Armstrong syyshybridirapsi
Tuotekoodi: ARMSTRONG1PX

Armstrong syyshybridirapsi

Tuotekoodi: ARMSTRONG1PX

Tuotekuvaus

Suurta satoa ja hyvää talvenkestävyyttä.

Syysrapsi Armstrong on hybridilajike, joka menestyy Pohjois-Euroopan oloissa hyvän talvenkestävyytensä ansiosta. Sen jalostaja on Limagrain.

Avainominaisuudet:

  • Öljypitoisuus on erittäin korkea
  • Todella satoisa
  • Hyvä talvenkestävyys


Sato:
Armstrong on erittäin satoisa syysrapsi. Lajikkeen hyvä talvenkestävyys antaa hyvät lähtökohdat suuren sadon muodostumiselle. Armstrong on ollut Borealin kokeissa sekä muutamalla käytännön viljelyksellä ja tulokset ovat olleet lupaavia. Parhaillaan lajiketta testataan myös Suomen virallisissa lajikekokeissa.

Kylvö:
Syysrapsit kylvetään elokuun alussa, jolloin esikasvivalintaan tulee kiinnittää huomiota. Armstrong on syytä kylvää riittävän ajoissa, sillä sen kehitys syksyllä on hitaampaa kuin esim. Alabaster-lajikkeen.
Sopiva kylvöajankohta syysrapseille on elokuun alku. Useimpien suositusten mukaan syksyllä kylvön jälkeen tulisi kertyä tehoisaa lämpösummaa 450 °C, tällöin syysrapsi ehtii kehittyä riittävästi ennen talventuloa, mikä varmistaa talvehtimista ja parantaa satomahdollisuuksia. Riittävän aikaisella kylvöllä pyritään siihen, että syysrapsilla olisi 8 lehteä, juurella pituutta 8 cm ja paalujuuri halkaisijaltaan 8 mm ennen talven tuloa.

Käyttötarkoitus:
  • kasviöljyteollisuus


Varsi:
Armstrongin varsi ei veny syksyllä vaan kasvupiste säilyy lähellä maata, mikä parantaa talvenkestävyyttä.
Armstrongin laonkestävyys on hyvä. Lajike on pituudeltaan keskimittainen, joten jos typpeä on runsaasti, biomassaa paljon ja sato-odotukset korkealla, kasvunsäädekäsittelyä suositellaan.

Viljelysuositus ja maalaji:
Suositellaan vyöhykkeille I – II. Syysrapsi menestyy eteläisessä Suomessa. Lohkovalinnassa tulee ottaa huomioon samoja asioita kuin syysviljojen viljelyssäkin. Parhaiten syysöljykasvit menestyvät kivennäismailla.

Kasvuaika:
Armstrong on kasvuajaltaan melko aikainen syysrapsi.

Talvenkestävyys:
Sekä Borealin kokeissa että käytännön viljelyksillä Armstrongin talvenkestävyys on ollut hyvä. Aikainen kylvö ja kasvupisteen säilyminen lähellä maan pintaa varmistaa osaltaan talvehtimisen onnistumista.

Kasvuunlähtö:
Borealin kokeissa sekä käytännön viljelyksillä Suomessa Armstrongin kasvuunlähtö keväällä on ollut hyvä. Hyvin talvesta selvinnyt kasvusto lähtee paremmin kasvuun keväällä.

Kasvinsuojelu:
Onnistunut kasvinsuojelu varmistaa syysöljykasvien sadontuottoa. Kasvinsuojelussa tulee ottaa huomioon niin rikka-, tuholais-, kuin tautitorjuntakin.

1 säkki = 1 yksikkö. Yhdellä yksiköllä kylvää noin 1,6-2,1 ha.

Viralliset lajikekoetulokset

Tärkeimmät vilja-, nurmi- ja öljykasvit 2020 (2.27 MB, pdf)