Vesijaon tuoretori palvelee paikallisesti

Päijät-Hämeessä Evon jylhien metsien ja Päijänteen välkehtivien vesien välimaastossa Padasjoella Pasi Ahola luotsaa puolisonsa Alexandra Anttilan kanssa erikoiskasvitilaansa määrätietoisesti ja jatkuvaa kehitystä silmällä pitäen. Tapasimme isännän kahvikupin äärellä.

Avomaalla kasvatetaan mansikkaa, perunaa ja palkohernettä. Katteen alla viljelyssä on mansikkaa, varhaisperunoita, tomaattia ja kurkkua. Tulevalla kaudella aloitetaan myös tunnelivadelman viljely. Luvassa on jonkin verran satoa myös pensasmustikoista. Tuotteet päätyvät sesongin aikana suoramyyntiin ja kauppoihin. Kiitosta saa erityisesti Luopioisten tori, jossa perinteinen torikulttuuri on pysynyt voimissaan. Varsinaisen sesongin jälkeen ajetaan vielä talviperunaa kauppojen tiskeihin.

Kekseliäs kokonaisuus

Tavallaan torimainen miljöö löytyy myös Aholoiden itsensä luota Vesijaolta. Tuoretori satsaa monipuoliseen tarjontaan, eikä ainoastaan kasveista puhuttaessa. Tilakäynnin yhteydessä teemme katsauksen siistiin pihapiiriin. Päärakennuksen läheisyydestä löytyy kioski, jonka valikoimassa on muun muassa virvokkeita, artesaanijäätelöä ja leivonnaisia. Tilalla työskentelevä leipuri valmistaa tuotteet paikan päällä vanhaan rantasaunaan rakennetussa leipomossa. Kioskin takana sijaitsevalle joutilaana olleelle nurmipalstalle isäntä on rakentanut minigolfradan, jolla puttailee kauniina kesäpäivänä kymmeniä pelaajia. Lisäksi viereiseen järvenrantaan on rakennettu neljä hyvin varusteltua, järvikalojen mukaan nimettyä mökkiä. Vierailijoita näissä käy vuosittain Keski-Euroopasta ja jopa Uudesta-Seelannista saakka.

Teemapäivät tuovat vielä entisestään lisäväriä tarjontaan. Paikoitustilat ja tienpenkat ovat koetuksella innokkaiden vierailijoiden virratessa paikalle. – Pizzapäiviä on pari kertaa vuodessa ja syksyisin järjestetään perunamarkkinat, kertoo Pasi Ahola. Vaikuttaa siltä, että Padasjoella lähiyrittäjyyden suosimisen tärkeys on ymmärretty.


Mansikkakasvustoa tarkastelemassa Pasi Ahola ja tytär Beda.

Perttu Ahola on edelleen aktiivinen tilan töissä. Kyydissä pojantytär Elsi Ahola serkkunsa Peetu Aholan kanssa.

Elannon on tultava tilalta

Vanha isäntä Perttu Ahola työskenteli tilanpidon ohella Hankkijalla Padasjoen myymälässä, kunnes eläköityi myyntityöstään vuonna 2009. Metsäkoneenkuljettajana toiminut Pasi Ahola otti vastuun tilasta vuonna 2007 ja päätti, että elannon on tultava kokonaisuudessaan tilalta. Pasin ja Alexandran sekä isovanhempien Pertun ja Pirjon lisäksi työtä riittää kauden aikana 16 ulkopuoliselle työntekijälle, joista kuusi on suomalaisia. Paikallinen työvoima olisi toivottua. – 80-luvulla tilalla työskenteli kylän nuoria. Nyt työhakemuksia saapuu ulkomailta parisataa vuodessa.

Aholoiden kytkös Hankkijaan on säilynyt Padasjoen myymälässä työskennelleen asiantuntijamyyjä Mikko Tikkalan välityksellä. Tikkalan työpiste sijaitsee nykyään Lahden myymälässä, mutta tuotantopanoskauppaa tehdään yhä sujuvasti. Tilakäynti päätetään kaverillisiin kädenpuristuksiin.

Hankkijan maahantuomat, italialaisen Ilipin valmistamat muovirasiat ovat jatkossa sataprosenttisesti elintarvikehyväksyttyä RPET-kierrätysmuovia. Rasiat voidaan yhä kierrättää edelleen.