Torju siemenlevintäiset kasvitaudit Cedomon ja Cerall biologisilla peittausaineilla

Cedomon  ja Cerall biologiset peittausaineet

Cedomon ja Cerall peittausaineet torjuvat useimmat siemenperäiset taudit, joita esiintyy kevätviljojen siemenissä. Lentonoen (ustilago nuda) torjuntaan aineiden tehon ei ole riittävä. Cedomon soveltuu kaura ja ohran ja Cerall vehnän, rukiin ja ruisvehnän peittaukseen. Peittausaineiden aktiiviaine on maaperässä oleva (Pseudomas chlororaphis) bakteeri. Sen lisäksi aineen valmistuksessa käytetään luontaisia bakteereja sekä ympäristöystävällisiä ainesosia. Koostumuksensa vuoksi peittausaineet ovat ympäristö- ja käyttäjäystävällisiä. Cerall ja Cedomon peittausaineet soveltuu käytettäväksi luonnonmukaisessa tuotannossa.

Valmisteiden torjuntateho perustuu biokemiallisten aineiden eritykseen, jotka torjuvat kasvitauteja. Torjuntamekanisminsa johdosta resistenssiongelmia tehoaineiden käytössä ei esiinny. Peittausaineiden käytöllä ei ole todettu vaikutusta viljan kasvunlähtöön. Peittausaineilla käsitellyt siemenet voidaan varastoida vuoden verran, jonka jälkeen suositellaan analysoimaan siementen itävyys.

Cedomonilla ja Ceralilla käsitellyt siemenet voidaan varastoida, kuljettaa sekä käsitellä kuten kemiallisesti peitatut siemenet. Tuotteet soveltuvat käytettäväksi useimmissa peittauslaitteissa, jonka säädöt on tarkistettava aineen viskositeetin sekä annosmäärän (Cedomon 7,5 l/tn, Cerall 10 l/tn) mukaan.

Cedomon ja Cerall ovat EU:n Annex I-listalla ja se on hyväksytty tuote Pohjoismaissa sekä useammassa Euroopan maassa.

Tuotteiden säilyvyyteen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä ne säilyvät avaamattomassa pakkauksessa +4 - + 8 asteessa 8 viikkoa toimituksesta. Aineet voidaan myös säilyttää huoneenlämmössä 3 viikkoa ennen käyttöä. Ennen peittaamista aineet on sekoitettava hyvin, jotta saadaan tasainen peittaus siemenille. Pakkausten osittaista käyttöä ei suositella ja sillä valmisteiden säilyvyys kemiallisiin peittausaineisiin verrattuna on heikompi.