Trioliet Solomix 3 vastaa nautatilan kasvaneisiin vaatimuksiin


Mullimäki Oy:n Trioliet-seosrehuvaunut

Shiftronic-vaihteisto säästää traktoria ja poltto­ainetta. Vaihteisto mahdollistaa pienemmän traktorin käytön vaunun edessä.

Mullimäki Oy:n lihakarjatilalla Laitilassa luotetaan Trioliet-seosrehuvaunuihin. Vuonna 2012 hankittuun Trioliet Solomix 2 -vaunuun on oltu tilalla tyytyväisiä, joten eläinmäärän noustua hankittiin tilan tarpeita paremmin vastaava 40 kuution Trioliet Solomix 3 -ruokintavaunu.

Jussi Mustonen on luotsannut kotitilaansa vuodesta 2007 ja tilaa on viime vuosina kehitetty voimakkaasti. Nyt tilan kasvattamoissa asustaa noin 1 100 liharotuista sonnia. Viime talvena tilalle hankittiin myös uusi kolmen kuution Trioliet Triomaster S300 -rehuleikkuri ja TFM Tracker -ruokintaohjelmisto otetaan käyttöön tänä vuonna.

Trioliet-ruokintavaunussa uudistettuja osioita

Mullimäki Oy:ssä on Hankkijan edustamasta Trioliet-malliston seosrehuvaunusta hyviä kokemuksia. Vanhemmalla Trioliet-apevaunulla on jaettu rehuja 80 miljoonaa kiloa lähes ilman korjauskuluja. Uuteen vaunuun mahtuu 15 000–20 000 kiloa rehua.

–   Sonnit on ruokittu 2–2,5 vaunun jälkeen. Aiemmin ruokintaan tarvittiin viisi rehuvaunullista, joten nyt aikaa säästyy kaksi tuntia päivässä muihin töihin, Jussi Mustonen kertoo.

Kolmivaihteinen Shiftronic-alennusvaihteisto mahdollistaa automaattisen vaihtamisen suuremmalle sekoitus- tai purkunopeudelle vaiheittain. Vaihtohetki voidaan ohjelmoida rehun ominaispainon mukaan. Rehun sekoittamisvaiheessa käytetään ykkösvaihdetta, massan kasvaessa säiliössä vaihde vaihtuu kakkoselle ja säiliön ollessa täynnä vaihde vaihtuu jälleen ykköselle. Purkuvaiheessa purkua auttaa osittain massan paine, määrän laskiessa vaihde vaihtuu automaattisesti kolmoselle, jotta säiliö saadaan nopeasti tyhjenemään.

–   Arvostan myös sitä, että Triolietin vaunussa on lähes vedenpitävät purkuluukut, jolloin myös nestemäisiä teollisuuden sivutuotteita on mahdollisuus käyttää, Jussi Mustonen toteaa.
Triolietin ruokintavaunu on ollut tilalla vuoden alusta ja sen kanssa on menossa vielä harjoitteluvaihe.

–   Itse olen kuullut vain hyviä kokemuksia vaihteistosta ja sen kestävyydestä. Tässä uudessa vaunussa on meille konetta toivottavasti kymmeneksi vuodeksi.


Ensimmäisessä sekoitusruuvissa on voimakas magneetti, joka kerää rehuun kuulumattomat metalliesineet erilleen rehusta.

Rehunjako sujuu Trioliet -ruokintavaunulla tasaisesti.

Triomaster parantaa työn jälkeä

Uuden rehuleikkurin leikkuujälki on tasainen ja tiivis.

Kolmen kuution Triomaster-rehuleikkuri nopeuttaa osaltaan rehun jakelua. Triomasterilla saadaan yhdellä leikkauksella leikattua koko kolmen metrin korkuinen rehusiilo ylhäältä alas ja yhdellä leikkuulla pystyy leikkaamaan rehua yli kolme tonnia. Triomaster-rehuleikkurilla auma on leikkauskohdasta edelleen tiivis, eikä happea pääsee aumaan sisälle.

Mullimäki Oy:ssä rehuleikkuri on asennettu pyöräkuormaajaan. Rehun lastaus seosrehuvaunuun tehdään toisella kauhalla ja vain rehun irrottamiseen käytetään Triomaster-kauhaa. Triomasterin tasapohjainen kauha verrattuna aiemmin käytössä olleeseen piikilliseen rehuleikkuriin parantaa myös työturvallisuutta.

–   Olen ollut hankintaan todella tyytyväinen, Mustonen toteaa. Isäntä uskoo, että järeä kauha on tilalla pitkäikäinen hankinta.

Hankkija kulkee rinnalla maatalouden muutoksissa

Mullimäki Oy:ssä on tulossa käyttöön myös Triolietin TFM Tracker -ruokintaohjelmiston lihakarjatiloille räätälöity Beef-versio. Ohjelmistoon syötetään kaikki syötössä olevat komponentit kustannuksineen. Tuotannon lukujen perusteella ruokintasuunnitelmaan voidaan tehdä tarvittavat muutokset.

–   Ohjelmistosta tulee näkemään rehunkulutuksen navetta- ja karsinakohtaisesti ja siitä saa tulostettua listat, miten rehua on kulunut ja mitä on jäljellä.

Tulevaisuudellekin suunnitelmia olisi, mutta nyt toiminta pysyy tässä mittakaavassa. Tällä hetkellä kalusto on mitoitettu tuotantoon nähden oikean kokoiseksi ja Mustonen on myös yhteistyöhön Hankkijan kanssa tyytyväinen.

Hankkijan tuoteryhmäpäällikkö Jarmo Syrjälä kertoo Hankkijan kulkevan tuottajan rinnalla niin suurissa kuin pienissäkin hankinnoissa.

–   Mullimäki Oy:n yrittäjäpariskunta haluaa kehittää tuotantoaan vahvasti eteenpäin. Me Hankkijalla olemme kattavasti tuottajan apuna koskien sitten rehujen, koneiden tai kasvintuotannon hankintoja; oli kyse sitten pienempien tilojen tarpeista tai tuotannon mittavammastakin laajentamisesta.


Teksti ja kuvat: Anne Nieminen