Kronen BaleCollect-perävaunulla tehoa kanttipaalaukseen

Vuokratallin hevoset; Fanta (vas.), Martta ja Raffe; saavat nauttia ympäri vuoden Juha Mikkolan tarjoilemasta ensiluokkaisesta säilöheinästä, kuivasta heinästä ja kaurasta

Maatalousyrittäjä Juha Mikkola Nurmijärveltä tuottaa pelloillaan heinää hevosille. Kokenut hevosheinän tekijä vaatii koneiltaan paljon. Siksi hänen valintansa on ollut jo kymmenen vuotta Krone.

Palomäen Tallin ulkoaitauksessa jaloittelee neljä komeaa ratsuhevosta. Karva kiiltää, eikä ihme, sillä vuokrapaikoilla asuvia hevosia hemmotellaan laadukkaalla lähiheinällä. Juha Mikkola on vaimonsa Heli Mikkolan kanssa vuokrannut tallipaikkoja vuodesta 2005. Nyt hevospaikkoja on 14 ja ne ovat lähes koko ajan täynnä. Hevosheinän tuotannon Mikkola aloitti suuremmassa mittakaavassa vuonna 2008.

–    Aloimme tehdä esikuivattua säilöheinää ja kuivaa heinää hoitohevosten lisäksi myyntiin. Kymmenen vuotta sitten hankin ensimmäisen Kronen suurkanttipaalaimen. Viime keväänä vaihdoin sen uuteen Krone Bigpack 1270 XC Multi-Bale -paalaimeen. Valinta oli helppo, sillä olin tyytyväinen ensimmäiseen Kronen paalaimeen. Se oli helppokäyttöinen ja varmatoiminen. Halusin nytkin paalaimen, jolla voi tehdä eri kokoisia paaleja, Mikkola kertoo.

Bigpack 1270 pakkaa paaleja, joiden leveys on 120, korkeus 70 ja pituus 100–270 senttiä. Paalien pituuden voi säätää portaattomasti. Mikkola tekee koneellaan eniten ”puolikkaita” paaleja, joiden mitat ovat 120 x 70 x 135 senttiä. Narutuksen hän on säätänyt siten, että paali on helppo jakaa kahtia, jotta sen liikuttelu hevostallissa on helpompaa.

Nykyiseen paalaimeen Mikkola osti lisävarusteena paalit keräävän BaleCollect-perävaunun, joka esiteltiin Agritechnica-näyttelyssä 1,5 vuotta sitten. Perälavetille mahtuu kolme suurkanttipaalia kerrallaan. Paalit voi pudottaa samaan paikkaan, jolloin keräilyajo vähenee ja maa myös tiivistyy vähemmän.

–    Perävaunu nopeuttaa heinänkorjuuta, mikä on tärkeää, koska pyrimme korjaamaan 150 hehtaarin heinät jatkossa kahden ihmisen voimin, Mikkola perustelee hankintaansa.

Hän ehti kokeilla peräaunua loppukesällä heinien ja olkien paalaamisessa. Noin 300 paalin kokemus osoitti, että työ todellakin nopeutui. Kokemukset olivatkin positiiviset.

–    Tarkoitus on koota paalit päisteisiin neljän paalin ryppäisiin tai vaihtoehtoisesti suoralle linjalle pellon keskelle. Riippuu paljon lohkon koosta ja muodosta, kuinka paljon perävaunu nopeuttaa työtä. Ensi kesänä sen kunnolla näkee.

Hevosheinällä hyvä kysyntä

Palomäen tila on saanut hyvän jalansijan hevosheinän tuottaja ja myyjänä Keski- ja Pohjois-Uudenmaalla. Asiakkaat löytyvät 30 kilometrin säteellä tilasta. Pääosan heinistä Mikkola kuljettaa itse asiakkaille traktorilla ja perävaunulla.

–    Tuotteen laatu pitää olla aina kunnossa ja sama vuodesta toiseen. Säilöheinän laadun varmistamme biologisella FeedTech Silage F22 -säilöntäaineella ja 12 muovikerroksella. Heinän kuiva-ainepitoisuus pitää olla 65–75 prosenttia ja sulavaa raakavalkuaista pitää olla 60–90 grammaa kuiva-ainekilossa, Mikkola luettelee laatuvaatimuksia.

Tällä hetkellä valtaosa Mikkolan heinää syövistä hevosista on ratsua. Ravihevosille säilöheinä saattaa olla liian vahvaa ja kiri hyytyä ennen hillotolppaa.

Tilan 150 hehtaarin heinäalasta 30–40 hehtaaria tehdään kuivaksi heinäksi säistä riippuen. Kuivan heinän laatu varmistetaan kahdella kuivurilla. Viime vuonna heinä oli kuivaa, mutta helle jätti sadot pieniksi.

Mikkola hankki viime vuonna paalaimen lisäksi myös uuden Krone TC880 -karhottimen. Uusi Krone KWT11.22/10 -pöyhin tulee tilalle ensi kesäksi. Sen jälkeen kymmenen vuotta sitten hankittu, tilan ensimmäinen Krone-heinänkorjuuketju onkin kokonaan uusittu.
–    Koneisiin pitää investoida, jos meinaa jatkaa tuotantoa, Mikkola linjaa.

Teksti ja kuvat: Markku Pulkkinen

Perävaunu nopeuttaa heinänkorjuuta, mikä on tärkeää, koska pyrimme korjaamaan 50 hehtaarin heinät kahden ihmisen voimin.

Viiden vuoden nurmet

Palomäen tilalla viljellään heinän lisäksi viljaa reilulla 60 hehtaarilla. Uusi heinä kylvetään vehnä- tai kaurasuojaviljaan. Nurmisiemenseoksessa on kahta timotei- ja kahta nurminatalajiketta.

Kylvövuoden jälkeen heinälohkoilta otetaan sato viitenä vuonna. Mikkola pitäisi lähimmät heinälohkot mielellään laitumena pidempäänkin, mutta tukiehdot pakottavat kyntämään nurmen ylös viiden vuoden jälkeen. Esikuivatusta säilöheinästä saa aina kaksi, joskus kolmekin satoa kesässä, kuivasta heinästä yhden.

Tällä hetkellä Palomäen tilalla on innostuttu hiiliviljelystä. Tila on mukana Carbon Action -hiilipilotissa, jossa ympärivuotisella kasvipeitteisyydellä pyritään lisäämään peltojen hiilensitomiskykyä ja parantamaan maan kasvukuntoa.

Peltoviljelyn ja vuokratallitoiminnan lisäksi tila saa tuloja metsäkoneyrittäjyydestä. 11-vuotiaana konehommat aloittanut Juha Mikkola ajaa puuta Versowoodin korjuuketjussa.

Juha Mikkola paalasi viime kesänä heinää uudella Krone Bigpack- ja BaleCollect-yhdistelmällään. Paalit on nopeaa kerätä pois, kun ne jäävät neljän ryppäisiin. Vaikka yhdistelmä on pitkä, kääntyy se näppärästi, koska paalaimen ja perävaunun välissä on kääntyvä nivel (Kuva: Jukka Hjelm, Hankkija).

Krone BaleCollect -perävaunu

  • Sopii kaikkiin Kronen suurkantti- paalaimiin
  • Nopeuttaa paalien keräämistä
  • Ajaminen pelloilla vähenee.
  • Perävaunuun mahtuu kolme 120 cm:n levyistä paalia
  • Leveys pellolla 430 cm, kuljetusleveys tiellä 292 cm
  • Paino 2500 kg
  • Hinta alk. 27 000 € (alv 0 %)