Wootan syyshybridiohra monitahoinen

Tuotekoodi: WOOTAN1PM

Wootan syyshybridiohra monitahoinen

Tuotekoodi: WOOTAN1PM

Tuotekuvaus

Wootan on monitahoinen syyshybridiohra, jolla on suuri satopotentiaali. Sen juuristo on vahva ja pensominen voimakasta. Aikainen puinti mahdollistaa esimerkiksi syysrapsin kylvön hyvissä ajoin seuraavalle satokaudelle.

• Suuren satopotentiaalin monitahoinen syyshybridiohra
• Vahva juuristo ja pensominen voimakasta
• Vahva korsi ja suuri jyvä

Sato:
Wootan on suuren satopotentiaalin omaava monitahoinen hybridilajike.

Sadon laatu:
Wootanin jyvä on kooltaan suuri ja 6-tahoinen tähkä iso. Tuhannen jyvän paino on iso. Valkuaisprosentti jää yleensä alhaiseksi suuren sadon myötä.

Käyttötarkoitus:
• rehut

Korsi:
Wootanin korsi on vahva, mutta tiheissä kasvustoissa ja kasvuston tasaamiseksi suositellaan Moddus-kasvunsääteiden käyttöä.

Viljelysuositus ja maalaji:
Wootan syyshybridiohran kylvö on hyvä tehdä elokuussa tai viimeistään syyskuun alun aikana. Jos kylvöille päästään elokuun puolivälissä ja sääolosuhteet ovat lämpimät, voidaan käyttää siemenen kylvömäärää 1,6 – 2 kylvöyksikköä/ha. Jos kylvö viivästyy syyskuun ensimmäiselle viikolle, suositellaan kylvömäärän nostamista 2 yksikön/ha tasolle. Syyskuun puolivälissä syyshybridiohran kylvämistä ei enää suositella tai kylvömäärän pitää nousta 3,25 kylvöyksikön/ha tasolle. Säkki sisältää 10 kylvöyksikköä.

Syksyllä 30 kg N /ha (N,P,K,S ja hivenet), keväällä 120 – 100 kg N /ha ympäristökorvauksen lannoitusrajojen mukaan. (Huom. Eloperäiset maat max 20 kg N /ha syksyllä Ympäristökorvauksen rajojen mukaan). Kevään lannoitus kannattaa tehdä heti kun se on mahdollista. Myös lannoituksen jakamista keväällä kannattaa harkita esim. 70% – 30% suhteessa

Tärkeää on huolehtia että mangaania saadaan tarpeeksi kasville ja varhaisessa vaiheessa. Sopiva ajoitus Esim YaraVita Mantrac 2l/ha annoksella on 3-4 lehtivaiheessa.

Kasvinsuojelu syksyllä: Kahukärpäsen ja kirvojen torjunta tarvittaessa 1-4 lehtivaiheessa (Esim. Karate Zeon 75-100 ml/ha). Kirvat voivat levittää kääpiökasvuviroosi virusta, joka aiheuttaa merkittäviä sadon menetyksiä niin syysohralla kuin muillakin syysviljoilla. Tuholaisten torjunta kannattaa yhdistää mangaani ruiskutuksena kanssa.

Lumihomeen torjunta Amistar + Basso tai Amistar + Proline annoksilla 0,4 l/ha + 0,4 l/ha. Torjunta kannattaa tehdä mahdollisimman myöhään, ennen kuin lumipeite muodostuu.

Kasvinsuojelu keväällä: Normaalit kasvinsuojelun toimenpiteet rikkakasvit, tautiaineet ja kasvunsääde T0 - T1-vaihe. Esim. Biathlon 4D + Zenit + Moddus Evo.

Moddus Evon käyttö varhaisessa vaiheessa (T0-vaihe pensomisen aikana) vahvistaa juuristoa sekä korren tyveä.

T2-vaiheessa Tautiaineet + kasvunsääde Esim. Armure + Amistar tai Acanto + Proline + Moddus (tarvittaessa) .

Soveltuu savi- ja kivennäismaille sekä myös kevyemmille maalajeille. Soveltuu viljeltäväksi I-II – viljelyvyöhykkeiden suotuisimmille kasvupaikoille sillä varauksella että kylvöille päästään ajoissa.

Kasvuaika:
Syysohrat valmistuvat yleisesti ennen syysvehniä ja jättävät näin ollen hyvin aikaa syysöljykasvien kylvölle elokuussa.

Talven- ja taudinkestävyys:
Wootanin talvenkestävyys on muihin syysohriin verrattuna keskitasoa tai hiukan parempi. Syysohrien pakkasen kestävyys on heikompi kuin rukiilla tai syysvehnällä. Lumihomeen torjuntaa suositellaan ehdottomasti, sillä sille hybridiohrat ovat yleisesti alttiita. Myös mangaanin saannista ennen talvea on hyvä huolehtia.

Taudinkestävyys on alhainen ohran rengasruostetta vastaan. Yleisesti kuitenkaan ruosteet eivät ole Suomessa suuri ongelma, koska ne saapuvat yleensä niin myöhään että sato alkaa valmistua ennen kuin tauti kehittyy. Verkkolaikkua vastaan kestävyys on keskinkertainen ja rengaslaikkua vastaan keskitasoa parempi. Torjunta kannattaa tehdä aikaisessa vaiheessa keväällä siitä huolimatta että kestävyyttä niitä vastaan löytyy. Syksyllä on hyvä tehdä tuholaisten torjunta tarvittaessa.

Tärkeimmät vilja-, nurmi- ja öljykasvit 2020 (2.27 MB, pdf)