Amazone laitteet ja ominaisuudet täsmäviljelyyn

Amazone on pitkään työstänyt kasvinsuojeluruiskujen ja lannoitteen pintalevittimien ominaisuuksia tarkkuuteen ja täsmällisyyteen. Avainsana täsmäviljelyyn on ISOBUS-toiminnot.

Kaikki Amazonen kasvinsuojeluruiskut sekä pintalevittimistä ZA-V, ZA-TS ja ZG-TS voidaan varustella AEF-sertifioidulla ISOBUS-käyttöliittymällä. Nämä kaikki laitteet pystyvät valituista varusteista ja näytön ominaisuuksista riippuen lohkoautomatiikkaan, paikkakohtaiseen annosteluun (Variable rate) sekä tiedonkeruuseen paikkakohtaisesta toiminnasta.

ISOBUS-kasvinsuojeluruiskut normaaleilla lohkoventtiileillä avaa ja sulkee lohkoja automatiikan käskyjen mukaisesti. Käyttäjä voi hienosäätää mm. päällekkäisyysastetta ja limitystä. Valtaosa Suomeen myydyistä ruiskuista varustellaan suutinkohtaisella lohkoautomatiikalla, jolloin tarkkuus ja säästöt ovat omaa luokkaansa.

Suutinkohtaisella automatiikalla annostelu tapahtuu tarkasti joka paikkaan, mutta päällekkäisyys minimoidaan. Ama-Select 4 -suutinrunko pystyy lisäksi erittäin nopeaan automaattiseen suuttimen vaihtoon ja suutinten yhdistämiseen. Tällä tavalla esimerkiksi levityskarttojen käyttö
on optimaalista, kun kone vaihtaa suuttimen kulloisenkin ruiskutusmäärän ja ajonopeuden mukaan oikeaksi. AmaSelect-järjestelmä voidaan viedä vielä pidemmälle, kun dronella kuvatusta pellosta voidaan ruiskuttaa vain tarpeelliset paikat tai riviviljelyssä ruiskutetaan vain penkkien päältä.

Amazonen ISOBUS-käyttöliittymän avulla voi työn tehdä ennakkoon laaditun levityskartan avulla.
Amazonen ISOBUS-käyttöliittymän avulla voi työn tehdä ennakkoon laaditun levityskartan avulla. Pintalevittimet säätävät määrää molemmille puolille erikseen.
Amazonen AmaSpot-järjestelmä pystyy ruiskuttamaan glyfosaattia vain niihin kohtiin missä on rikkakasveja.
Amazonen AmaSpot-järjestelmä pystyy ruiskuttamaan glyfosaattia vain niihin kohtiin missä on rikkakasveja. Teknologia perustuu kameraan ja PWM-suutintärjestelmään.
Lohkoautomatiikka pintalevittimissä pienentää päällekkäisyyttä ja sitä kautta helpottaa työskentelyä, tasaa kasvustoa ja säästää lannoitetta! Hydraulinen TS levitin säätää pudotuskohtaa, määrää ja pyörimisnopeutta molemmille puolille erikseen tarjoten siten tarkimman mahdollisen lohkoautomatiikan.

ISOBUS-käyttöliittymällä varustetut pintalevittimet pystyvät samoihin toimintoihin kuin kasvinsuojeluruiskut.

Lohkoautomatiikan avulla päällekkäisyys ja toimintojen helppous kiiloissa sekä päisteessä ovat omaa luokkaansa. Lohkoautomaatio toimii mekaanisella ja hydraulisella voimansiirrolla varustetuilla levittimillä.

Hydraulisen voimansiirron etu on se, että voidaan säätää pudotuskohtaa, pyörimisnopeutta ja määrää molemmille puolille erikseen. Näin TS-levittimissä lohkoautomaatio on lähes portaaton. Käytetystä ohjaimesta riippuen paikkakohtainen levitys onnistuu molemmille lautasille erikseen.

 

Teksti: Olli Korhonen, Hankkija Oy