Thorus rehuvehnä lunasti odotukset

Ilkka Strömbergin tilalla Porissa on aiemmin viljelty WappuBOR ja KreiviBOR kevätvehniä. Viime vuonna oli ajankohtaista vaihtaa lajike uuteen Thorus-kevätvehnään. Uudeksi lajikkeeksi oli tarkoitus löytää myöhäisen kasvuajan satoisa lajike, joka tuo joustavuutta syksyn puintisesonkiin. Myöhäisenä kasvuajan satoisana lajikkeena, Thorus tuottaa isojyväistä satoa.

Thorus kylvettiin toukokuun ensimmäisellä viikolla kolmelle lohkolle, jotka olivat maalajiltaan hienoa hietaa. Edellisenä vuonna lohkoilla oli viljelty sokerijuurikasta. Alku kasvukauden kuivista olosuhteista huolimatta Thorus orastui tasaisesti ja pensoi hyvin. Kesäkuun lopulla kasvustolle tehtiin kasvunsäädekäsittely Ceronella ja Moddus M:llä. Samaan takkiseokseen kasvunsääteiden kanssa lisättiin lisätyppilannoituksena typpiliuosta. Ruiskuttamatta jääneistä haukipaikoista pystyi selvästi havainnoimaan käsittelyn vaikutuksen kasvustoon, sillä käsitelty kasvusto oli huomattavasti lyhyempi. Ilkka totesi jälkeenpäin, että käsittely oli tarpeellinen.

Heinäkuussa taudit torjuttiin Elatus Eralla. Samalla ruiskutuskerralla kasvustolle annettiin toisen kerran typpiliuosta. Thorus puitiin syyskuun puolessa välissä ja siitä korjattiin 7 300 kg/ha keskisato. Ilkka summasi Thoruksen ominaisuuksia kesän jälkeen. ”Thorus on kuivuutta kestävä lajike. Kesällä kasvusto näytti kohtuulliselta ja tähkälle tulovaiheessa tähkä tuli hyvin esiin eikä se jäänyt tuppeen. Viljelyominaisuuksiltaan Thorus on tavanomainen vehnä.”

Viljelytoimenpiteet 2019

Kylvö ja lannoitus: 6.-7.5.2019 siementä 315 kg/ha. Kylvölannoitus Yara Mila NK 2 600 kg/ha (N 132 kg/ha)
Kylvöala: 27 hehtaaria
Kasvinsuojelutoimenpiteet:
I 8.6. Premium Classic SX 15 g/ha, Starane 333 HL 0,25 l/ha, Starphos MnP 2 l/ha ja Gramitrel 1 l/ha.
II 24.6. Cerone 0,3 l/ha, Moddus M 0,1 l/ha, Typpiliuos 7 l/ha
III 6.7. Elatus Era 0,8 l/ha, Typpiliuos 7 l/ha
Puinti: 10.-15.9.2019
Sato: 7 300 kg/ha (kosteus 14 %)
Sadon laatu: hehtolitrapaino 83,5 kg, valkuainen 11,8 %, tuhannen jyvän paino 46,5 g