Palms kulkee ja kuormaa ketterästi

Vuoden verran Palms-metsäperäkärryllä työskennellyt Thomas Wikström on tyytyväinen kärryn ja kuormaimen ominaisuuksiin. ”Kokonaisuus toimii todella hyvin ja työskentely on sujuvaa. Sekä kärryssä että kuormaimessa on riittävästi tehoa.”

Kirkkonummelainen Thomas Wikström tarvitsee monikäyttöistä perävaunua ja kuormainta energiapuun korjuussa ja pihapuiden kaadoissa. Palms on täyttänyt hyvin hänen odotuksensa.

Energiapuiden korjuu, pihapuiden kaadot ja tonttien raivaukset tuovat Porkkalassa sijaitsevalle Junkarsin tilalle tärkeää tuloa viljanviljelyn ohella. Metsäperävaunu liikkuu lähes päivittäin viljelysesonkeja lukuun ottamatta. Kuluvallekin syksylle on ollut metsätyötilauksia jonoksi asti.

– Kysyntää pienimuotoiselle puunkorjuulle riittää hyvin, vaikkei palveluja erityisesti markkinoisikaan. Raivaamme energiakouralla myös teiden ja peltojen reunapusikoita, Wikström kuvailee.

Tarve uudelle kuormain-vaunuyhdistelmälle tuli viime syksynä. Analyyttinen mies tiesi tarkalleen, mitä ominaisuuksia uuteen kärryyn ja kuormaimeen haluaa ja kääntyi Hankkijan tuoteryhmäpäällikön, Antti Yrjölän, puoleen.

– Kuormaimessa pitää olla voimaa, jotta myös isojen puiden käsittely onnistuu. Metsävaunun puolestaan pitää olla riittävän iso, jotta puut ja oksat saadaan kuljetettua tonteilta tehokkaasti pois. Näin säästyy kuljetuskustannuksia.

– Työskentelen 95-prosenttisesti puistometsissä ja ihmisten pihoilla, joten metsäyhdistelmän pitää myös kulkea siististi isompia jälkiä jättämättä, Wikströn perustelee valintaansa.

Voimaa ja ulottuvuutta

Palmsin ominaisuudet vakuuttivat Wikströmin ja hän päätyi Palmsin järeämmän kokoluokan 15D-metsävaununn, joka on varustettu rungonjatkeella, sekä järeimpään 7.86-kuormaimeen.

– Metsävaunun ehdoton etu on Black Bruin -napamoottoriveto integroiduilla jarruilla sekä isot renkaat. Metsävaunu kulkee tarkasti traktorin perässä ja on näppärä ohjailla. Metsässä käytän eturenkaissa yleensä ketjuja, koska ne parantavat etenemistä eikä metsävaunu liukastele kaltevilla pinnoilla.

Kuormaimelta hän edellyttää riittävää tehoa. Palmsin 7.86-kuormaimen nostomomentti on 74 kNm. Wikström valitsi vielä tehokkaamman high pressure -version, jossa nostomomentti on peräti 83 kNm.

– Kuormaimen voima yllätti minut. Se vastaa melkein pienemmän ajokoneen nosturia. Myös kuorman tunteva hydrauliikka tekee nosturin käyttämisestä miellyttävää.

Ulottuvuutta nosturissa on 8,6 metriä. Ulottuvuuden lisäksi kuormaimen helppo ohjattavuus on tärkeä ominaisuus tarkkaa työtä tehtäessä. Palmsiin voi valita ohjauksen useasta eri vaihtoehdosta.

– Valitsin ohjaukseksi Parkerin sähköisesti esiohjatun lohkon IQAN-minivivuilla. Ne sopivat minun käteeni. Puomiin otin kunnolliset valot, sillä ne pidentävät työpäivää. Asensin vielä kameran jälkeen päin kuormaimen puomiin. Kamerasta on hyötyä kuormatessa ja peruuttaessa, sillä kuorman taakse on vaikea nähdä.

Lisävarusteeksi metsäyhdistelmään Wikström otti myös vinssin. Pihapuiden kaatamisessa se on välttämätön. Hintaa metsäyhdistelmälle kokonaisuudessaan kertyi noin 50 000 euroa (alv 0 %).


Lisävarusteena saatavat puomin työvalot pidentävät työpäivää. Thomas Wikström on asentanut puomin nivelen sisäpuolelle, suojaavan metallilevyn alle kameran, jonka näyttö on hytissä.

Parkerin IQAN-minivivut ovat Thomas Wikströmin mieleen. Palms-kuormaimen ohjauslaitteen voi valita useasta vaihtoehdosta. Oikealla on puomikameran näyttö.

Letkut piilossa

Kuormaimen hydrauliletkut kulkevat puomin sisällä ja ne on hyvin suojattu roottorille saakka. Letkut eivät siten takerru puihin. Metsävaunun sivutolpissa on lukitus, jotta tolpat eivät lipsahda vahingossa energiapuun mukana hakkurin kitaan.

Kuormaimen huoltoa helpottaa, että rasvanipat on sijoitettu puomin sivuille. Nosturin Wikström rasvaa jokaisen työpäivän jälkeen. Sammakkomalliset tukijalat hän rasvaa 40 tunnin välein. Kuormaimen kääntöpesän öljyt pitää vaihtaa vähintään kerran vuodessa. Huollot eivät unohdu, kun ohjaukseen kuuluva näyttö kertoo käyttötunnit.

Wikström ei miettimisestä huolimatta keksi Palmsissa kohennettavaa. Ainoastaan kuormaimen siirto metsävaunun aisalta traktorin takasiltaan on suunnitteilla, jotta jatkossa voi käyttää kahta eri tyyppistä vaunua tarpeen mukaan.

Palms-metsäperäkärryt valmistetaan erikoislujasta SSAB:n Strenx-teräksestä ja ne maalataan uudella, kolhuja kestävällä maalaustekniikalla. Kärryjä on saatavana yksi- ja kaksipalkkisina sekä uutuutena myös levyrungolla. Palmsin suuremman kokoluokan kuormaimissa hydrauliikkaletkut kulkevat puomin sisällä.

Euroopan johtava valmistaja

Virossa valmistettavien koneiden hinta-laatusuhde on vakuuttanut asiakkaat Suomen lisäksi myös muualla ja Palms onkin Euroopan johtava traktorikäyttöisten metsäkuormainten ja -perävaunujen valmistaja.

– Palmsin rakenteissa käytetään SSAB:n erikoislujaa Strenx-rakenneterästä. Lisäksi tehtaalla käytettävän edistyksellisen maalaustekniikan ansiosta kärryn ja kuormaimen käyttöikä pitenee ja jälleenmyyntiarvo säilyy. Pohjamaalausteknologia on samankaltainen kuin autoteollisuudessa, Antti Yrjölä kertoo.

– Suomessa on pitkät perinteet ja vahva osaaminen metsätaloudessa. Palmsilla kuunnellaankin herkällä korvalla palautetta asiakkailtamme. Lisäksi innovatiivinen ja joustava tehdas pystyy vastaamaan hyvin myös asiakkaidemme erityistoiveisiin.

Teksti ja kuvat: Markku Pulkkinen