nopeasti. Uudenmaan Koneurakointi valitsi levittimeen 1 400 metriä viiden tuuman runkoletkua ja 600 metriä neljän tuuman peltoletkua. Kyseisellä letkumäärällä kattaa parhaimmassa tapauksessa 700 hehtaaria.

Etälietesäiliöt laajentaisivat letkulevittimen työmaita, mutta niitä on vielä melko harvassa. Yrittäjillä on käytössään kuitenkin 35 kuution siirtokontti.

Veitsimultain toimii hyvin

Veitsimultain toimii Agronicin vetoletkulevittimessä hyvin eikä vie traktorista paljon tehoa. Vantaat on sijoitettu 30 sentin välein. (Kuva: Agronic)

Multaimeksi vetoletkulevittimeen yrittäjät valitsivat veitsimultaimen laahavantailla. Vantaat on sijoitettu 30 sentin välein.

– Laavavanteiden vetovastus on pieni ja pellon pinta jää niiden jäljiltä tasaiseksi, Salminen perustelee.

Laahavantailla traktorin tehon tarve on noin 200 hevosvoimaa. Pumppua pyörittävässä traktorissa tehoa tarvitaan 250 hevosvoimaa.

Päisteissä Agronicin vetoletkumultaimen käyttöä nopeuttaa vapaasti kääntyvä kuusimetrinen puomi. Puomi kääntyy 300 astetta eli lähes traktorin hyttiin kiinni, jolloin traktori pyörähtää päisteissä näppärästi ympäri ilman suurta tehon tarvetta eikä letku jää uudelle ajoreitille. Tänä vuonna Agronic on lisännyt valikoimaan myös teleskooppipuomin, jonka pituutta voi säätää tarpeen mukaan.

Agronic valmistaa tilauksesta

Agronic valmistaa vetoletkumultaimia ennakkotilauksesta ja niiden toimitusaika on keväällä ennen levityskauden alkua. Keloja, pumppuja, letkua ja muita varaosia on aina varastossa. Ensimmäiset vetoletkulevittimet Agronic myi vuonna 2016. Tulevalle keväälle tilaukset pitäisi tehdä marraskuun loppuun mennessä.

Asiakas voi tilauksen yhteydessä esittää toiveensa levittimen ominaisuuksista esimerkiksi multainten osalta.

– Optimaalisin levitin näyttäisi olevan 12 metriä leveä, veitsimultain-laahavannasyhdistelmällä varustettu multain. Pystymme varustamaan vetoletkupuomiston myös kiekkomultaimella, Agronicin markkinoinnista vastaava Erkki Kivelä kertoo.

Valinnanvaraa on myös pumpun tehossa ja siinä, haluaako hankkia pelkän pumppuyksikön vai myös pumppukärryn helpottamaan pumpun siirtelyä. Myös letkujen mitat ja koot voi valita vapaasti.

Teksti ja kuvat: Markku Pulkkinen

Agronicin vetoletkumultaimen työleveys on 12 metriä. Työskentelyä helpottaa vapaasti kääntyvä, kuusimetrinen puomi, jonka päähän levitysletku kiinnitetään. (Kuva: Agronic Oy)

Agronic VLM -vetoletkumultain

 • työleveys 8 tai 12 m
 • erillisjousitetut laahavantaat, vannasväli 30 cm, 12 mm leveät kumiset lietesuuttimet
 • veitsimultain sisältää nostosylinterin -> traktorin vetovarsia ei käytetä työkorkeuden säätöön
 • puomisto kääntyy ja kallistuu traktorista riippumatta -> multaus onnistuu myös kaarteissa
 • voidaan varustaa myös kiekkomultaimella
 • itseimevä pumppuyksikkö: tuotto 350 m3
 • pumpussa repijäterät ja hydraulisesti avattava kivitasku
 • pumpun lisävarusteina imupuomisto, kompressori (1 m3 tai 4 m3) ja hydraulipumppu vaikeisiin olosuhteisiin
 • pumppuvaunu: pumppukuormain teleskoopilla, korkeapainepumppu, kompressori, letkukela ja vetokita siirtokonttia varten
 • letkujen maksimipituus 2 000 m
 • valmistetaan Haapavedellä.

Lannan vetoletkulevityksen etuja

 • + ei tiivistä maata
 • + levitys onnistuu kosteissakin oloissa
 • + levitys on nopeaa (200 kuutiota tunnissa)
 • + polttoainetta säästyy.