Alastaron siemenkeskus juhli 50-vuotista taivaltaan

Alastaron siemenkeskuksella järjestettiin avoimet ovet 16.10.2019. Tapahtumalla juhlistettiin 50 vuoden ikään päässyttä siemenkeskusta. Väkeä paikalla oli runsaasti ja tarjolla oli kahvia, makkaraa ja tietenkin kakkua, jota täälläpäin on tapana syntymäpäivillä syödä.

Tapahtuma aloitettiin siementen tuoteryhmäpäällikön Satu Puran terveisillä, minkä jälkeen siementuottaja Jarmo Mäntyharju kertoi siementuotannosta tuottajan näkökulmasta ja siitä mitä siementuotanto tuottajalta vaatii.


Alastaron siemenkeskukseen saapui väkeä tutustumaan pakkaamon toimintaan.

Alastaron siemenkeskuksen henkilökuntaa sekä Sami Kivistö (vas.), Satu Pura ja Suvi Hara.

Alkupuheen vuorojen jälkeen Juho Lassi esitteli viime kesän koetoiminnan tuloksia ja samalla päästiin pureutumaan paremmin uutuus lajikkeisiin. Tämän jälkeen Syngentalta Antti Jaakkola piti esityksen, jossa käsiteltiin peittauksen laadun tärkeyttä. Antti esitteli Alastaron siemenkeskuksen peittauksen tasaisuuden ja pölynmäärän tutkimustulokset. Esityksessään Antti kertoi myös tulevasta direktiivistä, joka asettaa rajoja peittaus pölyn määrälle EU-tasolla. Taija Saari Yaralta esitelmöi aiheesta uusien satoisien lajikkeiden lannoituksesta. Esityksessä tuotiin esille, kuinka uudet ja satoisat lajikkeet tarvitsevat huomattavasti suuremman lannoituksen, jotta lajikkeet pystyvät tuottamaan laadukasta satoa.

Esitysten jälkeen vieraat pääsivät siemenkeskuskierroksille, joissa kerrottiin kuinka Alastarolla tehdään laadukasta sertifioitua siementä. Siemenkeskuksen työntekijät kertoivat kukin omasta työstään sekä siitä kuinka Alastarolla panostetaan siemenen laatuun ja miten laadukas siemen valmistettaan. Lisäksi kerroimme ruokaherneen matkasta pellolta kuluttaja-asiakkaan pöytään. Monille osallistujille tuli yllätyksenä, että S-kaupalla oleva suomalainen ruokaherne tulee Alastarolta.

Saimme paljon positiivista palautetta kävijöiltä. Monet olivat tulleet vaan paikalle juuri katsomaan, mitä täällä siemenkeskuksella oikeasti tapahtuu.

Siemenkeskuksen väki kiittää osallistujia ja yhteistyökumppaneita hienosti sujuneesta päivästä.