YaraVita Starphos on uusi lehtilannoite kaikille kasveille

Osta YaraVita StarPhos MnP
Osta tästä YaraVita StarPhos MnP

YaraVita Starphos MnP –lehtilannoite sisältää fosforia ja mangaania - molemmat ravinteita, jotka Suomen viljelyolosuhteissa rajoittavat merkittävästi kasvua.

Fosfori on huonosti kasvien saatavilla alkukasvukauden kylmissä olosuhteissa. Lisäfosforin antaminen lehtien kautta helpottaa kasvien huonoa fosforin saantia ja siten parantaa esimerkiksi juuriston kasvua.

Mangaanin saanti maasta vaikeutuu tehokkaan kalkituksen ja peltomaidemme yleisen korkean multavuuden takia. Yleisesti hivenravinteiden saanti heikkenee, kun maan pH nousee. Viljavuustutkimusten mukaan mangaania on Suomen maaperässä huonosti: suurin osa pelloistamme on saanut mangaanista ’punaisen leiman’.

Kolme litraa YaraVita Starphos -lehtilannoitetta hehtaarille tuo kasvustoon lähes 300 grammaa mangaania. Se on esimerkiksi viljakasveilla yleensä jo yli puolet kasvuston kokonaistarpeesta.

Helppokäyttöinen lehtilannoite

YaraVita Starphos on kirkas neste ja siten helppokäyttöinen. Se sekoittuu hyvin useimpien kasvinsuojeluaineiden kanssa ja sopii osaksi kasvien lannoitus- ja kasvinsuojeluohjelmaa. Peltokasvien lehtilannoituksessa kannattaa suosia aikaista ruiskutusta.

Lehtilannoite sopii myös vihannesten ja juurikasvien lisälannoitukseen koko kasvukaudella.

Kesällä 2017 YaraVita Starphos MnP:tä testattiin käytännön ohrankasvustoon Nurmossa.


9 euron investointi (ainekustannus) toi 56 euroa lisätuottoa ohrasta (lisäsadon arvo laskettuna 2017).

Peruslannoituksenapeltolohkolla käytettiin YaraBela Suomensalpietari-lannoitetta. Sen lisäksi YaraVita Starphos MnP:tä ruiskutettiin 3 l/ha pensastuvaan kasvustoon. Lajike oli aikainen, monitahoinen Aukusti-ohra. Kokeessa yhdellä 3 l/ha käsittelyllä saatiin lisäsatoa yli 400 kg/ha. Jos lisäsadon arvosta vähennetään ainekustannusta, niin YaraVita Starphos MnP -käsittely tuotti 47 eur/ha tuottoa.
 

Viljelijä Heikki Peura korjasi tasalaatuisempaa viljaa

Heikki Peura testasi viime kasvukaudella uutta YaraVita Starphos -lehtilannoitetta ohran viljelyssä Orimattilassa.

- Fosforista ja mangaanista oli selvästi hyötyä. YaraVita Starphos -lehtilannoitus tuotti tasalaatuisempaa, painavampaa viljaa. Sato täytti mallastamon entsyymiohran vaatimukset.

Peura lisää, että plussaa oli tuotteen helppokäyttöisyys, sillä liuos toimi hyvin myös sekoituksissa kasvinsuojeluaineiden kanssa.

YaraVita Starphos –lehtilannoitus sopii kaikille kasveille fosforin ja mangaanin lisäykseen. Ensimmäinen ruiskutus kannattaa tehdä mahdollisimman varhain ja toistaa käsittely tarvittaessa.

Viimeksi katsomani tuotteet