YaraVita Zintrac – tehokkain tapa nostaa nurmen sinkkipitoisuutta

YaraVita ZINTRAC –lehtilannoiteSinkki on erittäin tärkeä hivenaine nautatiloilla. Se vaikuttaa kasvien ja eläinten kasvuun, hedelmällisyyteen ja vastustuskykyyn toimien satojen entsyymien ja tuhansien valkuaisaineiden rakenneosana.

Nurmen sinkkipitoisuuden nosto on tehokkainta YaraVita ZINTRAC –lehtilannoitteella, joka on uusi tuote Suomessa. Yhden litran käyttömäärällä sinkkipitoisuus saadaan kaikkien eläinten tarpeita vastaavalle tasolle.

 
Lähde: Nurmen lannoituskokeet 2013, Yara Kotkaniemi
 
Nurmen ja eläinten sinkin puutetta ehkäistään sinkkipitoisilla lannoitteilla, joista tehokkaimmaksi on nyt osoittautunut YaraVita ZINTRAC -lehtilannoite Yara Kotkaniemen nurmikokeissa v. 2012 – 2013. Nurmen sinkkipitoisuus nelinkertaistui käyttömäärällä 1 litra/ha. Jos sinkin puute ei ole vakava, voi puoli litraakin riittää.

YaraVita ZINTRAC -lehtilannoite kannattaa levittää heti, kun nurmi lähtee kasvuun (pituus 10-15 cm). Kovassa ravinnepuutoksessa käsittely uusitaan kahden viikon välein tai jokaisella sadolla. Eläimet voi päästää laitumelle 10 vuorokauden päästä käsittelyn jälkeen. Sopivuus tankkiseoksiin muiden YaraVita -tuotteiden ja kasvinsuojeluaineiden kanssa selviää osoitteesta www.tankmix.com.

Sinkin puutosoireet ovat havaittavissa eläimillä paremmin kuin nurmella. Ihovauriot, karvanlähtö ja huono hedelmällisyys (esim. nuorten hiehojen kiimattomuus) havaitaan yleensä ensimmäisenä. Myös sorkanvälien iho-ongelmat, alentunut ruokahalu ja laihtuminen voivat olla merkki sinkin puutteesta.

Nurmelle sinkinpuute aiheuttaa kasvun ja kehityksen hidastumista. Lehdissä on joskus nähtävissä kloroottisia laikkuja ja viiruja sekä kovassa puutoksessa ne voivat ruskettua ja kuolla.
 

Liittyvät tuotteet