Monipuolisella kylvölannoittimella tehokkuutta kasvinviljelyyn

Oskari Virtanen on ollut tyytyväinen uuteen Junkkari M400 Plus -kylvölannoittimeensa. Hän odottaa jo innolla tulevan kevään kylvöjä.

Vuonna 2018 alkuvuodesta tehtiin Vihdissä Yli-Väärän tilalla sukupolvenvaihdos. 120 hehtaarin kasvinviljelytilan uusi isäntä Oskari Virtanen oli päättänyt jo ennen tilakauppaa vaihtaa vanhan laahavantailla varustetun Juko-merkkisen kylvölannoittimen uuteen koneeseen.

–   Hain koneelta ennen kaikkea monipuolisuutta ja tehokkuutta eri kylvötilanteisiin. Keväällä kylvö tapahtuu usein hyvin muokattuun maahan. Syksyllä taas kylvö pitää pystyä tekemään kevytmuokattuun maahan, ja oikeiden olosuhteiden salliessa jopa suorakylvämään, Oskari kertoo. Muutamia merkkejä ja malleja nousi esille, mutta lopulta valinta osui kotimaiseen Junkkari M400 Plus -koneeseen. Hankkija Hyvinkään konemyyjä Markku Lemola auttoi koneen valinnassa.

–   Valintaa tehdessä kotimaisuus nousi yhdeksi tekijäksi joka vaikutti päätöksen tekemiseen. Kaikki varaosat löytyvät Suomesta ja huolto toimii. Lisäksi voisin keskustella suomeksi esimerkiksi koneen suunnittelijan kanssa, jos sellainen tarve tulisi, Oskari täsmentää.

Varusteet omaan käyttöön sopiviksi

Keväällä kone toimitettiin ajoissa ja käyttöönotto oli nopeaa. Combi-vantaalla varustettu kone sijoittaa lannoitteen ja siemenen samaan vakoon. Vetovastus pienenee huomattavasti kun vantaita on vähemmän ja kone on varustettu suurilla 20 tuuman jyräpyörillä. Vantaiden painatusta saa säädettyä hydraulisesti ajon aikana 10–120 kilon väliltä.

–   Koneen peruskäyttö oli mielestäni helppo oppia. Halusin yksinkertaisen, varmatoimisen sekä riittävän järeän koneen ja tähän M400 Plus vastasi erinomaisesti. Ei tarvinnut myöskään heti lähteä traktorikaupoille, koska tilan 140 hevosvoimainen traktori vetää konetta hyvin.

Kone varustettiin Junkkarin G-Wizard -ohjaimella, joka tarjoaa kylvölannoittimen hallintaan ja valvontaan liittyvät toiminnot reaaliaikaisesti nähtäviksi ja säädettäviksi. Oskarin ohjaimesta löytyy muun muassa ajonopeus, pinta-alalaskuri, säiliövahdit, akselien pyörintävahdit, rivimerkitsimien ohjaus, ruiskutusurien ohjaus, puolinoston ohjaus, lannoitteen kaukosäätö ja vaihdelaatikon seuranta. Myös tilava Plus-mallin 5700 litran säiliö saa Oskarilta kiitosta.

–   Kylvöaikaan on aina kiire ja silloin tilavan säiliön ansiosta ei tarvitse ihan koko ajan olla konetta täyttämässä. Viljelen monipuolisesti eri kasvilajeja. Säädettävän väliseinän ansiosta saan esimerkiksi kuminan ja öljykasvien kanssa säiliöön enemmän lannoitetta, kun siemen vie todella vähän tilaa säiliöstä. Varustin koneen myös piensiemenlaatikolla, jonka kautta pystyn samanaikaisesti sijoittamaan vaikka starttilannoitetta tai heinänsiemeniä.

Hain koneelta ennen kaikkea monipuolisuutta ja tehokkuutta eri kylvötilanteisiin

Käyttövarmuutta erilaisiin kylvöoloihin

Ensimmäisen vuoden aikana koneella on kylvetty vehnää, kuminaa, rypsiä, ruista, apilaa ja heinänsiemeniä. Kylvöalustana on ollut muokattu, kevytmuokattu ja muokkaamaton maa.

–   Pellot ovat täälläpäin pääosin savimaita ja kone on toiminut kaikissa olosuhteissa odotetusti hyvin. Testasin jopa suorakylvöä herneen jälkeen, ja hyvin meni! Kerran tosin jouduin keskeyttämään kylvön tekniseen vikaan, kun siemenpuolen syöttölaitteistoa pyörittävän akselin pieni ruuvi katkesi, mutta senkin sai onneksi itse korjattua nopeasti. Kerran taas säiliövahdin ollessa pimeänä korjaus ja takuuasiat hoituivat Junkkarilta nopeasti ja vaivattomasti.
Tulevaisuudessa syyskylvöisiin kasveihin enemmän panostava isäntä ehti kylvää menneenä syksynä syysvehnää 29 hehtaaria ja ruista 13 hehtaaria. Lisäksi aikaa jäi myös pienimuotoiseen urakointiin naapuritilan pelloilla.

–   Uusi kylvökone toimi syksyllä hienosti ja sain syyskylvöt maaliin erittäin nopeasti. Nyt kone odottaa huollettuna katoksen alla ensi kevään kylvöjä, Oskari kertoo tyytyväisenä.


Teksti: Anne-Mari Jääskeläinen
Kuvat: Niklas Maisi/Mediafarmi Oy


Kylvökoneen  varusteet

  • Plus-säiliö, tilavuus 5700L, säädettävällä väliseinällä
  • Jyräpyörästö suurikokoisilla 7,5x20" -renkailla sisältää jälkiharan
  • G-Wizard Plus -ajotietokone lannoitteen kaukosäädöllä
  • Pakkeri 10,0/75-15,5" -renkailla
  • Koneen puolinosto
  • Rivimerkitsimet
  • Ruiskutusurakytkimet, siemen- ja lannoitepuolelle
  • Piensiemenlaatikko