Kantolan Maatila Oy ja Junkkari W700 Kylvötehoa Tyrnävän lakeuksille

Kantolan Maatila Oy on kasvanut suomalaisessa mittakaavassa varsin kookkaaksi kasvintuotantoyksiköksi. Tyrnävän lakeuksilla viljellään yhteensä kaikkiaan 540 hehtaaria. Reilut sata hehtaaria on vuosittain perunalla ja vilja-alaa löytyy kolmesataa hehtaaria. Loput, satakunta hehtaaria jakautuvat viljelykierron mukaan saneerauskasveille ja erilaisille monimuotoisuuspelloille. Käytännössä vuosittain muokataan ja kylvetään tai istutetaan noin 500 hehtaaria lyhyen kevätsesongin aikana. Työtehoa siis vaaditaan. Suurempi kylvökone oli pyörinyt mielessä jo aiemminkin, mutta kun Junkkari esitteli rakenteeltaan ainutlaatuisen, puhaltimen sijaan yksinkertaisilla ja varmatoimisilla ruuveilla toteutetun uutuutensa, oli valinta helppo. Kaiken kukkuraksi uutuus oli kilpailijoita selvästi edullisempi.

Ari Kantola vastaa keväällä Kantolan tilan viljojen ja muiden kuin perunapeltojen kylvömuokkauksesta ja kylvöstä. Lähes kaikki pellot kynnetään syksyllä tai keväällä ja yhden äestyskerran jälkeen ne ovat kylvövalmiita. Kantola kertoo tekevänsä suurimman osan viljamaiden muokkaus- ja kylvötöistä itse. Vaikka tilalla on työväkeä enemmänkin on kevään painopiste aina perunanistutuksessa. Peruna on pakko istuttaa kun maa on sopivan lämmintä ja kosteaa, viljojen kanssa ei ole aivan yhtä tarkkaa.

Kantola äestää ja kylvää pellot samalla, reilun 400 hevosvoiman traktorilla työkoneita tarpeen mukaan vaihdellen. Perässä on joko kahdeksanmetrinen Väderstad -äes tai Junkkarin kylvölannoitin, tänä keväänä malliltaan W700. Kylvökoneen irrottaminen ja kiinnittäminen ei ole ollut ongelma, Junkkari on kiinni nostovarsien lisäksi vain muutamalla hydrauliikka- ja sähköjohdolla.

Ensimmäisen kevään kokemukset uudesta kylvökoneesta ovat Kantolalla käytännössä pelkästään positiivisia. Kun oikein pohtii, voisi parannettavaa löytää säiliöistä jotka voisivat olla isommat. Nyt täysillä säiliöillä kylvää kymmenkunta hehtaaria. Muuten mieleen tulee vain positiivisia seikkoja, kylvötöiden sujuminen ja kylvösten laatu ovat yllättäneet. Kantola on käyttänyt kylvökonetta suoraan traktorin omalla ISOBUS-ohjaimella eikä ongelmia ole ilmaantunut.

”Tämä on kyllä todella yksinkertainen laite käyttää” Kantola summaa ”ja yllättävän ketterä, oikeastaan missään tämä ei ole tuntunut liian suurelta”. Kantolan tilan pellot eivät toki ole pienimmästä päästä, kylvettävien lohkojen koko vaihtelee parista aina kolmeenkymmeneen hehtaariin. Kantola kylvää RTK-tarkennetulla automaattiohjauksella kääntyen aina kylvetyn viereen. Väliinhän voisi jättää koneenleveyden tai useampia kylvämätöntäkin, mutta sille ei ole tarvetta, yhdistelmä on sen verran notkea.

Käytännön kylvötyössä ei ole suuremmin eroja tilan aiempiin kylvökoneisiin, toki työteho on tuplaantunut. Täyttö onnistuu etukuormaimella ja suursäkkinostimella suurehkosta 3,2 metrin täyttökorkeudesta huolimatta. ”Suursäkkinostin on kyllä aika pitkäpuominen” Kantola toteaa. Lähipelloille ajellaan säiliöt täynnä ja etälohkot pellolla tankaten. Vaikka W700 on kuljetusasennossa korkea, ei Kantola pidä yhdistelmää säiliöt täynnäkään mitenkään kiikkeränä tai huojuvana, meno on ollut tiellä mukavan tasaista. Todennäköisesti vakaus on keinutelin ansiota, joka monelta kilpailijalta puuttuu.

”Hieman epäilytti että miten kylvökset onnistuvat kun jyräpyörästö on vantaiden edessä” Kantola kertoo. ”Ensiksi ajateltiin että jyrätään vielä kaikki pellot kylvön jälkeen, mutta lopulta jyrättiin vain pieni osa” hän jatkaa, ”eipä niistä pelloista sitten enää ole huomannut että mitkä on jyrätty ja mitkä ei”. Jyräpyörästö vantaiden edessä näyttääkin Kantolan mukaan muodostavan sopivasti tiivistetyn kylvöalustan johon kaksoiskiekkovannas tekee laadukkaan kylvöksen. Tänä keväänä kylvösyvyys oli melko suuri, noin 6cm ja se osoittautui äärimmäisen kuivissa olosuhteissa onnistuneeksi, satotasot olivat vain noin tonnin normivuotta matalampia. Puidessa huomasi että kasvustot olivat erittäin tasaisia. Kantola arveleekin että ennakkoepäilysten vastaisesti kylvö jyräpyörän jälkeen on erinomainen ratkaisu. Ensimmäisen kevään kokemusten perusteella W700 vähintäänkin täytti tai jopa ylitti kaikki siihen ladatut odotukset. Teknisiä ongelmia tai rikkoutumisia ei ollut, käyttö oli vaivatonta, työteho kova ja kylvösten laatu erinomainen. Mitä muuta kylvökoneelta voi enää vaatia?

Teksti ja kuvat: Juho-Antti Junno